ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ

Μεγάλη τομή στην εξέλιξη του πλανήτη μας αποτελεί η ανθρώπινη παρουσία, που εμφανίζεται με το μεγάλοδακτυλικό αποτύπωμα. Εγκαταλείποντας τη ζωή στο δάσος ο άνθρωπος αγωνίστηκε σκληρά για να επιβιώσει σε νέα περιβάλλοντα. Σήμερα, έχει κατακτήσει όλα σχεδόν τα οικοσυστήματα. Έμαθε να χρησιμοποιεί τη φωτιά, ανέπτυξε τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Στη σύγχρονη εποχή, με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης ο άνθρωπος έχει εξαιρετικά βελτιώσει υλικά τη ζωή του.

Επικοινωνία
Πρώτος τομέας που συνέβαλε αποφασιστικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η επικοινωνία – πρώτα με τις εκφράσεις του προσώπου, ύστερα με τον προφορικόαργότερα με το γραπτό λόγο και την τυπογραφία. Σήμερα, η ανάπτυξη του διαδικτύου έχει φέρει επανάσταση στο χώρο της επικοινωνίας.

Τροφή
Όταν οι άνθρωποι έμαθαν να παράγουν την τροφή τους εγκατέλειψαν τη νομαδική ζωή. Καλλιέργησαν φυτά και πειραματιζόμενοι διάλεξαν τα πιο αποδοτικά είδη. Πειραματίστηκαν και με τα ζώα. Ορισμένα απ’ αυτά τα εξημέρωσαν, παίρνοντας πληθώρα προϊόντων, όπως κρέας, γάλα, δέρμα και κοπριά.

Φωτιά
Η χρησιμοποίηση της φωτιάς υπήρξε σημαντικότατος σταθμός στη ζωή του ανθρώπου. Από τη θέρμανση του σπιτιού του και το μαγείρεμα της τροφής του, μέχρι την εξαγωγή σιδήρου από σιδηρομετάλλευμα, τη δημιουργία γυαλιού από άμμο, και την ενέργεια από τον ατμό, που οδήγησε στηνεποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Τεχνικές
Ο άνθρωπος ανέπτυξε τεχνικές συντήρησης των τροφίμων (σε άλμη, σε σιρόπι, με αποξήρανση και πρόσφατα με τη μέθοδο της κονσερβοποίησης και της κατάψυξης). Χρησιμοποίησε βακτήρια και μύκητες στην παραγωγή καινούργιων «γευστικών» προϊόντων. Επεξεργάστηκε το μαλλί, το βαμβάκι και το μετάξι για την κατασκευή υφασμάτων. Χρησιμοποίησε φυτά για φαρμακευτικούς σκοπούς, το ξύλο για την κατοικία του, τις θαλάσσιες μεταφορές του, και μια ατελείωτη ποικιλία από σκεύη.

Εφευρέσεις
Ο άνθρωπος εφεύρε μηχανισμούς και χρησιμοποίησε τεχνικές που έχουν διαμορφώσει την ιστορία της ανθρωπότητας. Από τον τροχό, τον μοχλό και την τροχαλία, μέχρι τα πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, η ανθρώπινη περιέργεια και η πνευματική και κατασκευαστική ικανότητα διερευνούν και αξιοποιούν τον φυσικό μας κόσμο, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.
Σε μια βιτρίνα φαίνεται πώςχρησιμοποίησε ο άνθρωπος μια πληθώρα φυσικών πόρων στο παρελθόν και πώς τους χρησιμοποιεί σήμερα, στους τομείς παραγωγής τροφής και επικοινωνίας – επίσης στη χρήση σημαντικών υλικών της γης, όπως είναιη πέτρα, το μάρμαρο, ο πηλός, το ξύλο οσίδηρος και ο χαλκός, στις τεχνικές και στις εφευρέσεις. Πολλές όμως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν βλάψει τη γη. Υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότηταςαπό την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και της αρνητικής επίπτωσης της ανθρώπινης παρέμβασης πάνω στη γη, από την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων.

Συλλογή


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.