ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Tον Νοέμβριο του 2020 το ΜΓΦΙ εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, πράξη συνολικού προϋπολογισμού 1.885.574,00€ που αφορά την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κτιρίων του!  Παρεμβάσεις που έχουν επιμελώς σχεδιασθεί, αναλυθεί, κοστολογηθεί και οργανωθεί, παίρνουν «σάρκα και οστά», για να οδηγήσουν σε ένα Μουσείο «πρότυπο», σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αναζητήσαμε κατεξοχήν λύσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, σε συνδυασμό με πρακτικές εφαρμογής τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και συνάφειας με τους εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς του.

Επελέγη σειρά παρεμβάσεων, με γνώμονα την εφαρμογή βέλτιστης τεχνικής λύσης με το μεγαλύτερο ενεργειακό αντίκτυπο, που όμως δεν θα προκαλεί αλλοιώσεις στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των ιστορικής σημασίας κτηρίων του ΜΓΦΙ και παράλληλα θα σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν, αφορούν τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 70%, με παράλληλη σημαντική αποφυγή εκπομπών CO2 (περίπου 560 τόννοι CO2 ανά έτος), η οποία και συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Θεωρούμε ότι με τη δράση μας αυτή, βάζουμε και εμείς το δικό μας «λιθαράκι» στον εκπεφρασμένο και θεσμοθετημένο εθνικό στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 38% έως το 2030, μέσω πρωτοβουλιών μείωσης του λειτουργικού κόστους σε όλα τα κτίρια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.