ECO TIPS

Eίναι μια νέα Υποκατηγορία, όπου θα δημοσιεύονται κάθε μήνα σύντομες πληροφορίες που αφορούν την Οικολογία και το Περιβάλλον! Σας προσκαλούμε να επισκέπτεστε αυτή τη νέα σελίδα μας για να ενημερώνεστε, να μαθαίνετε και να περνάτε στη συνέχεια στην πράξη, που είναι και ο απώτερος στόχος αυτής της ιδέας!
Ξεκινάμε με τον Φεβρουάριο 2023!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Επηρεάζουν τα τρόφιμα το κλίμα;


Η απάντηση είναι ναι!

Τα τρόφιμα συνδέονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και δυστυχώς με την κλιματική κρίση.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν, τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται είναι δυσθεώρητα.

Εκπομπές CO2 από τα τρόφιμα: 17,32 δισ. μετρικούς τόνους ετησίως, περίπου 1/3 τον συνολικών εκπομπών καυσαερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα, εκ των οποίων:

· 57% αντιστοιχεί στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης

· 29% παραγωγή τροφίμων από φυτά

Οι περιοχές με τις συνολικά μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, είναι η Νότια και ΝΑ Ασία, ενώ ακολουθεί η Νότια Αμερική (η οποία όμως έχει τα πρωτεία στις εκπομπές από τροφές ζωικής προέλευσης).

Από τη δεκαετία του 1960 η παραγωγή κόκκινου κρέατος έχει αυξηθεί 4,5 φορές (από 71 σε 318 εκ. τόνους) κι αναμένεται να φτάσει τους 455 εκ. τόνους έως το 2059. Η κτηνοτροφία επίσης καταλαμβάνει τεράστιες περιοχές κατοικήσιμης γης (που δεν είναι έρημος). Ενδεικτικά τα τελευταία χίλια χρόνια το 4% της γης που χρησιμοποιούταν για καλλιέργειες, έχει φτάσει σε ποσοστό 50%. Από αυτήν τα 3/4 είναι βοσκοτόπια και γη για καλλιέργεια τροφής των ζώων.

Κάθε χρόνο, την ώρα που 870 εκ. άνθρωποι υποσιτίζονται, το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων (931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων) καταλήγει στα σκουπίδια. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες!

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

· Να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού. Κάθε φορά που πετάμε φαγητό συμβάλλουμε στην παραγωγή μεθανίου (που είναι αέριο του θερμοκηπίου) στις χωματερές από την αποσύνθεση των τροφίμων. Ό,τι είναι δυνατόν να το κομποστοποιούμε.

· Να αγοράζουμε με μέτρο όσα τρόφιμα είναι να καταναλώσουμε.

· Να επιστρέψουμε στη μεσογειακή διατροφή. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε 1-2 φορές την εβδομάδα και εμπλουτισμό της διατροφής μας με τρόφιμα με μικρότερο αποτύπωμα όπως όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

· Να προτιμάμε ντόπια προϊόντα και προϊόντα εποχής. Μειώνουμε έτσι το CO2 που παράγεται κατά τη μεταφορά των προϊόντων από την άλλη άκρη της Γης.

· Αν πρέπει να φάμε κρέας να προτιμάμε το άσπρο κρέας. Έχει σαφώς μικρότερο αποτύπωμα.

· Να διαλέγουμε ψάρια που προέρχονται από τη βιώσιμη αλιεία.

· Να προτιμάμε το σπιτικό φαγητό από τα τυποποιημένα προϊόντα ή τα είδη fast food.

· Να αγαπάμε ακόμα και τα “άσχημα” ζαρζαβατικά. Τα σούπερ μάρκετ έχουν δυστυχώς πολύ αυστηρά “εμφανισιακά” κριτήρια για τα λαχανικά και τα φρούτα και για αυτό το λόγο τελικά πετιέται το 30% των προϊόντων.

· Για τα ψώνια μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά και να αποφεύγουμε τα προϊόντα με υπερβολική πλαστική συσκευασία.

Image by macrovector on Freepik

Πηγές:
https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/food

https://www.worldbank.org/en/news/feature/2022/10/17/what-you-need-to-know-about-food-security-and-climate-change

https://www.ipcc.ch/srccl/chapter/chapter-5/

https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/how-reduce-my-carbon-footprint_el

https://www.sevt.gr/magazine/FOODPRINNATIONALSTRATEGY/files/assets/basic-html/index.html#8

https://www.wwf.gr/ti_mporeis_na_kaneis/ekstrateies/ashima_lahanika/


ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Μικροπλαστικά- Αυτός ο αόρατος εχθρός!

Η ζωή μας έχει κατακλυστεί από διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από πλαστικό που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, αλλά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ρύπανσης των υδάτων και όχι μόνο. Πλαστικά βρίσκουμε πλέον παντού γύρω μας ακόμα κι εκεί που δεν τα περιμένουμε όπως στα είδη ψαρέματος, στις μάσκες μιας χρήσης ακόμα και στα φίλτρα των τσιγάρων… Τα μικροπλαστικά είναι σωματίδια μικρότερα των 5 χιλιοστών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τελευταία 50 χρόνια, μικροπλαστικά που παράγονται εξαρχής σε αυτό το μέγεθος (πρωτογενή) έχουν αντικατασταστήσει πολλά από τα φυσικά συστατικά των καλλυντικών. Πηγές δευτερογενών μικροπλαστικών (προκύπτουν από τον κατακερματισμό μεγαλύτερων κομματιών) είναι τα ρούχα, τα λάστιχα των αυτοκινήτων, οι γεωργικές δραστηριότητες κ.α. Από τη μη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στη στεριά, μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν στη θάλασσα.

Μικρά τμήματα πλαστικού ή μικροσκοπικές ίνες έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών ειδών (ψάρια, καβούρια, μύδια κλπ). Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο. Πλέον βρίσκουμε μικροπλαστικά στο αίμα, στο μητρικό γάλα ακόμα και στου πλακούντα γυναικών. Ο αριθμός των μικροπλαστικών που περιέχονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά δυστυχώς δεν είναι η λύση γιατί δεν διαλύονται ποτέ πλήρως αλλά παραμένουν ως μικροπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μπορούμε όμως:

Να περιορίσουμε τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης χρησιμοποιώντας αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων.

Να χρησιμοποιούμε υφάσματα οικολογικά απαλλαγμένα από προσμίξεις πλαστικών.

Να χρησιμοποιούμε ειδικές σακούλες για το πλύσιμο των ρούχων που περιορίζουν τη διαρροή ινών στο νερό.

Να προτιμάμε καλλυντικά που περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά.

Και φυσικά να ανακυκλώνουμε σωστά όσα αντικείμενα ανακυκλώνονται!

Πηγές: ΕΔΩ. ΕΔΩ και ΕΔΩ

………………………………………………………………………………………………………

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Το ξέρατε ότι στην Ελλάδα ανακυκλώνουμε μόνο το 20% των απορριμμάτων μας;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αυτό αντιστοιχεί σε 500.000 τόνους ετησίως. Τα υπόλοιπα δυστυχώς καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αντιθέτως στην Ε.Ε. ο μέσος όρος ανακύκλωσης είναι 55%.


1. Πολλοί μπερδεύουμε το παρακάτω κυκλικό σήμα με το Σήμα της Ανακύκλωσης. Όμως το σήμα αυτό που λέγεται Green Dot σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος.

 

 

 

 

 

2. Το παρακάτω σύμβολο αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Αν εσωτερικά αναγράφεται ποσοστό τότε μας δείχνει τι μέρος του προϊόντος είναι ανακυκλωμένο προϊόν.

Αν η συσκευασία δεν έχει τέτοιο σήμα, δεν ανακυκλώνεται ακόμα και αν θεωρείτε ότι θα έπρεπε. Δυστυχώς θα πρέπει να απορριφθεί στα σκουπίδια. Θα μπορούσε το αν ανακυκλώνεται μια συσκευασία να είναι κριτήριο για την αγορά του προϊόντος. Να κάτι να σκεφτούμε μέχρι τον επόμενο μήνα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:

https://www.eoan.gr/

https://ypen.gov.gr/


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.