ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023: ΟΙ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 120.000 ΕΤΩΝ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023: ΟΙ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 120.000 ΕΤΩΝ

«Η κλιματική κατάρρευση άρχισε», προειδοποίησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 ο Γ.Γ. του ΟΗΕ António Guterres σχολιάζοντας Έκθεση της Ευρωπαϊκής Δορυφορικής Υπηρεσίας «Κοπέρνικος»  (για περαιτέρω ενημέρωση, κάντε κλικ επάνω στον κόκκινο τίτλο), που δείχνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους μήνες του φετινού καλοκαιριού κατέρριψε ρεκόρ με 16,77 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές δασών έπληξαν τους τελευταίους τρεις μήνες την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία, στα οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη υγεία. «Οι τρεις αυτοί μήνες ήταν οι θερμότεροι των τελευταίων 120.000 ετών, δηλαδή του συνόλου της ανθρώπινης ιστορίας», υπογράμμισε η Samantha Burgess, Υποδιευθύντρια του Προγράμματος Κοπέρνικος (Διαβάστε πληροφορίες στα Ελληνικά για το Πρόγραμμα Κοπέρνικος εδώ:)».

Οι προοπτικές για το 2024 δεν είναι ενθαρρυντικές. Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο μόλις ξεκίνησε, θερμαίνοντας τα θαλάσσια ύδατα του Νότιου Ειρηνικού και πέρα από αυτόν. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές γύρω στα τέλη του 2023 και όλο το ερχόμενο έτος.

Εκθεση ειδικών του ΟΗΕ για την Kλιματική Aλλαγή, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις για την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων στη Σύνοδο του Παρισιού και θα ενημερώσει τους ηγέτες ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Διαβάστε ολόκληρο άρθρο, που αναρτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 στην ιστοσελίδα της Καθημερινής, εδώ:

Mεγάλη φωτό: Καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές έπληξαν Ασία, Αφρική, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, με επιπτώσεις στην οικονομία, στα οικοσυστήματα και στην υγεία. Στη φωτογραφία, Ισπανοί και όχι μόνο προσπαθούν να δροσιστούν σε σιντριβάνι στη Μαδρίτη. [A.P. Photo/Andres Kudacki,]

Mικρή φωτό: Καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές έπληξαν την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τους τελευταίους τρεις μήνες / phys. org 		

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.