“Η ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΧΤΥΠΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ”: NEA ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝΤΟΝΙΟ GUTERRES!

"Η ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΧΤΥΠΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ": NEA ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝΤΟΝΙΟ GUTERRES!

Η τελευταία αξιολόγηση του κλίματος προειδοποιεί -για άλλη μια φορά- ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου θα είναι καταστροφική για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα της Γης.

Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει αρκετά για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη από τότε που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, κατέληξε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Επομένως, ο κόσμος εξαντλεί τις επιλογές του για να εξουδετερώσει την «ωρολογιακή βόμβα που μετρά αντίστροφα για το κλίμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας την έκθεση ως μια επείγουσα έκκληση προς τους ηγέτες να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα οι ανεπτυγμένες χώρες έως το 2040 και οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2050.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του insideclimatenews.org, η επιβεβαίωση του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου από την IPCC είναι σημαντική στο πλαίσιο πρόσφατων μελετών και ειδήσεων που δείχνουν ότι είναι ήδη πολύ αργά. Αλλά κάθε επιπλέον αύξηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα ενισχύσει τις επιπτώσεις που ήδη απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, καταλήγει η έκθεση.
Παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε ακραίες και θανατηφόρες κλιματικές καταστροφές, όπως «καύσωνες, έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασίες και τροπικούς κυκλώνες», σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση της IPCC καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του Covid-19 και σηματοδοτεί την πρώτη πλήρη ενημέρωση από το 2014, όταν δημοσιεύθηκε εγκαίρως η 5η Έκθεση Αξιολόγησης (AR5) για να παράσχει ένα επιστημονικό πλαίσιο για τη Συμφωνία του Παρισιού, βάσει της οποίας 196 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το παγκόσμιο κλιματικό χάος.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο εδώ:

Μεγάλη φωτό: Άνθρωποι κολυμπούν σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο που βρίσκεται στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή στο Καράτσι στις 28 Αυγούστου 2020, μετά από έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, που προκάλεσαν πλημμύρες. Πίστωση: Asif Hassan/AFP μέσω Getty Images

Μικρή φωτό: Στιγμιότυπο από τη μεγάλη πυρκαγιά που πλησιάζει το χωριό Πεύκη στην Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, στις 8 Αυγούστου 2021. Credit: Angelos Tzortzinis/AFP via Getty Images		

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.