ΒΙΟΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΒΙΟΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

“Η μεγαλύτρη ωφέλεια που μας παρέχουν οι μέλισσες, είναι η επικονίαση των φυτών. Πολλά είδη φυτών δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν οι μέλισσες, γιατί δεν θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν. Το γεγονός αυτό ειναι εξαιρετικά σημαντικό για τον άνθρωπο, καθώς τα περισσότερα είδη φυτών που μας παρέχουν τα τρόφιμα παγκοσμίως, γονιμοποιούνται με τη μεταφορά γύρης από τους επικονιαστές, όπως η μέλισσα.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί μεγάλη μειώση των πληθυσμών των μελισσών, μεταξύ άλλων, λόγω και της χρήσης φυτοφαρμάκων. Μία λύση στο πρόβλημα αυτό προσφέρουν έλληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: τα βιοεντομοκτόνα. Τα βιοεντομοκτόνα δρουν έναντι των σημαντικών εχθρών των καλλιεργειών αλλά δεν είναι τοξικά κατά των μελισσών και άλλων εντόμων επικονιαστών. Αυτό το επιτυγχάνουν με τη χρήση χημικών ουσιών φυσικής προέλευσης, από φυτά ή μικροοργανισμούς, οι οποίες διασπώνται από τα ένζυμα των μελισσών ενώ δεν διασπώνται από τα βλαβερά έντομα και συνεπώς είναι τοξικές για αυτά.

Τα βιοεντομοκτόνα θα προσφέρουν λύσεις στην καταπολέμηση των βλαβερών, για τη γεωργία, εντόμων με σημαντικά οφέλη στον αγροδιατροφικό τομέα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις σε έντομα, επικονιαστές των φυτών”.

Σύνοψη του άρθρου της Καθημερινής με τίτλο “Βιοεντομοκτόνα χωρίς επίπτωση στις μέλισσες από Ελληνες ερευνητές” (29/1/2021) από την Μαρία Δημάκη, Επικεφαλής των Τμημάτων Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Καθημερινής εδώ


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.