Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)
ΡΟΚΑ
Ένα από τα πιο αρωματικά και πικάντικα μυρωδικά, πολύ δημοφιλές στην μεσογειακή κουζίνα, ιδιαίτερα στην Ιταλία!
Τρώγεται ωμή σε σαλάτες ή σε κρύα σάντουιτς, σε πίτσες αλλά και μαζί με ζυμαρικά!
Έχει πλούσια διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Ρόκα
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: 20-100 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά, σε πολύ μικρές ποσότητες
Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε οργανική ουσία, με κοπριά χωνεμένη
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Λευκό ή κιτρινωπό
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Αρκετά, μέχρι τους -10ο C
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά, ιδανικά όμως θέλει 15-25ο C
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΚΑΣ
· Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο
· Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως έχει αντικαρκινική δράση, δυναμώνει τα οστά και τονώνει το ανοσοποιητικό
· Στη Ρωμαϊκή εποχή, χρησιμοποιούσαν τη ρόκα ως παυσίπονο
· Στο νησί Ίσκια της Νάπολη, φτιάχνουν από ρόκα το χωνευτικό αλκοολούχο ποτό “rucolino”.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΡΟΚΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της ρόκας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
…………………………………………………………………………………..
ΣΠΑΝΑΚΙ
Ένα από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή φυλλώδη λαχανικά!
Το σπανάκι νοστιμίζει τα πιάτα μας και τρώγεται ωμό σε σαλάτες, σε συνταγές με ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και κρεατικά και φυσικά…στην σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο!
Έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ:
- Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Κίνα περίπου το 700π.Χ., σαν δώρο στον αυτοκράτορα από τον βασιλιά του Νεπάλ!
- Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το παντζάρι, την κινόα και το σέσκουλο
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και έτσι είναι ιδανικό για ασθενείς με αναιμία
- Λόγω της ουδέτερης γεύσης του, ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά!
- Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του σπανακίου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………………………………………….
ΜΑΡΟΥΛΙ
Το μαρούλι χρησιμοποιείται για συνώνυμο των χρημάτων. Λέμε «έχει μαρούλια;», ρωτώντας αν υπάρχουν χρήματα. Για να πούμε επίσης ότι κάποιος ξοδεύει χρήματα χωρίς να σκέφτεται, λέμε ότι «σκορπάει τα λεφτά σαν μαρουλόφυλλα»
Είναι το πιο γνωστό πράσινο, δροσερό λαχανικό, απ’ το οποίο τρώμε τα φύλλα του.
Το μαρούλι το τρώμε ωμό, μόνο του ή σε σαλάτες, συνήθως μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο.
Μπορούμε να το τρώμε και μαγειρευτό, σε φρικασέ, ή στην μαγειρίτσα το Πάσχα.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ:
Είναι λαχανικό πολύ γνωστό από τα αρχαία χρόνια – το χρησιμοποιούσαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Προέρχεται από την Ασία. Υπάρχουν σήμερα πολλές ποικιλίες του, από το απλό, κοινό μαρούλι – αυτό που λένε romana- υπάρχει γαλλική ποικιλία, iceberg, λόλα, το κινέζικο, και άλλες, σε διάφορα χρώματα, από σκούρο πράσινο, ως το κόκκινο, κάνοντας πολύχρωμες τις σαλάτες μας.
Το μαρούλι έχει πολύ νερό και μικρές ποσότητες από φυτικές ίνες. Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Το μαρούλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου και σιδήρου.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μαρουλιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………………………………………….
ΡΑΠΑΝΑΚΙ
Ένα ραπανάκι για την όρεξη λένε…!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ:
Τα ραπανάκια έχουν έντονη γεύση και τα τρώμε ωμά μέσα σε σαλάτες.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν.
Είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο.
Θα είναι έτοιμα σε 40 – 50 μέρες από την εποχή που θα φυτευτούν!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ραπανιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
…………………………………………………………………………..
TA ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΜΕ (ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ)
ΣΚΟΡΔΟ
«Φτου, σκόρδα!» λέμε σε κάποιον για να μην τον ματιάσουμε! Αυτό γιατί από τα αρχαία χρόνια, το σκόρδο θεωρούσαν ότι έχει μαγικές ιδιότητες και προστατεύει από το κακό το μάτι!
Πέρα από… το «ξεμάτιασμα» όμως, το σκόρδο έχει πολύ ωραία πικάντικη γεύση, νοστιμίζει τα φαγητά μας και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας!
Τρώγεται ωμό, αλλά και ψημένο, σε κρεατικά, σε λαδερά, σε σάλτσες, σε σαλάτες (σκορδαλιά), σε τουρσιά, αλλά και στο αγαπημένο μας…τζατζίκι!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ:
- Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι
- Το άσπρο μέρος, το «κεφάλι», του σκόρδου που τρώμε είναι ο βολβός του, που βρίσκεται μέσα στο χώμα!
- Είναι πολύ καλό για την υγεία, γιατί μειώνει την πίεση, προστατεύει από το κρυολόγημα, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και λειτουργεί σαν αντισηπτικό
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Κάντε κλικ παρακάτω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του σκόρδου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………….
TA ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ (ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ)
ΦΡΕΖΙΑ
Ένα πολύ όμορφο, λουλούδι με ασυνήθιστη εμφάνιση (θυμίζει στάχυ, πριν βγουν τα λουλούδια του) και έντονο άρωμα.
Ανήκει στην οικογένεια της Ίριδας και έχει βολβούς.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΡΕΖΙΑΣ:
. Συμβολίζει την άνευ όρων αγάπη, την αθωότητα, ·την φιλία και την εμπιστοσύνη
· Ανακαλύφθηκε στη νότια Αφρική, όπου ονομαζόταν Κρίνος της Κοιλάδας
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΦΡΕΖΙΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της φρέζιας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, εφόσον καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………………………………………
ΤΟΥΛΙΠΑ
Όταν ακούμε τουλίπα, σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό η Ολλανδία! Το λουλούδι αυτό έχει γίνει το σύμβολο της Ολλανδίας, παρόλο που προέρχεται από την Κεντρική Ασία!
Είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο εντυπωσιακά λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο και σχηματίζει λιβάδια γεμάτα όμορφα χρώματα
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ:
Στα βυζαντινά χρόνια, η τουλίπα ήταν το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης
Συμβολίζει την παντοτινή αγάπη
Στην Χίο υπάρχουν 4 είδη τουλίπας που τις λέμε «λαλάδες»
Φυτεύουμε τον βολβό της τουλίπας, σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστών, με τη μύτη προς τα πάνω
Λέγεται πως η τουλίπα πήρε το όνομά της από την ομοιότητά της με το τουρμπάνι, ένα είδος καπέλου που φορούν πολλοί άνθρωποι στη Μέση Ανατολή. Το τουρμπάνι επίσης αναφέρεται ως “toliban” και στα λατινικά αυτό άλλαξε σε “tulipa”.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της τουλίπας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.