ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19

Με χαρά ανακοινώνουμε τη δημοσίευση της Eργασίας με τίτλο «Αλλαγές στο μεταβόλομα του πλάσματος που προκαλούνται από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 αποκαλύπτουν πιθανούς βιοδείκτες που αντικατοπτρίζουν την απόκριση στο εμβόλιο» στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cells (https://doi.org/10.3390/cells11071241) από την ερευνητική ομάδα του Βιοαναλυτικού Εργαστηρίου, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Στόχος της μελέτης ήταν να βρεθούν βιοδείκτες, δηλαδή ουσίες στο αίμα, που θα μπορούσαν να προβλέψουν την απόκριση που θα έχει κάποιος, δηλαδή εάν θα κάνει υψηλά ή χαμηλά αντισώματα, ύστερα από τον εμβολιασμό του. Για το σκοπό αυτό εφαρμόστηκε η μεταβολομική, η οποία είναι τεχνολογία αιχμής που μελετά μικρά μόρια, τα οποία αποτελούν ενδιάμεσα ή/και τελικά προϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού και μπορεί να δώσει μια στιγμιαία εικόνα της κατάστασης ενός οργανισμού. Η μελέτη των μικρών μορίων έγινε με τις τεχνολογίες NMR και UPLC-HRMS, προκειμένου να εξερευνηθούν οι διαδικασίες που επηρεάζουν την ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο κατά της COVID-19 που μέχρι σήμερα δεν είναι κατανοητές.

Έγινε συλλογή δειγμάτων πλάσματος από εθελοντές πριν από την 1η δόση του εμβολίου, πριν από τη 2η δόση και τρεις μήνες μετά τη 2η δόση. Με βάση τα αντισώματα ουδετεροποίησης Nabs λίγο πριν τη 2η δόση, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκείνους που έκαναν υψηλά και εκείνους που έκαναν χαμηλά αντισώματα. Με τη μεταβολομική προσέγγιση αποκαλύφθηκαν διαφορετικά μεταβολικά προφίλ πλάσματος σε σχέση με το επίπεδο της ανοσολογικής απόκρισης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του μεταβολισμού των αμινοξέων και του προφίλ των λιπιδίων ως προγνωστικούς δείκτες απόκρισης στον εμβολιασμό. Τα επίπεδα των κεραμιδίων στο πλάσμα μαζί με ορισμένα αμινοξέα θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως προγνωστικοί βιοδείκτες για την ανοσοαπόκριση και τη σοβαρότητα της φλεγμονής.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.