ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΕΓΧΡΩΜΗ ΤΟΥΛΙΠΑ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΕΓΧΡΩΜΗ ΤΟΥΛΙΠΑ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Το Νομισματοκοπείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο του Νομισματικού Προγράμματος 2019 αποφάσισε να εκδώσει μία νέα σειρά αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων αφιερωμένη στα ενδημικά φυτά της Ελλάδας.

Κατόπιν στενής συνεργασίας με το  Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιήθηκε το πρώτο νόμισμα της σειράς η TULIPA GOULIMYI.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι η πρόσθια όψη είναι έγχρωμη, όπου αποδίδεται το σχέδιο του φυτού, όπως το έχει σχεδιάσει η Νίκη Γουλανδρή. Η δε οπίσθια απεικονίζει ανάγλυφα το λουλούδι με πιο αφαιρετική διάθεση.

Το νόμισμα διατίθεται σε συσκευασία τρίπτυχου έντυπου blister και πωλείται από τα Ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Σταδίου 14.

Για παραγγελίες μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος μπορείτε να επισκεφθείτε: http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Euro/Notes-coins/Collectors/default.aspx


ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – TULIPA GOULIMYI

Η ελληνική χλωρίδα είναι μία από τις πλουσιότερες και πιο ενδιαφέρουσες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση (Ιούνιος 2018), περιλαμβάνει 5.837 είδη και 1.985 υποείδη Αγγειοφύτων. Από αυτά, 1.103 είδη (18,4%) και 456 υποείδη (23,1%) είναι ενδημικά, δηλ. δεν απαντούν αυτοφυή πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η Τουλίπα η γουλίμειος (Tulipa goulimyi) ανακαλύφθηκε από τον Κωνσταντίνο Γουλιμή το 1954 και περιγράφηκε το 1955 από τους Βρετανούς βοτανικούς J.R. Sealy και W.B. Turrill, οι οποίοι της έδωσαν το όνομά του. Εξαπλώνεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, την Ελαφόνησο, τα Κύθηρα (όπου είναι αρκετά κοινή), τα Αντικύθηρα και τη βορειοδυτική Κρήτη (όπου είναι πολύ σπάνια). Φύεται συνήθως σε χαμηλά υψόμετρα (0-600 μ.), κυρίως ανάμεσα σε φρύγανα και σε πετρώδη, χαλικώδη και αμμώδη εδάφη. Κύριο γνώρισμά της είναι ότι οι χιτώνες των βολβών της φέρουν στο εσωτερικό τους άφθονες εριώδεις καστανωπές τρίχες. Το άνθος της είναι συνήθως έντονο κόκκινο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και κίτρινο. Ανθοφορεί από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου. Έχει περιληφθεί στο πρώτο Βιβλίο ερυθρών δεδομένων των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Τρωτό» (Vulnerable) σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Κωνσταντίνος Γουλιμής (1886-1963)

Ο Κωνσταντίνος Γουλιμής ήταν διακεκριμένος νομικός και ερασιτέχνης βοτανικός. Διετέλεσε διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών (1912-1913), νομικός σύμβουλος της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο της Κατοχής, ενώ το 1945 έγινε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1946 ασχολήθηκε με την έρευνα της ελληνικής χλωρίδας και συνέλεξε περίπου 26.000 φυτικά δείγματα. Ανακάλυψε πολλά είδη φυτών νέα για την ελληνική χλωρίδα, μεταξύ αυτών 17 νέα για την επιστήμη, κάποια από τα οποία φέρουν το όνομά του. Η βοτανική του συλλογή φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Αρτέμιο Γιαννίτσαρο, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κα Μαρία Παπαϊωάννου, Διευθύντρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στον κ. Διονύσιο Μέρμυγκα, Υπεύθυνο Βοτανικού Τμήματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, καθώς και στον κ. Δημήτρη Λεβέντη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.