Γεωλογικό/ Παλαιοντολογικό

Γεωλογικό/ Παλαιοντολογικό

Η συλλογή υλικού για τις πρώτες Παλαιοντολογικές, Ορυκτολογικές και Πετρολογικές συλλογές του Μουσείου άρχισε το 1971 από τον γεωλόγο Ευάγγελο Βελιτζέλο, καθηγητή της Παλαιοβοτανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην λεκάνη Βεγόρων της Δυτικής Μακεδονίας σε λιμναίες αποθέσεις του Ανώτερου Τριτογενούς με την συλλογή απολιθωμένων φυτών, δύο οδόντων ελεφάντων που βρέθηκαν κοντά στο χωριό Πέτρες και άλλων τριών κοντά στο χωριό Σωτήρ.

Οι έρευνες του Μουσείου συνεχίστηκαν για την συλλογή παλαιοντολογικού υλικού στις Νεογενείς αποθέσεις της Αττικής, της Κέρκυρας, της Ρόδου και της Καρπάθου. Στην Βοιωτία στην περιοχή Κερατοβούνι πλησίον του μνημείου της μάχης της Χαιρώνειας για την συλλογή Ρουδιστών του ανωτέρου Κρητιδικού. Στην Αργολίδα πλησίον του Ιερού του Ασκληπείου της Επιδαύρου για την συλλογή Αμμωνιτών του μέσου και ανωτέρου Τριαδικού. Πρόκειται περί ενός ερυθρού αμμωνιτοφόρου ασβεστολίθου πλουσίου σε είδη Αμμωνιτών των γενών Ceratites , Asklepioceras , Johanites, Lobites , Megaphyllites , Pinacoceras , Gymnites κλπ. Στην Ήπειρο για την συλλογή Αμμωνιτών της Ιονίου ζώνης Ιουρασικής ηλικίαςΠρόσφατα οι συλλογές εμπλουτίστηκαν με σπάνια απολιθωμένα δείγματα  δύο Ιχθυοσαύρων, ενός Στενεόσαυρου και ενός Κρινοειδούς, σε  εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, από την Γερμανία, 180 εκατ. ετών.

Οι Ορυκτολογικές συλλογές του μουσείου καταρτίστηκαν κυρίως από έρευνες στο Λαύριο το πλέον αξιόλογο μεταλλείο της αρχαίας Ελλάδος με πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ορυκτών, στην Χαλκιδική, στην Κρήτη, στην Σέριφο, στην Μήλο, στην Ξάνθη, στην Νάξο, στην Πάρο στην Θάσο και άλλού.

Οι Πετρολογικές συλλογές καταρτίστηκαν από έρευνες στις διάφορες γεωλογικές ζώνες της Ελλάδος όπως ζώνη Παξών, Ιόνιο ζώνη, ζώνη Πίνδου, Πελαγονική και Υποπελαγονική ζώνη, ζώνη Ροδόπης και ζώνη Ανατολικής Ελλάδος.

Εκτός από τις έρευνες του μουσείου ένα τμήμα των συλλογών προέρχεται από δωρεές και αγορές.

Συνοπτικά σήμερα οι γεωλογικές συλλογές του μουσείου κατατάσσονται σε:

  • Ορυκτολογικές, που περιλαμβάνουν ορυκτά από τον ευρύτερο ελληνικό χώρο, διεθνή συλλογή ορυκτών και ειδική συλλογή με ορυκτά του Λαυρίου.
  • Πετρολογικές, με πετρώματα της Ελλάδος
  • Παλαιοντολογικές, με απολιθώματα Ρουδιστών, Αμμωνιτών και Νεογενών μαλακίων της Ελλάδος, Κεφαλοπόδων, Γαστεροπόδων και Διθύρων της Γαλλίας (τμήματος της σημαντικής συλλογής Moazzo ), Σπονδυλωτών του Πικερμίου και της Σάμου, Πλειστοκαινικών Ελεφάντων και φυτικών απολιθωμάτων της Ελλάδος.

Τα Ορυκτά και τα Απολιθώματα που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου. Περιλαμβάνουν δείγματα από όλο τον κόσμο, καθώς και πολλά δείγματα από την Ελλάδα. Τα δείγματα έχουν καταχωρηθεί με τα ονόματα που αναγράφονται στις ετικέτες που φέρουν.

Τμήμα Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας 
Υπεύθυνος Τμήματος: Δρ. Γιαμαλή Χριστίνα
Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Τηλ.: 210 8015870 εσωτ. 510
e-mail: ch.giamali@gnhm.gr


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γιαμαλή Χριστίνα είναι Διδάκτορας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σπούδασε Γεωλογία, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Παλαιοντολογία – Στρωματογραφία. Εργάζεται από το 2017 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ως Υπεύθυνη των τμημάτων Υδροβιολογίας και Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας.

Τα ενδιαφέροντά της και το επιστημονικό της έργο αφορούν στην Θαλάσσια Παλαιοντολογία και συγκεκριμένα σε θέματα Παλαιοπεριβαλλοντικής Ανασύστασης με βάση τα μαλάκια και τα πλαγκτονικά τρηματοφόρα για τις περιόδους του Νεογενούς και Τεταρτογενούς καθώς και στην συστηματική των μαλακίων. Έχει συνεργαστεί με το τμήμα Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Έχει λάβει μέρος σε πολλές παλαιοντολογικές ανασκαφές, εργασίες υπαίθρου και ωκεανογραφικές αποστολές.

Μπορείτε να δείτε τις επιστημονικές της δημοσιεύσεις εδώ:

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.