ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η NEA EKΘΕΣΗ “ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΣΤΗ ΓΗ” ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η NEA EKΘΕΣΗ "ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΣΤΗ ΓΗ" ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

“Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη”
Η άγνωστη πτυχή ενός μεγάλου οραματιστή 

Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας τα Εγκαίνια της περιοδικής Έκθεσης: “Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη” (διαβάστε περισσότερα για την Έκθεση εδώ:)

Πλήθος κόσμου, φίλοι του διαχρονικού έργου του Μουσείου, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του δημοσιογραφικού χώρου, εθελοντές, εργαζόμενοι και συνεργάτες του Μουσείου, παρέστησαν σε αυτή τη λαμπερή και συγκινητική βραδιά για να τιμήσουν το εικαστικό έργο του Ιδρυτή του Άγγελου Γουλανδρή, το οποίο εκτίθεται σήμερα για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του και αποτυπώνει την άγνωστη -για το ευρύ κοινό- πτυχή αυτού του μεγάλου οραματιστή!

Στο επιβλητικό και ατμοσφαιρικό Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ του ΜΓΦΙ, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον ζεστό χαιρετισμό της σημερινής Προέδρου του Μουσείου Φαλής Βογιατζάκη, στενής συνεργάτιδος του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης Μουσείου (1964) καθώς και τον χαιρετισμό του Γιώργου Μυλωνά, επιμελητή της Έκθεσης και Ιστορικό Τέχνης.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται 117 έργα του Άγγελου Γουλανδρή, πίνακες, σχέδια, γλυπτά και βιτρό, τα οποία έχουν επιλεγεί προσεκτικά ανάμεσα σε σύνολο περίπου 2200 έργων που εκτέλεσε κατά τις 3 δεκαετίες της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Μουσείου Φαλή Βογιατζάκη στον χαιρετισμό της: “Ο Άγγελος Γουλανδρής που διακρινόταν για την σεμνότητα και την ανιδιοτέλειά του μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά την δεκαετία του ‘60, αναζητώντας ένα νέο κώδικα αξιών για την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας και αρμονίας στον πλανήτη μας.
…Ο Άγγελος Γουλανδρής είναι πάντα παρών στις εξελίξεις που ο ίδιος δρομολόγησε, ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει. Ακόμη και από μακριά συνεχίζει να προσφέρει στο όραμά του. Μέσα από την αγορά των έργων του μπορείτε και εσείς να στηρίξετε το Μουσείο του, που προετοιμάζεται τώρα με διευρυμένους στόχους να γίνει το Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας”.

Ο Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

”Ο σπόρος της ίδρυσης του μουσείου δεν είναι ξένος προς τη μεθεκτική σχέση του Γουλανδρή με την εικαστική έκφραση.
…Η τέχνη του Γουλανδρή γεννιέται μέσα από τη διεκδίκηση μιας εκφραστικής ελευθερίας που ζητά να εξαντλήσει, όσο μπορεί, τον αστείρευτο πλούτο της ζωγραφικής κλίμακας και τελικά, να αποκαλύψει εικαστικά αυτό που θα γράψει ο ίδιος ο δημιουργός: «κάποιο χρυσό κανόνα, κάποια γεωμετρία στην αρχέγονη σημασία της, από την οποία ελάχιστες μόνο και μεμονωμένες εικόνες έχουν φθάσει σε εμάς ή έχουν ερμηνευθεί»”.

Στη συνέχεια το κοινό περιηγήθηκε στην Έκθεση και «συνομίλησε» με τα έργα του καλλιτέχνη που μέσα από τη διαχρονικότητα και την πρωτοτυπία τους εντυπωσιάζουν και συγκινούν.

Η εξαιρετικά όμορφη βραδιά έκλεισε με cocktail στο Natu restaurant.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι συλλογικό έργο του Λάμπη Θεοδωρόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΓΦΙ, του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και της Μαρίας Ξανθάκου.

“Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη” 
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10:00-00:00
Ελεύθερη είσοδος από εστιατόριο NATU

Στις φωτογραφίες δείτε στιγμιότυπα από τη βραδιά των εγκαινίων της Έκθεσης!

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.