ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ DISSCo ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ DISSCo ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Aπό τις 17 έως τις 20 Μαίου 2022 πραγματοποιήθηκαν Δράσεις σχετικές με την Κοινοπραξία DiSSCo που διοργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος: MOBILISE COST Action 17106. Στις εργασίες συμμετείχε η Δρ. Μαρία Δημάκη,  Υπεύθυνη του Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας και επικεφαλής των Τμημάτων Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν:

1. Σεμινάριο με θέμα: Digitisation and data management challenges in small collections όπου περιελάμβανε εκπαίδευση σε Προγράμματα όπως το Open Refine, ένα εργαλείο για να γίνεται έλεγχος και διορθώσεις σε στοιχεία των βάσεων των Συλλογών Μουσείων και το QGIS, Πρόγραμμα που υποστηρίζει Βάσεις Δεδομένων Μουσείων, κυρίως για οπτικοποίηση χωρικών δεδομένων.

2. Workshops με ενδεικτικά θέματα:
α. Image capture standards & guidelines for digitization,
β. Natural History Museum Collections and use of their specimens και
γ. Persistent Identifiers of an object.

Στο πλαίσιο αυτών των Workshops τονίστηκε η σημαντικότητα των Συλλογών Μουσείων Φυσικής Ιστορίας για τη μελέτη της βιοποικιλότητας, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να ψηφιοποιούμε τις συλλογές μας:
1. Για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα
2. Για να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση
3. Για να δανείζονται χωρίς κίνδυνο
4. Ουσιαστικά φτιάχνουμε ένα αντίγραφο του δείγματος το οποίο μεταφέρεται εύκολα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν Παρουσιάσεις Ευρωπαϊκών Μουσείων Φυσικής Ιστορίας. Συγκεκριμένα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας, του Ισραήλ και της Κρήτης.

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους Δράσεις, καθώς και η συνεχής κατάρτιση και βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων μας αποτελεί προτεραιότητα για το Μουσείο μας.

Τι είναι η Κοινοπραξία DiSSCo

Η Κοινοπραξία DiSSCo είναι μια νέα, ερευνητική υποδομή που αφορά Συλλογές των Φυσικών Επιστημών. Στοχεύει στη ψηφιακή ενοποίηση των Ευρωπαϊκών Συλλογών, ώστε να υπάρχει κοινή πρόσβαση και πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι όλα τα δεδομένα των Συλλογών Φυσικής Ιστορίας μπορούν να εντοπιστούν χωρίς δυσκολία, είναι προσβάσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα.

Η DiSSCo αποτελεί τη μεγαλύτερη επίσημη Κοινοπραξία μεταξύ Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Βοτανικών Κήπων και Πανεπιστημιακών Συλλογών στον κόσμο: Περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δείγματα, τη συμμετοχή 5.000 επιστημόνων, πάνω από 170 ιδρύματα και 23 χώρες.

Κείμενο: Δρ. Mαρία Δημάκη, Υπεύθυνη του Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας και επικεφαλής των Τμημάτων Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.