Βοτανική

Βοτανική

Η βοτανική έκθεση του Μουσείου εισάγει τον επισκέπτη στο βασίλειο των φυτών. Τα φυτικά εκθέματα αρχίζουν με εισαγωγή στη βιολογία. Μια μεγάλη τρισδιάστατη αναπαράσταση του φυτικού κυττάρου δίνει στον επισκέπτη την πρώτη επαφή με την βασική μονάδα κάθε ζωντανής ύλης. Η φωτοσύνθεση παρουσιάζεται σαν κοσμογονική λειτουργία, σαν μοναδική πηγή ζωής. Οι διαδικασίες της αύξησης, της αναπαραγωγής, της κληρονομικότητας προβάλλονται με ακριβείς αναπαραστάσεις, παρουσιάζοντας τις κυριότερες λειτουργίες που συντελούνται στο φυτικό κύτταρο.

Η μεγάλη ποικιλία μορφών που χαρακτηρίζει τα φυτά αντικατοπτρίζεται στις ομάδες ταξινόμησής τους. Προπλάσματα μυκήτων, λειχήνων, φυκιών, βρύων και ηπατικών, πτερίδων, γυμνοσπέρμων και αγγειοσπέρμων σε μεγέθυνση ή σε φυσικό μέγεθος, πληροφορούν τον επισκέπτη για τη σημασία των ομάδων αυτών στο χώρο των φυτοκοινωνιών.

Σε άλλη αίθουσα, παρουσιάζονται παραστατικά με προπλάσματα, αναπαραστάσεις, φωτογραφίες κτλ., η ανατομία και μορφολογία των αγγειοσπέρμων, η δομή του άνθους, της ρίζας, των φύλλων, των βλαστών, η προσαρμογή των φυτών ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα των ξηρών βιοτόπων και των υγροτόπων, η λειτουργία της επικονίασης κλπ.

Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται επίσης φυτικά απολιθώματα Μειοκαινικής έως Πλειστοκαινικής ηλικίας της Δυτικής Μακεδονίας (11-12 εκατομμύρια έτη). Σε μια πλούσια σε βλάστηση λίμνη, φύλλα και κλαδιά κλείστηκαν στα ιζήματά της και απολιθώθηκαν. Στις προθήκες παρουσιάζονται διάφορα είδη δρυός, μεταξύ των οποίων η Quercus pontica miocenica, η οποία δεν υπάρχει σήμερα και είχε φύλλα μήκους 20 εκατοστών, είδη σφενδάμου, οξιές, καστανιές κ.α. Τα πιο ενδιαφέροντα είναι τα κλαδιά, τα φύλλα και οι καρποί του Glyptostrobus europeus, ενός δένδρου, συγγενούς της Σεκόϊας που δεν υπάρχει σήμερα καθώς και φύλλα κανέλλας (Cinnamomophyllum polymorphum) που μαρτυρούν ότι το κλίμα εκείνη την εποχή ήταν πιο θερμό και υγρό από το σημερινό. Ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος μας δεν είναι σταθερός αλλά αλλάζει και εξελίσσεται όπως κάθε ζωντανός οργανισμός. Ο πλανήτης μας έχει την ιστορία του και αυτή καταγράφεται στα απολιθώματα.

 

Πάρτε μια μικρή γεύση απο την virtual περιήγηση που προσφέρει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Συλλογή

Δείτε ενδεικτικά μερικά από τα εκθέματα της συλλογής


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.