ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!

Σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων στην Αττική παρατήρησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ / ΕΑΑ), ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιορισμών της κυκλοφορίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η Διευθύντρια Ερευνών Δρ. Βασιλική Ασημακοπούλου και η επιστημονική συνεργάτις Κυριακή-Μαρία Φαμέλη της Ομάδας Μελέτης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης σε Αστικές Περιοχές, παρατηρήθηκε καθολική μείωση της κίνησης όλων των τύπων οχημάτων της τάξεως του 50%, η οποία οδήγησε στη μείωση των εκπομπών CO, NOx και ΡΜ10 κατά 34%, 50% και 49%, αντιστοίχως.
Σε ό,τι αφορά ειδικά στα επιβατικά οχήματα, η μείωσή τους των κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO), των οξειδίων του αζώτου (NOx) και των χονδρόκοκκων σωματιδίων (ΡΜ10) κατά 28%, 14% και 31% αντίστοιχα. Η αντίστοιχη μείωση των δικύκλων κατά 50% επέφερε μείωση των παραπάνω ρύπων και σωματιδίων κατά 22% (CO), 2% (NOx) και 5% (PM10).

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντική υπήρξε επίσης η επίδραση της αύξησης στην ταχύτητα κίνησης των οχημάτων, καθώς κατά την περίοδο του lockdown δεν παρατηρήθηκαν τα συνήθη μποτιλιαρίσματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Πηγή: Aθηναικό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Φωτό: Eύη Παπαυγέρη / Η θέα της Αθήνας από τον Λυκαβηττό την Μ. Δευτέρα 20 Απριλίου 2020!


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.