Η ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ 20,75 ΒΑΘΜΩΝ ΚΕΛΣΙΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ!

Η ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ 20,75 ΒΑΘΜΩΝ ΚΕΛΣΙΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ!

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 20 βαθμούς Κελσίου και έφθασε τους 20,75 βαθμούς, σύμφωνα με μέτρηση που κατέγραψαν ερευνητές στη νήσο Seymour Island στα ανοικτά της χερσονήσου, στο βορειότερο σημείο της ηπείρου.

Ο Βραζιλιάνος επιστήμονας Carlos Schaefer σχολίασε σχετικά ότι δεν είχε ποτέ σημειωθεί στο παρελθόν τόσο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη μέτρηση, που δεν αποτελεί μέρος κάποιας ευρύτερης μελέτης και γι’αυτό από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει πρόβλεψη τάσης στην περιοχή. Τόνισε δηλαδή ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέτρηση αυτή για να προβλέψουμε κλιματικές αλλαγές που θα συμβούν στο μέλλον. Είναι απλώς ένα σημάδι, ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εκεί!».
Σημειώνεται, επίσης, ότι λίγες ημέρες πριν, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, καταγράφηκε η επίσης υψηλή θερμοκρασία των 18,3 βαθμών Κελσίου στον Αργεντίνικο Ερευνητικό Σταθμό Esperanza στο βορειότερο σημείο της Χερσονήσου, ενώ η αμέσως προηγούμενη θερμοκρασία ρεκόρ για ολόκληρη την περιοχή της Ανταρκτικής – που περιλαμβάνει την ήπειρο, τα νησιά και τον ωκεανό, που περιλαμβάνονται στην Ανταρκτική Κλιματική Ζώνη- ήταν 19,8 βαθμοί Κελσίου, που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1982!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική Χερσόνησο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3 βαθμούς Κελσίου τα 50 τελευταία χρόνια και το 87% περίπου των παγετώνων κατά μήκος της δυτικής ακτής της έχουν υποχωρήσει μέσα σε αυτή την περίοδο!

Φωτό: H Aργεντίνικη Ερευνητική Βάση Εsperanza στην Ανταρκτική (Vanderlei Almeida/AFP via Getty Images)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.bbc.com/news/world-51500692


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.