Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που φυτεύουμε το καλοκαίρι και απολαμβάνουμε το χειμώνα, το κουνουπίδι, είναι το…ξαδερφάκι του μπρόκολου!
Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, με άλλα λαχανικά, βραστό σε σαλάτα μαζί με λεμόνι ή ξύδι, ω γκρατέν, μπαίνει σε σούπες, το τρώμε όμως και κοκκινιστό/ γιαχνί, ή τουρσί!
Τελευταία το χρησιμοποιούν και για βάση πίτσας, αντί για ζυμάρι!!!
Έχει πλούσια διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ
- Το λευκό μέρος του κουνουπιδιού που τρώμε δεν είναι ο καρπός του, αλλά το λουλούδι του (ή η ανθοκεφαλή)!
- Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο
- Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Όσο λιγότερο το μαγειρεύουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η διατροφική του αξία!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ!
Κάντε κλικ επάνω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του κουνουπιδιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
Κουνουπίδι
………………………………………………………………………………..
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Θυμίζει μικροσκοπικό δεντράκι και είναι…ξαδερφάκι του κουνουπιδιού!
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά του χειμώνα
και καταναλώνεται ωμό, βραστό σαν σαλάτα, σαν τουρσί, σε βελουτέ σούπες
λαχανικών, ακόμη και ογκρατέν!
Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία μας και ιδανικό για
όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει ελάχιστες θερμίδες!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ:
Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης
broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα
λαχανάκια Βρυξελλών!
- Το πράσινο μέρος του μπρόκολου που τρώμε δεν είναι ο καρπός του,
αλλά το λουλούδι του (ή η ανθοκεφαλή)! - Προέρχεται από την Ιταλία, ενώ από ιστορικές πηγές τοποθετείται και
στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία! - Ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει τόση βιταμίνη C όσο ένα πορτοκάλι!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μπρόκολου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………………………………………….
ΜΑΡΟΥΛΙ
Το μαρούλι χρησιμοποιείται για συνώνυμο των χρημάτων. Λέμε «έχει μαρούλια;», ρωτώντας αν υπάρχουν χρήματα. Για να πούμε επίσης ότι κάποιος ξοδεύει χρήματα χωρίς να σκέφτεται, λέμε ότι «σκορπάει τα λεφτά σαν μαρουλόφυλλα»
Είναι το πιο γνωστό πράσινο, δροσερό λαχανικό, απ’ το οποίο τρώμε τα φύλλα του.
Το μαρούλι το τρώμε ωμό, μόνο του ή σε σαλάτες, συνήθως μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο.
Μπορούμε να το τρώμε και μαγειρευτό, σε φρικασέ, ή στην μαγειρίτσα το Πάσχα.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ:
Είναι λαχανικό πολύ γνωστό από τα αρχαία χρόνια – το χρησιμοποιούσαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Προέρχεται από την Ασία. Υπάρχουν σήμερα πολλές ποικιλίες του, από το απλό, κοινό μαρούλι – αυτό που λένε romana- υπάρχει γαλλική ποικιλία, iceberg, λόλα, το κινέζικο, και άλλες, σε διάφορα χρώματα, από σκούρο πράσινο, ως το κόκκινο, κάνοντας πολύχρωμες τις σαλάτες μας.
Το μαρούλι έχει πολύ νερό και μικρές ποσότητες από φυτικές ίνες. Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Το μαρούλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου και σιδήρου.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μαρουλιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………………………………………….
ΡΑΠΑΝΑΚΙ
Ένα ραπανάκι για την όρεξη λένε…!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ:
Τα ραπανάκια έχουν έντονη γεύση και τα τρώμε ωμά μέσα σε σαλάτες.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν.
Είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο.
Θα είναι έτοιμα σε 40 – 50 μέρες από την εποχή που θα φυτευτούν!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ραπανιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
……………………………………………………………
ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ
Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που συναντάμε στην κουζίνα, το φρέσκο κρεμμύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα και συνταγές, δίνοντας νοστιμιά στα φαγητά μας!
Έχει ευχάριστη γεύση για αυτό συχνά τρώγεται ωμό σε σαλάτες!
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, για αυτό είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Φρέσκο κρεμμύδι
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: 40-50 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ) Συχνά, μικρές ποσότητες κάθε 4-5 μέρες
Θέλει χώμα (είδος): Ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Λευκό, λευκοπράσινο, ιώδες
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Όλο το χρόνο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Λίγο
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο, ιδανικά θέλει γύρω στους 15οC
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ
· Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το πράσο
· Το υπόγειο τμήμα του φρέσκου κρεμμυδιού λέγεται βολβός και είναι ουσιαστικά το ξερό κρεμμύδι που βάζουμε σε όλα τα φαγητά μας!
· Είναι πολύ δημοφιλές στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνταγές!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του φρέσκου κρεμμυδιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
Φρέσκο Κρεμμυδάκι
……………………………………………………
ΡΑΔΙΚΙ
Από τα πιο γνωστά λαχανικά του χειμώνα, το ραδίκι μπορεί να φυτρώνει άγριο, μόνο του στα χωράφια, μπορεί όμως και να καλλιεργηθεί εύκολα στον κήπο μας!
Έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση, γι’ αυτό και το λένε και πικροράδικο.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, για αυτό είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Ραδίκι
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: 10 – 20 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Φως αλλά λίγη ηλιοφάνεια
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά, μικρές ποσότητες κάθε 4-5 μέρες
Θέλει χώμα (είδος): Ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Έντονο ιώδες
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΚΙΟΥ
· Τρώμε τα φύλλα του, είτε βραστά, με λάδι και λεμόνι, είτε ωμά σαν σαλάτα. Συνοδεύει όμως πολύ συχνά το κρέας ή το ψάρι σε αρκετές συνταγές.
· Έχει πολλές ποικιλίες και είδη: άγριο λευκό, άγριο κόκκινο, ήμερο, ιταλικό, ραντίτσιο και το περίφημο σταμναγκάθι
· Είναι πολύ γνωστό από την αρχαιότητα!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΚΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ραδικιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
…………………………………………………………
ΡΟΚΑ
Ένα από τα πιο αρωματικά και πικάντικα μυρωδικά, πολύ δημοφιλές στην μεσογειακή κουζίνα, ιδιαίτερα στην Ιταλία!
Τρώγεται ωμή σε σαλάτες ή σε κρύα σάντουιτς, σε πίτσες αλλά και μαζί με ζυμαρικά!
Έχει πλούσια διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Ρόκα
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: 20-100 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά, σε πολύ μικρές ποσότητες
Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε οργανική ουσία, με κοπριά χωνεμένη
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Λευκό ή κιτρινωπό
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Αρκετά, μέχρι τους -10ο C
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά, ιδανικά όμως θέλει 15-25ο C
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΚΑΣ
· Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο
· Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως έχει αντικαρκινική δράση, δυναμώνει τα οστά και τονώνει το ανοσοποιητικό
· Στη Ρωμαϊκή εποχή, χρησιμοποιούσαν τη ρόκα ως παυσίπονο
· Στο νησί Ίσκια της Νάπολη, φτιάχνουν από ρόκα το χωνευτικό αλκοολούχο ποτό “rucolino”.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΡΟΚΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της ρόκας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
…………………………………………………………………………………..
TA ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΜΕ (ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ)
ΣΚΟΡΔΟ
«Φτου, σκόρδα!» λέμε σε κάποιον για να μην τον ματιάσουμε! Αυτό γιατί από τα αρχαία χρόνια, το σκόρδο θεωρούσαν ότι έχει μαγικές ιδιότητες και προστατεύει από το κακό το μάτι!
Πέρα από… το «ξεμάτιασμα» όμως, το σκόρδο έχει πολύ ωραία πικάντικη γεύση, νοστιμίζει τα φαγητά μας και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας!
Τρώγεται ωμό, αλλά και ψημένο, σε κρεατικά, σε λαδερά, σε σάλτσες, σε σαλάτες (σκορδαλιά), σε τουρσιά, αλλά και στο αγαπημένο μας…τζατζίκι!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ:
- Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι
- Το άσπρο μέρος, το «κεφάλι», του σκόρδου που τρώμε είναι ο βολβός του, που βρίσκεται μέσα στο χώμα!
- Είναι πολύ καλό για την υγεία, γιατί μειώνει την πίεση, προστατεύει από το κρυολόγημα, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και λειτουργεί σαν αντισηπτικό
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
Κάντε κλικ παρακάτω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του σκόρδου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
e-Nature Garlic
………………………………………………………………….
TA ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ (ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ)
Η ΑΝΕΜΩΝΗ
Είναι ένα πολύ γνωστό λουλούδι, που καλλιεργείται σε κήπους και πάρκα
Την βρίσκουμε σε δάση και λιβάδια
Το όνομά της, σημαίνει “κόρη του ανέμου”
Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα φυτά αυτά άνθιζαν μόνον όταν φυσούσε άνεμος
Υπάρχουν πάνω από 60 διαφορετικά είδη ανεμώνης
Στην Μυτιλήνη την λένε και λαλέδα
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Ανεμώνη
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: Συνήθως στα 15 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Πολύ ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Αρκετό, να μην στεγνώνει το χώμα του
Θέλει χώμα (είδος): Εμπλουτισμένο
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Κόκκινo, μωβ σκούρο, μωβ ανοιχτό, ροζ, ή άσπρα
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Σεπτέμβριο – Νοέμβριο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Αρκετά
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΝΗΣ:
Σε ανατολικούς πολιτισμούς η ανεμώνη ήταν σύμβολο της αρρώστιας ή κακής τύχης, ενώ σε δυτικούς πολιτισμούς ήταν σύμβολο προστασίας από αρνητικές σκέψεις και πράξεις
Η ικανότητα του λουλουδιού να κλείνει τη νύχτα και να ανοίγει το πρωί σημαίνει την πρόβλεψη για κάτι που θα γίνει σύντομα (όπως μια βροχή)
Οι βοτανολόγοι τον Μεσαίωνα τη χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για τους πονοκεφάλους
Σήμερα χρησιμοποιείται σπάνια λόγω των τοξικών της συστατικών
Το όνομα του λουλουδιού συνδέεται με έναν αρχαίο μύθο για τον έρωτα του Άδωνη και της Αφροδίτης που κράτησε πολύ λίγο. Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει τα μπουμπούκια του να ανθίσουν και μετά από άλλο ένα φύσημα, τα πέταλά του σκορπίζονται μακριά…
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΝΗΣ
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της ανεμώνης που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, εφόσον καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
……………………………………………………
ΦΡΕΖΙΑ
Ένα πολύ όμορφο, λουλούδι με ασυνήθιστη εμφάνιση (θυμίζει στάχυ, πριν βγουν τα λουλούδια του) και έντονο άρωμα.
Ανήκει στην οικογένεια της Ίριδας και έχει βολβούς.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΡΕΖΙΑΣ:
. Συμβολίζει την άνευ όρων αγάπη, την αθωότητα, ·την φιλία και την εμπιστοσύνη
· Ανακαλύφθηκε στη νότια Αφρική, όπου ονομαζόταν Κρίνος της Κοιλάδας
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΦΡΕΖΙΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της φρέζιας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, εφόσον καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
e-Nature Freesia
………………………………………………………………………………………………
ΤΟΥΛΙΠΑ
Όταν ακούμε τουλίπα, σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό η Ολλανδία! Το λουλούδι αυτό έχει γίνει το σύμβολο της Ολλανδίας, παρόλο που προέρχεται από την Κεντρική Ασία!
Είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο εντυπωσιακά λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο και σχηματίζει λιβάδια γεμάτα όμορφα χρώματα
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ:
Στα βυζαντινά χρόνια, η τουλίπα ήταν το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης
Συμβολίζει την παντοτινή αγάπη
Στην Χίο υπάρχουν 4 είδη τουλίπας που τις λέμε «λαλάδες»
Φυτεύουμε τον βολβό της τουλίπας, σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστών, με τη μύτη προς τα πάνω
Λέγεται πως η τουλίπα πήρε το όνομά της από την ομοιότητά της με το τουρμπάνι, ένα είδος καπέλου που φορούν πολλοί άνθρωποι στη Μέση Ανατολή. Το τουρμπάνι επίσης αναφέρεται ως “toliban” και στα λατινικά αυτό άλλαξε σε “tulipa”.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της τουλίπας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
e-Nature Toulipa
………………………………………………………………………………………………
ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ
Άλλοι το λένε Ζουμπούλι και άλλοι Υάκινθο, όμως όλοι συμφωνούν ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά του φθινοπώρου, με έντονο, μεθυστικό άρωμα και χρωματιστά λουλούδια!
Στο ζουμπούλι έχει αναφερθεί και ο Μίκης Θεοδωράκης, στο πολύ γνωστό τραγούδι του
«Bάρκα στο γιαλό» με τους στίχους να λένε:
«Βάρκα στο γιαλό, βάρκα στο γιαλό,
γλάστρα με ζουμπούλι και βασιλικό».
Το συναντάμε σε παρτέρια, σε μεγάλους κήπους, καθώς και σε γλάστρες σε μπαλκόνια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΟΥ:
Στην αρχαιότητα το θεωρούσαν αγαπημένο λουλούδι της θεάς Αφροδίτης και συμβόλιζε τον έρωτα και την ομορφιά
Έχει πολύ έντονο άρωμα και πολλή γύρη, γι’ αυτό και μαζεύει γύρω του πολλές μέλισσες
Πιθανόν να είναι τοξικό για γάτες, σκύλους, αλλά και για ανθρώπους
Μπορεί να ανθίσει και μέσα στο νερό! Για να το πετύχουμε, παίρνουμε ειδικό βάζο με στενό στόμιο και βάζουμε τον βολβό του υάκινθου στο πάνω μέρος, με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νερό του βάζου.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΟΥ Ή ΥΑΚΙΝΘΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ζουμπουλιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, εφόσον καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
e-Nature Zoumpoulia
…………………………………………………………………………………….
3. ΠΑΝΣΕΣ
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, δημοφιλή, ανθισμένα και πανέμορφα λουλούδια του χειμώνα, με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στο κέντρο του άνθους του, που φτιάχνουν καταπληκτικά «χαλιά» σε μεγάλες γλάστρες, παρτέρια, αλλά και κήπους.
Στον πανσέ έχει αναφερθεί και ο εθνικός ποιητής μας Κωστής Παλαμάς, με τους στίχους του ποιήματός του «Στον κήπο» να λένε:
«Στον κήπο μού γελούσανε τα ρόδα, οι μενεξέδες κάτου από πέπλους μού έστελναν δροσοχαιρετισμούς. Και πέρασα.
Οι αμύριστοι στοχαστικοί πανσέδες με κοίταζαν, ασάλευτοι. Και στάθηκα σ’ αυτούς»
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕ:
Πήρε το όνομά του από το γαλλικό “Penser”, που σημαίνει σκέφτομαι. Αυτό, γιατί όταν ένας άνδρας ήθελε να δείξει σε μια γυναίκα πως την σκέφτεται, της πρόσφερε πανσέδες.
Τα πολύχρωμα άνθη του χρησιμοποιούνται από διάσημους σεφ για να στολίσουν πιάτα!
Είναι το επίσημο σύμβολο της Οζάκα στην Ιαπωνία.
Χρησιμοποιείται αρκετά και στην Φυτοθεραπεία, καθώς ένα από τα ενεργά συστατικά του είναι το κύριο συστατικό της σημερινής ασπιρίνης, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε πονοκέφαλους και ζαλάδες.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του πανσέ που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, για σας που καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως!
e-Nature Panses
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.