ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΓΦΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΚΟΦΑΓΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΓΦΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΚΟΦΑΓΟ

Η Δρ. Μαρία Δημάκη, Υπεύθυνη των Συλλογών του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ) εκπόνησε μαζί με τα άλλα μέλη της Ομάδας του ΕΚΔΠ, μια σημαντική Ερευνητική Εργασία για τον Συκοφάγο (Oriolus oriolus), το μεταναστευτικό πουλί που φωλιάζει στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της δακτυλίωσης – μία μέθοδο μελέτης των άγριων πτηνών – και αφορά κυρίως τις μεταναστεύσεις των Συκοφάγων, με στόχο και προοπτική την προστασία αυτών και των βιοτόπων τους.
Μέσα από την εργασία της, μπορείτε να μάθετε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Συκοφάγο (εδώ).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Ο Συκοφάγος μελετήθηκε με τη μέθοδο της δακτυλίωσης στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων. Η Δρ. Μαρία Δημάκη με την υπόλοιπη ομάδα του ΕΚΔΠ, παρατήρησε ότι το είδος περνά κατά τη μετανάστευση από την ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, την άνοιξη η κίνηση αυτή προσδιορίστηκε το διάστημα από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου, ενώ αντίστοιχα το φθινόπωρο η κίνηση αυτή εντοπίζεται το διάστημα, τέλη Αυγούστου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα αρσενικά έχουν έντονο κίτρινο χρώμα με μαύρο, ενώ τα θηλυκά και τα νεαρά άτομα είναι λαδοπράσινα.
Επίσης, τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερη φτερούγα από τα θηλυκά, ενώ ο ταρσός τους δεν παρουσιάζει διαφορές. Το βάρος και η απόθεση λίπους βρέθηκε να είναι πολύ μικρότερη την άνοιξη από ότι το φθινόπωρο, κάτι αναμενόμενο καθώς την άνοιξη τα πουλιά φτάνουν στην Ελλάδα από την Αφρική, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι πάνω από την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο θάλασσα, οπότε και έχουν καταναλώσει το αποθηκευμένο λίπος τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ονομασία του οφείλεται –λανθασμένα- στη συνήθειά του να τρέφεται με σύκα. Αυτό γίνεται μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν συκιές, ενώ δεν αποτελούν το κύριο μέρος της διατροφής του.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.