ΠΕΝΤΕ ΑΛΚΥΟΝΕΣ ΔΑΚΤΥΛΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΠΕΝΤΕ ΑΛΚΥΟΝΕΣ ΔΑΚΤΥΛΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

“Κατά τη διάρκεια δακτυλιώσεων πουλιών, που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο, από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς σε συνεργασία με την Ecostudies, πιάσαμε στα δίχτυα δακτυλίωσης, πέντε Αλκυόνες (Alcedo atthis). Μία από αυτές είχε ήδη δαχτυλίδι από κάποιον άλλον δακτυλιωτή. Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, δίνοντας τον κωδικό του δαχτυλιδιού, το συγκεκριμένο άτομο, είχε δακτυλιωθεί πριν ένα μήνα στη νότια Ουγγαρία! Αυτή η Αλκυόνη θα περάσει τον χειμώνα στη χώρα μας, όπως κάνουν αρκετά άτομα από τη βόρεια Ευρώπη”, γράφει η Δρ Μαρία Δημάκη, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που συμμετείχε στη δακτυλίωση.

Στην Ελλάδα υπάρχει μόνιμος πληθυσμός από Αλκυόνες, και το είδος είναι περισσότερο κοινό κατά τη μετανάστευση και τον χειμώνα (καθώς προστίθενται στον τοπικό πληθυσμό και τα άτομα που έρχονται από τη βόρεια Ευρώπη). Στη χώρα μας, η Αλκυόνη, φωλιάζει σε υγροτόπους στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, καθώς και σε μερικά νησιά, όπως στην Κεφαλονιά. Τρέφεται με ψάρια και γεννά 4-5 αυγά σε τούνελ που φτιάχνει σε πρανή κοντά στο νερό.

Η Αλκυόνη είναι ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά πουλιά της χώρας μας. Όλοι έχουμε ακούσει για τις «Αλκυονίδες ημέρες», δηλαδή τις ημέρες που επικρατεί ηλιοφάνεια, αρκετή ζέστη και σχετική άπνοια στη καρδιά του χειμώνα. Οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν δημιουργήσει γι’ αυτό το αξιοπρόσεκτο φαινόμενο ένα μύθο, το μύθο της Αλκυόνης.

Σύμφωνα με μία εκδοχή του Mύθου, η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου και της Αιγιάλης, παντρεύτηκε τον Κήυκα. Η αγάπη που ένιωθε ο ένας για τον άλλον τους οδήγησε να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τον Δία και την Ήρα και να χρησιμοποιούν τα ονόματα εκείνων και όχι τα δικά τους. Αυτό εξόργισε το Δία, και για να τους τιμωρήσει έριξε κεραυνό στο καράβι του Κήυκα. Η Αλκυόνη ρίχτηκε στη θάλασσα από τη θλίψη της για τον χαμό του αγαπημένου της. Από συμπόνια οι θεοί τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά. Η Αλκυόνη, όμως, έφτιαχνε τη φωλιά της κοντά στην ακτή και τα κύματα την κατέστρεφαν, ο Δίας τη λυπήθηκε και διέταξε τους ανέμους να σταματήσουν για δεκατέσσερις μέρες, επτά πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο και επτά μετά. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, σύμφωνα με τον μύθο, η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της, κάτι που στην πραγματικότητα, δεν ισχύει.

Δρ Μαρία Δημάκη
Σεπτέμβριος 2021

Mεγάλη φωτό: polignosi. com
Μικρή φωτό:
Η Αλκυόνη (Alcedo atthis) από την Ουγγαρία κατά την απελευθέρωσή της (φωτ. Γ. Ιωαννίδης).


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.