ECO TIPS

Eίναι μια νέα Υποκατηγορία, όπου θα δημοσιεύονται κάθε μήνα σύντομες πληροφορίες που αφορούν την Οικολογία και το Περιβάλλον! Σας προσκαλούμε να επισκέπτεστε αυτή τη νέα σελίδα μας για να ενημερώνεστε, να μαθαίνετε και να περνάτε στη συνέχεια στην πράξη, που είναι και ο απώτερος στόχος αυτής της ιδέας!

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023
Επιλέξτε τους φυσικούς θησαυρούς, αντί των χημικών προιόντων, για τις εργασίες καθαρισμού και την αφαίρεση λεκέδων

Τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου είναι γεμάτα με τοξικές και ρυπογόνες ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την οικιακή ζωή. Το κόστος αυτών των προϊόντων με βάση τα χημικά όμως μπορεί να είναι υψηλό: υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την υγεία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την παρασκευή και την απόρριψή τους.

Η Environmental Working Group (EWG) εξέτασε τα δεδομένα ασφάλειας για περισσότερα από 1000 συστατικά που χρησιμοποιούνται σε εμπορικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι περισσότερα από τα μισά από αυτά τα προϊόντα περιείχαν συστατικά επιβλαβή για τους πνεύμονες. Ένα στους πέντε είχε συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, ακόμη και σε υγιή άτομα.

Η συντριπτική πλειονότητα των λεκέδων και γενικότερα των εργασιών καθαρισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με φυσικά προϊόντα και αν δεν πετύχει η προσπάθεια τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε χημικά καθαριστικά. Έχετε υπόψη σας ότι τα φυσικά καθαριστικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν και καλό είναι να τα δοκιμάζουμε πρώτα σε μικρή επιφάνεια (όπως και τα χημικά άλλωστε) πριν αρχίσουμε τον καθαρισμό.

Μερικοί φυσικοί θησαυροί!

· Μαγειρική σόδα

Έχοντας περγαμηνές ως καθαριστικό για πάνω από έναν αιώνα, η μαγειρική σόδα καθαρίζει, αποσμεί, μαλακώνει το νερό και γυαλίζει.

· Η σόδα πλύσης

Η σόδα πλύσης είναι μια εξαιρετικά αλκαλική ουσία που η χημική της σύνθεση την καθιστά ένα ισχυρό φυσικό καθαριστικό δύσκολων λεκέδων και λειαντικό. Η σόδα είναι δεκαϋδρικό ανθρακικό νάτριο, ένα ορυκτό. Διαλύει τα λίπη, αφαιρεί τους λεκέδες, μαλακώνει το νερό και καθαρίζει τοίχους, πλακάκια, νεροχύτες και μπανιέρες. Χρησιμοποιήστε το με προσοχή, καθώς η σόδα πλυσίματος μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους. Να μην χρησιμοποιείται σε αλουμίνιο.

· Λευκό ξύδι

Το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι ένα από τα πιο ευέλικτα, οικονομικά και προσβάσιμα προϊόντα καθαρισμού που μπορείτε να βρείτε. Οι δυνατότητες καθαρισμού του περιλαμβάνουν γυαλί, δάπεδα, μπάνια, πιάτα, υφάσματα, λεκέδες και άλλα. «Αν και το ξύδι με περιεκτικότητα 5% σε οξικό οξύ είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει ορισμένα οικιακά παθογόνα, δεν τα σκοτώνει όλα. Ωστόσο, το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι ένα φθηνό, μη τοξικό προϊόν, χρήσιμο για ορισμένες δουλειές του σπιτιού», αναφέρει δημοσίευση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι στην καθαρή του μορφή ή αραιωμένο με νερό ή μαγειρική σόδα για πιο φυσικό καθαρισμό.

· Σαπούνι

Το σαπούνι χωρίς άρωμα σε υγρή μορφή (μαζί με νιφάδες σαπουνιού, σκόνες ή μπάρες) είναι βιοδιασπώμενο και καθαρίζει σχεδόν τα πάντα. Το σαπούνι Καστίλλης είναι ένα παράδειγμα ενός εξαιρετικού, ευέλικτου συστατικού καθαρισμού. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιών που περιέχουν αποστάγματα πετρελαίου.

Το υγρό σαπούνι Καστίλλης, πιο συγκεκριμένα, είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά πράσινα προϊόντα καθαρισμού και αρχικά παρασκευάζεται από ελαιόλαδο. Συνήθως δεν περιέχει άρωμα, επομένως είναι μια καλή λύση για το ευαίσθητο δέρμα.

Αυτό το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευάσουμε:

Σπιτικό σαπούνι πιάτων, απορρυπαντικό πλυντηρίου, απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, οικιακό καθαριστικό, Σαπούνι προσώπου, οδοντόκρεμα

· Βόρακας

Ο βόρακας είναι ίσως ένα από τα πιο σπάνια συστατικά αυτής της λίστας, αλλά μπορεί να βρεθεί σε πολλά καταστήματα φυσικού καθαρισμού ή και στα φαρμακεία. Αν και φυσικό, συνιστάται να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια και την αδιάλυτη επαφή με το δέρμα, καθώς και την κατάποσή του.

Ο βόρακας που θα βρούμε στο εμπόριο με τη μορφή λευκής σκόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί – μαζί με τριμμένο σαπούνι και σόδα πλύσης – για την παρασκευή του δικού μας σπιτικού απορρυπαντικού ρούχων, καθώς και σαν καθαριστικό γενικής χρήσης – σε συνδυασμό με λευκό ξύδι, λεμόνι ή νερό, για την αφαίρεση της μούχλας, της σκουριάς και πάσης φύσεως λεκέδων από τοίχους, πλακάκια και αρμούς.

· Αλάτι

Το κοινό αλάτι μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλές δουλειές του σπιτιού. Ρίξτε αλάτι πάνω στα μαγειρικά σκεύη και με μία λεμονόκουπα τρίψτε καλά την επιφάνεια. Μετά το ξέπλυμα, το σκεύος μας θα λάμπει!

Επίσης αφαιρεί λεκέδες σκουριάς από τα υφάσματα. Απλά αναμίξτε αλάτι με χυμό λεμονιού, τρίψτε το ρούχο, αφήστε το λίγη ώρα στον ήλιο και μετά πλένεται κανονικά στο πλυντήριο.

Ακόμα αφαιρεί λεκέδες κόκκινου κρασιού από το χαλί. Ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στο σημείο ώστε να απορροφήσει το υγρό μαζί με το χρώμα.

· Κέτσαπ

Η διάσημη σάλτσα δεν συνοδεύει απλά τηγανητές πατάτες αλλά γίνεται και τέλειο καθαριστικό για μαγειρικά σκεύη. Συγκεκριμένα, μπορείτε να ρίξετε κέτσαπ σε χάλκινα σκεύη, κατσαρόλες και τηγάνια, να τα τρίψετε απαλά και μετά να τα ξεπλύνετε. Θα φύγει η θαμπάδα και θα μοιάζουν σαν καινούργια.

· Ζάχαρη

Η αγαπημένη μας ζάχαρη δεν μπαίνει μόνο στον καφέ και τα γλυκίσματα, αλλά γίνεται και σύμμαχος μας στην καθαριότητα. Συγκεκριμένα, με ζάχαρη μπορείς να αφαιρέσεις λεκέδες από γρασίδι από τα λευκά υφάσματα. Βάλτε λίγη ζάχαρη και λίγο νερό πάνω στον λεκέ, αφήστε να δράσει για περίπου μισή ώρα και έπειτα ξεπλύνετε.

· Χυμός λεμονιού

Ένα από τα ισχυρότερα οξέα των τροφίμων, ο χυμός λεμονιού είναι αποτελεσματικός ενάντια στα περισσότερα οικιακά βακτήρια. Το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα λεμόνια βοηθάει στην απομάκρυνση λεκέδων, όπως τα υπολείμματα σαπουνιού και αλάτων που βρίσκονται στα μπάνια και τις κουζίνες. Τα λεμόνια μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση επιφανειών οι οποίες δεν είναι πορώδεις. Αν και ο χυμός τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο το ξύδι, σίγουρα έχει πιο ευχάριστο άρωμα.

· Κορνφλάουρ

Ιδανικό για να δέσει σάλτσες αλλά και για καθαρίσει το χαλί από λιπαρούς λεκέδες. Απλά πασπαλίζετε τον λεκέ με κορνφλάουρ, αφήνετε να δράσει για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

· Τσάι

Και όμως, το τσάι πέρα από τέλειο ρόφημα μπορεί να σε βοηθήσει και στην καθαριότητα του σπιτιού και συγκεκριμένα, στο σφουγγάρισμα του παρκέ. Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 5-6 φακελάκια τσαγιού, αφήστε το διάλυμα για 10 λεπτά να εκχειλιστεί και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το στα ξύλινα πατώματα, χαρίζοντας τους τέλεια λάμψη.

DIY (Do It Yourself) καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Αναμίξτε ½ φλιτζάνι ξύδι, ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 4-8 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο (προαιρετικά) ανακινήστε και έτοιμο!

Βερνίκι για τα έπιπλα

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ελαιόλαδο και μηλόξυδο. Σ’ ένα μπολ, ανακατέψτε το ¼ φλ. ελαιόλαδο με μερικές σταγόνες ξίδι μήλου. Στη συνέχεια, βουτήξτε ένα πανί στο μίγμα και καθαρίστε τα έπιπλά σας. Το ξίδι αφαιρεί τον ρύπο, ενώ το λάδι θρέφει το ξύλο, καθώς δεν το ξηραίνει.

Καθαριστικό για τα τζάμια

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ξίδι, χυμός λεμονιού και νερό. Προσθέστε 1 κ.σ. ξίδι σε 1 λίτρο νερό, καθώς και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για να έχετε το άρωμα εσπεριδοειδών. Με το μίγμα αυτό ψεκάστε και σκουπίστε!

Καθαριστικό για το πάτωμα

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι υγρό σαπούνι, λευκό ξίδι και αιθέρια έλαια. Ανακατέψτε ¼ φλ. υγρό σαπούνι με ½ φλ. λευκό ξίδι και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο τις προτίμησής σας. Σε αυτό το μείγμα προσθέστε 2 λίτρα ζεστό νερό και ξεκινήστε το σφουγγάρισμα.

Μαλακτικό Πλυντηρίου

Ανακατέψτε 250 ml μηλόξυδο ή λευκό ξύδι με 750 ml νερό και προσθέστε 15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας. Χρησιμοποιείστε περίπου 40 ml σε κάθε πλύση. Μην ξεχάσετε να το ανακινήσετε πριν από κάθε χρήση.

Σαπούνι για πλύσιμο πιάτων

Θα χρειαστείτε 85 γρ. τριμμένο σαπούνι, 40 ml φυσική γλυκερίνη, 400 ml νερό/ή αντί για νερό  βάζουμε τσάι από βότανα, για παράδειγμα τσάι λεβάντας, αιθέριο έλαιο (κατά προτίμηση μέντα/λεμόνι/πορτοκάλι/λεβάντα/τεϊόδεντρο, διότι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες). Σε καυτό νερό ρίξτε σιγά-σιγά τριμμένο σαπούνι και ανακατέψτε με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά, μέχρι αυτό να διαλυθεί. Ρίξτε τη γλυκερίνη και ανακατέψτε πάλι. Προαιρετικά, προσθέστε αιθέριο έλαιο. Καθαρίζει καλά σε χλιαρό νερό/δεν κάνει αφρό.

Καθαριστικό τζαμιών

Τα συστατικά είναι: 2 φλιτζάνια νερό, 1/2 φλιτζάνι ξίδι, 1/4 φλιτζάνι οινόπνευμα, 1 έως 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού για άρωμα (προαιρετικά).

Απλώς ανακατέψτε αυτά τα υλικά – που έχετε ήδη στο σπίτι σας – και μεταφέρετε το διάλυμα σε ένα βαποριζατέρ για να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό. Όχι μόνο κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού του δίνει ένα ευχάριστο φυσικό άρωμα εσπεριδοειδών, ενώ το οινόπνευμα το βοηθά να εξατμιστεί γρήγορα για να ελαχιστοποιηθούν οι κηλίδες και οι ραβδώσεις.

Οικολογικό σήμα της ΕΕ

Αν δεν υπάρχει χρόνος για χειροποίητα καθαριστικά τότε αναζητήστε τη σήμανση Eco-label της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα καθαριστικά που θα αγοράσετε. Το οικολογικό σήμα της ΕΕ βοηθά τους καταναλωτές, τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τις επιχειρήσεις να κάνουν πραγματικά βιώσιμες επιλογές.

…………………………………………………………………………………………………………..

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Κομποστοποίηση: Mια λύση από τα παλιά!

Αν βάλουμε τη λέξη “Κομποστοποίηση” στη μηχανή αναζήτησης προκύπτουν 33.800 αποτελέσματα και αν βάλουμε στα αγγλικά “compost”, βγαίνουν 288.000.000! Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα θέμα που είναι δημοφιλές παγκοσμίως.

Βέβαια εμείς εδώ στην Ελλάδα κάνουμε κομποστοποίηση πριν ακόμα βρεθεί λέξη για αυτή τη διαδικασία. Όμως η ζωή στην πόλη δεν ευνοεί τέτοιου είδους εργασίες. Για αυτό χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι είναι όμως η Κομποστοποίηση;

Σύμφωνα με τη wikipedia είναι η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών, που πραγματοποιείται υπό τις φυσικές και χημικές εκείνες συνθήκες που ευνοούν τη διαδοχή συγκεκριμένων θερμόφιλων, θερμοανθεκτικών και μεσόφιλων μικροβιακών πληθυσμών (Gray et al., 1971; Haug, 1996).

Γιατί να κάνουμε Κομποστοποίηση;

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης:

1. Το 60% των σκουπιδιών ενός νοικοκυριού είναι οργανικά, εκ των οποίων το 70% μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα.

2. Οι ανάγκες των ελληνικών εδαφών σε οργανική ουσία είναι τεράστιες, λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας (1%).

3. Το 35% των ελληνικών εδαφών κινδυνεύουν να ερημοποιηθούν (Πηγή: ΕΚΕΘΕ).

4. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των διαθέσιμων υδάτων και ιδιαίτερα εξοικονόμησης τους με την εφαρμογή της χρήσης του κομπόστ στη γεωργία.

Επίσης κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε αισθητά τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται από τη σήψη των τροφίμων στις χωματερές τα οποία είναι δυσθεώρητα όπως αναφέραμε και στα eco tips του Απριλίου. Σε κάποιες περιοχές έχει φροντίσει ο Δήμος και έχει σύστημα κομποστοποίησης με καφέ κάδους στους δρόμους. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να ενημερωθούμε από τα δημοτικά μέσα για το τι ακριβώς μπορούμε να ρίξουμε σε αυτούς τους κάδους και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας τους.

Πώς μπορούμε να κάνουμε Kομποστοποίηση στο σπίτι;

· Αρχικά χρειάζεται να διερευνήσουμε αν έχει κάποιο Πρόγραμμα Κομποστοποίησης στο σπίτι ο Δήμος μας. Κάποιοι Δήμοι παρέχουν ειδικούς κάδους στα σπίτια των δημοτών ή στις πολυκατοικίες. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα είναι ευκαιρία να το διεκδικήσουμε!

· Αν επιλέξουμε την do-it-yourself προσέγγιση, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστούμε είναι ένας ειδικός κάδος για το μπαλκόνι ή τον κήπο.

· Γεμίζουμε τον πάτο του κάδο με χώμα και ρίχνουμε τα οργανικά απορρίμματα. Για κάθε ένα μέρος των υπολειμμάτων χρειάζονται τρία μέρη χώμα και μία στρώση φύλλα ή κλαδιά. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι πάντα χώμα για να μην αφήνει τις άσχημες μυρωδιές να περνάνε.

· Ανακατεύουμε κάθε 2-3 εβδομάδες με μια τσάπα ή ένα φτυάρι.

· Μόλις γεμίσει ο κάδος, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα, καλύπτουμε την επιφάνεια με χώμα και κλείνουμε τον κάδο. Σε τρεις μήνες ανακατεύουμε το χώμα και αν είναι σκούρο και μυρίζει σαν φρέσκο χρώμα, τότε είναι έτοιμο. Αν έχει ακόμα κομμάτια φρούτων και λαχανικών, το αφήνουμε κλειστό για έναν μήνα ακόμα.

Καλές πρακτικές

· Τα ογκώδη υπολείμματα πρέπει να τεμαχιστούν σε μικρότερα κομματάκια. Όσο μικρότερα είναι, τόσο πιο γρήγορα θα αποικοδομηθούν.

· Ελέγξτε ότι υπάρχει η απαραίτητη υγρασία, πιάνοντας μια χούφτα υλικών. Θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ενός βρεγμένου σφουγγαριού. Όχι πολύ υγρό αλλά ούτε και στεγνό. Για να ρυθμίσετε την υγρασία, σε περίπτωση που δεν είναι η επιθυμητή, προσθέστε νερό ή ξερά υλικά.

· Τα πράσινα υλικά είναι πλούσια σε άζωτο. Περιλαμβάνουν υπολείμματα από την κουζίνα, όπως το κατακάθι του καφέ, φλούδες, κουκούτσια φρούτων και τσόφλια αυγών. Οποιαδήποτε απορρίμματα κουζίνας δεν είναι λιπαρά ή κρέας, μπορούν να κομποστοποιηθούν. Τα χόρτα που προκύπτουν από τον κήπο, τα φύλλα και τα ζιζάνια θεωρούνται επίσης πράσινα υλικά, όπως και η κοπριά από τα ζώα της αυλής (αλλά όχι από γάτες ή σκύλους).

· Τα καφέ υλικά είναι πλούσια σε άνθρακα. Χαρτί, καλαμπόκι, πριονίδι, μικρά κλαδιά και άχυρα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Η αναλογία αζώτου προς άνθρακα θα πρέπει ιδανικά να είναι 50/50 στο σωρό κομπόστ σας, επομένως για κάθε κομμάτι καφέ υλικού που προσθέτετε, φροντίστε να το εξισορροπείτε με πράσινο υλικό.

· Ένας σωρός κομποστοποίησης μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αν και, το χειμώνα, η αποσύνθεση θα επιβραδυνθεί.

· Εάν ο σωρός κομποστοποίησης αρχίσει να μυρίζει, πιθανότατα περιέχει πάρα πολύ νερό. Αφήστε το να στεγνώσει γυρίζοντας και χωρίς να προσθέσετε επιπλέον νερό για μερικές μέρες.

· Άλλα ζητήματα που προκαλούν οσμή περιλαμβάνουν την προσθήκη πολλών χόρτων και όχι αρκετών καφέ ή την ύπαρξη κρεάτων ή ελαίων στο σωρό σας.

Τι να μην βάλουμε στον κάδο μας:

· Άρρωστα φυτά

· Πολυετή ζιζάνια

· Μαγειρεμένο φαγητό

· Εσπεριδοειδή (αργούν στη σήψη και είναι πολύ όξινα που μειώνουν τη δραστηριότητα των σκουληκιών)

· Ωμό κρέας

· Γαλακτοκομικά προϊόντα

· Χαρτί γυαλιστερό ή έγχρωμο

· Περιττώματα γάτας ή σκύλου

Στην πραγματικότητα είναι μια τελείως απλή και φυσική διαδικασία που μεταξύ άλλων θα σας προσφέρει έναν υγιή κήπο ή γλάστρες και θα σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης. Δοκιμάστε το!

Πηγές: https://www.gardenersworld.com/how-to/maintain-the-garden/how-to-make-compost/

https://www.ecorec.gr/ecorec/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7


ΜΑΙΟΣ 2023

Γρήγορη Μόδα: Ευκολία αλλά και πρόβλημα!

Η κατασκευή ενδυμάτων ευθύνεται για το 2-8% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο όλων των διεθνών πτήσεων και των θαλάσσιων μεταφορών μαζί. Παράλληλα, η βιομηχανία της μόδας κατηγορείται ως υπεύθυνη για το 20% όλων των βιομηχανικών λυμάτων.

Αγοράζουμε 60% περισσότερα ρούχα σε σχέση με το 2000 και τα κρατάμε 50% λιγότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το παρελθόν. Το 40% δεν τα φοράμε ποτέ! Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργεί 11 κιλά κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων τον χρόνο, αλλά λιγότερο από το 1% των ρούχων ανακυκλώνεται σε νέα ρούχα. Τα υπόλοιπα καταλήγουν να καίγονται ή να θάβονται με παγκόσμιο ρυθμό ενός απορριμματοφόρου ανά δευτερόλεπτο.

Επιπλέον, κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια δέντρα καταστρέφονται για την παραγωγή ρεγιόν ή βισκόζης. Και όλα για να καταλήξουν στο τέλος κάθε χρόνου σε χωματερές, οι οποίες γεμίζουν με 40 εκατομμύρια τόνους πεταμένων ρούχων!

Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των ενδυμάτων και υφασμάτων που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ εισάγονται. Το 2019, το μπλοκ των 27 εθνών εισήγαγε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρούχα, κυρίως από την Κίνα, το Μπαγκλαντές και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως καταλαβαίνετε, τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της μόδας έχει δημιουργήσει τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Τα ρούχα πλέον κοστίζουν όσο ένας καφές, ενώ τα στάδια που κρύβονται πίσω από την παραγωγή τους είναι πολυάριθμα (καλλιέργεια πρώτων υλών, γεωργία, δημιουργία νημάτων, βαφή υφασμάτων, ράψιμο, συσκευασία, προώθηση, χρήστης).

Πιο συγκεκριμένα:

· Τα ρούχα μας κατασκευάζονται από υλικά και διαδικασίες που απαιτούν την εξόρυξη φυσικών, μη ανανεώσιμων πόρων.

· Ο πολυεστέρας από τον οποίο φτιάχνονται τα περισσότερα ρούχα πλέον, είναι ένα κοινό πλαστικό που αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής ινών.

· Κάθε φορά που πλένουμε κάποιο ρούχο φτιαγμένο από πολυεστέρα παράγουμε μικροΐνες από πλαστικά που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και συντελούν στο πρόβλημα των μικροπλαστικών. Δείτε περισσότερα για τα μικροπλαστικά στο ecotip του Μαρτίου!

· Η βιομηχανία της μόδας είναι δεύτερη στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού. 75 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται άμεσα στον κλάδο, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια ως σύγχρονοι σκλάβοι, 1 στους 4 είναι παιδιά με μέση ηλικία τα 12 έτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

· Επιλέξτε ελληνικά

Ολοένα και περισσότερα brands αναπτύσσονται στην Ελλάδα, με ρούχα φτιαγμένα σε ελληνικά εργοστάσια και με ηθικές μεθόδους. Έτσι ενισχύουμε την οικονομία μας και μειώνουμε το αποτύπωμα των προϊόντων μας αφού τουλάχιστον γλιτώνουμε το ταξίδι τους από το εξωτερικό.

· Βιώσιμη μόδα

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και έρευνα, αλλά υπάρχουν πολλές βιώσιμες εταιρείες. Αν και οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες από αυτές που θα πληρώνατε συνήθως, είναι καλύτερα να επενδύσετε περισσότερα τώρα για να απολαύσετε ένα προϊόν που θα διαρκέσει για χρόνια.

· Φυσικά υλικά

Αποφύγετε τα φθηνά υλικά όπως πολυεστέρας, νάυλον κλπ. Επιλέξτε ρούχα από φυσικές ίνες όπως μαλλί, βαμβάκι, κάνναβη ή μετάξι. Εάν θέλετε να επιλέξετε ένα συνθετικό υλικό, αναζητήστε προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα αντικείμενα όπως μπουκάλια νερού.

· Φτιάξτε τα ρούχα σας

Όταν ψωνίζετε από ένα μεγάλο κατάστημα, μπορείτε μόνο να μαντέψετε πού παράγονται τα προϊόντα. Αντίθετα, μάθετε πώς να φτιάχνετε ρούχα και βάλτε ξανά τον έλεγχο της μόδας στα χέρια σας. Μπορείτε εύκολα να βρείτε δωρεάν μαθήματα στο διαδίκτυο ή να δοκιμάσετε μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης.

· Κάντε λίστες και ξανασκεφτείτε το

Οι λίστες με ρούχα που μπορεί να είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας βοηθούν στο να καταπολεμήσουμε τη “δίψα” μας για αγορές. Το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε αν ξανασκεφτούμε δύο και τρεις φορές πριν πατήσουμε το ΟΚ στο ηλεκτρονικό μας καλάθι.

· Δεύτερο Χέρι

Θησαυροί κρύβονται στα καταστήματα με προϊόντα second hand. Μία δοκιμή θα σας πείσει. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε ρούχα που έχετε βαρεθεί με φίλους/ες κι έτσι να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας.

· Ανακύκλωση

Όταν αποφασίζετε να μην ξαναχρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ρούχα σας, αν δεν μπορείτε να το δωρίσετε επιλέξτε να το ανακυκλώσετε στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται πλέον στις πλατείες ή σε αλυσίδες καταστημάτων ρούχων.

Όπως όλα τα θέματα που άπτονται τους περιβάλλοντος χρειάζεται να ίσως να κάνουμε παραπάνω προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

Πηγές: https://environment.ec.europa.eu/topics/circular-economy/reset-trend/how-eu-making-fashion-sustainable_en

https://zerowasteeurope.eu/press-release/eu-gets-tough-on-fast-fashion-new-laws-30-march-charge-brands-to-boost-sustainable-clothing-report/

Φωτό: Muntaka Chasant


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023


Επηρεάζουν τα τρόφιμα το κλίμα;


Η απάντηση είναι ναι!

Τα τρόφιμα συνδέονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και δυστυχώς με την κλιματική κρίση.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν, τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται είναι δυσθεώρητα.

Εκπομπές CO2 από τα τρόφιμα: 17,32 δισ. μετρικούς τόνους ετησίως, περίπου 1/3 τον συνολικών εκπομπών καυσαερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα, εκ των οποίων:

· 57% αντιστοιχεί στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης

· 29% παραγωγή τροφίμων από φυτά

Οι περιοχές με τις συνολικά μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, είναι η Νότια και ΝΑ Ασία, ενώ ακολουθεί η Νότια Αμερική (η οποία όμως έχει τα πρωτεία στις εκπομπές από τροφές ζωικής προέλευσης).

Από τη δεκαετία του 1960 η παραγωγή κόκκινου κρέατος έχει αυξηθεί 4,5 φορές (από 71 σε 318 εκ. τόνους) κι αναμένεται να φτάσει τους 455 εκ. τόνους έως το 2059. Η κτηνοτροφία επίσης καταλαμβάνει τεράστιες περιοχές κατοικήσιμης γης (που δεν είναι έρημος). Ενδεικτικά τα τελευταία χίλια χρόνια το 4% της γης που χρησιμοποιούταν για καλλιέργειες, έχει φτάσει σε ποσοστό 50%. Από αυτήν τα 3/4 είναι βοσκοτόπια και γη για καλλιέργεια τροφής των ζώων.

Κάθε χρόνο, την ώρα που 870 εκ. άνθρωποι υποσιτίζονται, το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων (931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων) καταλήγει στα σκουπίδια. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες!

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

· Να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού. Κάθε φορά που πετάμε φαγητό συμβάλλουμε στην παραγωγή μεθανίου (που είναι αέριο του θερμοκηπίου) στις χωματερές από την αποσύνθεση των τροφίμων. Ό,τι είναι δυνατόν να το κομποστοποιούμε.

· Να αγοράζουμε με μέτρο όσα τρόφιμα είναι να καταναλώσουμε.

· Να επιστρέψουμε στη μεσογειακή διατροφή. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε 1-2 φορές την εβδομάδα και εμπλουτισμό της διατροφής μας με τρόφιμα με μικρότερο αποτύπωμα όπως όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

· Να προτιμάμε ντόπια προϊόντα και προϊόντα εποχής. Μειώνουμε έτσι το CO2 που παράγεται κατά τη μεταφορά των προϊόντων από την άλλη άκρη της Γης.

· Αν πρέπει να φάμε κρέας να προτιμάμε το άσπρο κρέας. Έχει σαφώς μικρότερο αποτύπωμα.

· Να διαλέγουμε ψάρια που προέρχονται από τη βιώσιμη αλιεία.

· Να προτιμάμε το σπιτικό φαγητό από τα τυποποιημένα προϊόντα ή τα είδη fast food.

· Να αγαπάμε ακόμα και τα “άσχημα” ζαρζαβατικά. Τα σούπερ μάρκετ έχουν δυστυχώς πολύ αυστηρά “εμφανισιακά” κριτήρια για τα λαχανικά και τα φρούτα και για αυτό το λόγο τελικά πετιέται το 30% των προϊόντων.

· Για τα ψώνια μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά και να αποφεύγουμε τα προϊόντα με υπερβολική πλαστική συσκευασία.

Image by macrovector on Freepik

Πηγές:
https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/food

https://www.worldbank.org/en/news/feature/2022/10/17/what-you-need-to-know-about-food-security-and-climate-change

https://www.ipcc.ch/srccl/chapter/chapter-5/

https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/how-reduce-my-carbon-footprint_el

https://www.sevt.gr/magazine/FOODPRINNATIONALSTRATEGY/files/assets/basic-html/index.html#8

https://www.wwf.gr/ti_mporeis_na_kaneis/ekstrateies/ashima_lahanika/


ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Μικροπλαστικά- Αυτός ο αόρατος εχθρός!

Η ζωή μας έχει κατακλυστεί από διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από πλαστικό που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, αλλά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ρύπανσης των υδάτων και όχι μόνο. Πλαστικά βρίσκουμε πλέον παντού γύρω μας ακόμα κι εκεί που δεν τα περιμένουμε όπως στα είδη ψαρέματος, στις μάσκες μιας χρήσης ακόμα και στα φίλτρα των τσιγάρων… Τα μικροπλαστικά είναι σωματίδια μικρότερα των 5 χιλιοστών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τελευταία 50 χρόνια, μικροπλαστικά που παράγονται εξαρχής σε αυτό το μέγεθος (πρωτογενή) έχουν αντικατασταστήσει πολλά από τα φυσικά συστατικά των καλλυντικών. Πηγές δευτερογενών μικροπλαστικών (προκύπτουν από τον κατακερματισμό μεγαλύτερων κομματιών) είναι τα ρούχα, τα λάστιχα των αυτοκινήτων, οι γεωργικές δραστηριότητες κ.α. Από τη μη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στη στεριά, μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν στη θάλασσα.

Μικρά τμήματα πλαστικού ή μικροσκοπικές ίνες έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών ειδών (ψάρια, καβούρια, μύδια κλπ). Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο. Πλέον βρίσκουμε μικροπλαστικά στο αίμα, στο μητρικό γάλα ακόμα και στου πλακούντα γυναικών. Ο αριθμός των μικροπλαστικών που περιέχονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά δυστυχώς δεν είναι η λύση γιατί δεν διαλύονται ποτέ πλήρως αλλά παραμένουν ως μικροπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μπορούμε όμως:

Να περιορίσουμε τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης χρησιμοποιώντας αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων.

Να χρησιμοποιούμε υφάσματα οικολογικά απαλλαγμένα από προσμίξεις πλαστικών.

Να χρησιμοποιούμε ειδικές σακούλες για το πλύσιμο των ρούχων που περιορίζουν τη διαρροή ινών στο νερό.

Να προτιμάμε καλλυντικά που περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά.

Και φυσικά να ανακυκλώνουμε σωστά όσα αντικείμενα ανακυκλώνονται!

Πηγές: ΕΔΩ. ΕΔΩ και ΕΔΩ

………………………………………………………………………………………………………

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Το ξέρατε ότι στην Ελλάδα ανακυκλώνουμε μόνο το 20% των απορριμμάτων μας;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αυτό αντιστοιχεί σε 500.000 τόνους ετησίως. Τα υπόλοιπα δυστυχώς καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αντιθέτως στην Ε.Ε. ο μέσος όρος ανακύκλωσης είναι 55%.


1. Πολλοί μπερδεύουμε το παρακάτω κυκλικό σήμα με το Σήμα της Ανακύκλωσης. Όμως το σήμα αυτό που λέγεται Green Dot σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος.

 

 

 

 

 

2. Το παρακάτω σύμβολο αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Αν εσωτερικά αναγράφεται ποσοστό τότε μας δείχνει τι μέρος του προϊόντος είναι ανακυκλωμένο προϊόν.

Αν η συσκευασία δεν έχει τέτοιο σήμα, δεν ανακυκλώνεται ακόμα και αν θεωρείτε ότι θα έπρεπε. Δυστυχώς θα πρέπει να απορριφθεί στα σκουπίδια. Θα μπορούσε το αν ανακυκλώνεται μια συσκευασία να είναι κριτήριο για την αγορά του προϊόντος. Να κάτι να σκεφτούμε μέχρι τον επόμενο μήνα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:

https://www.eoan.gr/

https://ypen.gov.gr/


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.