ECO TIPS

Eίναι μια Υποκατηγορία, που εμπλουτίζει κάθε μήνα το  το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Κέντρου ΓΑΙΑ, στην οποία δημοσιεύονται σύντομες πληροφορίες που αφορούν την Οικολογία και το Περιβάλλον! Σας προσκαλούμε να επισκέπτεστε αυτή τη σελίδα μας για να ενημερώνεστε, να μαθαίνετε και να περνάτε στη συνέχεια στην πράξη, που είναι και ο απώτερος στόχος αυτής της ιδέας!

IOYNIOΣ 2024
Σπατάλη νερού: Μια απειλή για το μέλλον μας

 

Το νερό είναι ζωή. Είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας, την υγεία μας και την ευημερία μας. Δυστυχώς, όμως, η σπατάλη νερού αποτελεί ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

Η σπατάλη νερού δεν περιορίζεται μόνο στην άσκοπη χρήση του στις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως το άνοιγμα της βρύσης ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή το πότισμα του κήπου για ώρες. Σημαντικό μέρος της σπατάλης οφείλεται σε διαρροές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, στις γεωτρήσεις και στα δίκτυα ύδρευσης.

Οι συνέπειες της σπατάλης νερού είναι ανησυχητικές:

· Περίπου το 20% του υδροφόρου ορίζοντα σε όλο τον κόσμο είναι αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης.

· Αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας είναι σαν να ρίχνουμε 4 λίτρα νερού στον νεροχύτη.

· Οι χαλασμένες βρύσες που στάζουν ανά δευτερόλεπτο μπορούν να σπαταλήσουν έως και 10.220 λίτρα νερού κάθε χρόνο.

· Η μέση οικογένεια μπορεί να σπαταλήσει 681 λίτρα, ή 35.800 λίτρα νερού ετησίως, από οικιακές διαρροές. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα νερού που απαιτείται για 300 πλύσεις ενός πλυντηρίου ρούχων.

· Το πότισμα του κήπου για μια ώρα, καταναλώνει το νερό που χρειάζεται μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων ημερησίως.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής, που οδηγούν σε ελλείψεις νερού και ερημοποίηση.

Στα ελληνικά νησιά, όπως η Νάξος και η Μύκονος, παρατηρείται σημαντική αύξηση στην κατανάλωση νερού λόγω του τουρισμού και των αγροτικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, η κατανάλωση νερού στη Μύκονο αυξήθηκε κατά 37,8% από το 2021 έως το 2023, με τα υπάρχοντα δίκτυα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες λόγω κακής σχεδίασης και υπερβολικής χρήσης ιδιωτικών γεωτρήσεων, οι οποίες μειώνουν την ποιότητα του νερού.

Η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές ελλείψεις νερού. Στην Κρήτη, η ξηρασία έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να εξετάζουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης. Στη Χίο, η μειωμένη βροχόπτωση έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τις ανάγκες του καλοκαιριού, με τις αρχές να ενισχύουν τις μονάδες αφαλάτωσης και να αναζητούν λύσεις από γεωτρήσεις.

Ακόμα, η ερημοποίηση είναι μια μακροχρόνια απειλή για την Ελλάδα, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 40% της ελληνικής επικράτειας, κυρίως στα ανατολικά και νότια, κινδυνεύει μέχρι το 2100 λόγω της μείωσης της βροχόπτωσης και της αύξησης της θερμοκρασίας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης υδάτων, που περιλαμβάνει την κατασκευή ταμιευτήρων, τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης και την προώθηση της χρήσης συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού. Επίσης, η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στον αγροτικό τομέα μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη σπατάλη νερού;

Ακολουθούν μερικές οικολογικές συμβουλές για την εξοικονόμηση νερού που μπορούμε να εφαρμόσουμε:

· Επισκευάζουμε τις διαρροές άμεσα: Ακόμη και μικρές διαρροές μπορούν να σπαταλήσουν σημαντική ποσότητα νερού με την πάροδο του χρόνου. Ελέγχουμε και επισκευάζουμε τακτικά βρύσες, τουαλέτες και σωλήνες.

· Εγκαθιστούμε υδραυλικά εξαρτήματα χαμηλής ροής: Χρησιμοποιούμε ντους, βρύσες και καζανάκια χαμηλής ροής για να μειώσουμε τη χρήση νερού χωρίς να μειώσουμε την απόδοση.

· Κάνουμε πιο σύντομα ντους: Η μείωση του χρόνου ντους κατά μερικά λεπτά μπορεί να εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού. Στοχεύουμε σε ντους που διαρκούν το πολύ 5 λεπτά.

· Κλείνουμε τη βρύση: Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ξυριζόμαστε ή πλένουμε τα πιάτα. Χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι για ξέβγαλμα ή γεμίζουμε τον νεροχύτη για πλύσιμο.

· Χρησιμοποιούμε σκούπα, όχι λάστιχο: Όταν καθαρίζουμε πεζοδρόμια, αυλές ή δρόμους, χρησιμοποιούμε σκούπα αντί για λάστιχο.

· Συλλέγουμε βρόχινο νερό: Χρησιμοποιούμε βαρέλια για να συλλέξουμε το βρόχινο νερό από την οροφή μας. Αυτό το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των φυτών, των κήπων ή ακόμη και για το πλύσιμο των αυτοκινήτων.

· Ποτίζουμε τα φυτά με σύνεση: Ποτίζουμε τον κήπο μας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να μειώσουμε την εξάτμιση. Χρησιμοποιούμε συστήματα άρδευσης με σταγόνες ή σωλήνες ποτίσματος για να ελαχιστοποιήσουμε τη σπατάλη νερού.

· Επιλέγουμε ντόπια φυτά: Φυτεύουμε ντόπια ή ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά στον κήπο μας. Αυτά τα φυτά απαιτούν λιγότερο νερό και είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα.

· Χρησιμοποιούμε εδαφοκάλυψη: Εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη γύρω από τα φυτά και τα δέντρα για να βοηθήσουμε στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, στη μείωση της εξάτμισης και στην καταστολή των ζιζανίων που ανταγωνίζονται για το νερό.

· Χρησιμοποιούμε πλήρη φορτία: Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων και το πλυντήριο ρούχων μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα. Αυτό μεγιστοποιεί τη χρήση του νερού και της ενέργειας ανά φορτίο.

· Καλύπτουμε τις πισίνες: Χρησιμοποιούμε καλύμματα πισίνας για να μειώσουμε την εξάτμιση του νερού όταν η πισίνα δεν χρησιμοποιείται. Αυτό βοηθά επίσης στη διατήρηση της καθαριότητας της πισίνας και μειώνει την ανάγκη για χημικές επεξεργασίες.

· Επενδύουμε σε αποδοτικές συσκευές: Επιλέγουμε αποδοτικές συσκευές νερού όπως πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων. Αναζητούμε αυτές με την ετικέτα Energy Star, που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και ενέργεια.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού και να διατηρήσουμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο για τις μελλοντικές γενιές

Εικόνα: freepik

Πηγές:
https://www.ekathimerini.com/society/1234642/water-shortages-a-looming-threat-for-greek-isles/

https://www.ot.gr/2023/03/10/english-edition/danger-signal-for-water-shortage-in-five-regions-of-greece/

https://greekreporter.com/2021/08/12/water-shortages-on-greek-islands-plaguing-summer/

https://deyatrip.gr/exoikonomisi-neroy

…………………………………………………………………………

ΜΑΙΟΣ 2024
Μεγαλώνοντας τα παιδιά…οικολογικά!


Σύμφωνα με πολλές Στατιστικές Μελέτες, ο τόπος που ζούμε επηρεάζει το πόσο μεγάλο είναι το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε. Για παράδειγμα, το 2020 διαπιστώθηκε ότι ένα και μόνο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ικανό να αφήνει σε 5 ημέρες την ίδια ποσότητα άνθρακα, με εκείνη που αφήνει σε 1 χρόνο ένα άτομο στη Ρουάντα!

Ακόμα σύμφωνα με μια Μελέτη του 2017 από το Lund University (Σουηδία), όταν ένα παιδί γεννιέται στον ανεπτυγμένο κόσμο, αφήνει ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα 58,6 τόνων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά γενικότερα τα σκουπίδια, οι μετρήσεις του 2019 για την Ελλάδα δείχνουν ότι αναλογούν σε κάθε έναν από εμάς 524 κιλά απορριμμάτων / χρόνο.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα, θα πρέπει να κάνουμε επιλογές φιλικότερες προς το περιβάλλον, όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών μας.

Πώς μπορώ να μεγαλώσω το παιδί μου με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον;

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την αρχή:

· Βιώσιμη βρεφική φροντίδα

Τα μωρομάντηλα και οι πάνες είναι μόνο δύο από τα απαραίτητα αναλώσιμα που χρειάζονται τα βρέφη. Ωστόσο, δυστυχώς, προκαλούν αρκετή περιβαλλοντική ζημιά στον πλανήτη μας. Επειδή οι περισσότερες από τις πάνες μίας χρήσης είναι μη ανακυκλώσιμες, καταλήγουν να καίγονται ή να παραμένουν σε χώρους υγειονομικής ταφής για πολλά χρόνια – λύσεις, που προκαλούν αμφότερες την έκλυση επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου στον αέρα.

Τα μωρομάντηλα (και τα περισσότερα άλλα είδη μαντηλιών για αυτή τη χρήση) είναι επίσης επιβλαβή για το περιβάλλον επειδή περιέχουν πλαστικό, του οποίου η αποσύνθεση μπορεί να απαιτήσει από 20 έως 500 χρόνια!

Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν; Όσον αφορά τις πάνες, υπάρχει μια σειρά από υφασμάτινα προιόντα (που μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, αντί να πεταχτούν στον κάδο), τα οποία διατίθενται στην αγορά. Οι υφασμάτινες πάνες έχουν εξελιχθεί πολύ από τότε που οι γονείς μας (ή ακόμα και οι παππούδες μας) ήταν νεαροί και χρησιμοποιούσαν με παρόμοιο τρόπο τις συσκευασίες μιας χρήσης, αυτές που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει.

Για μωρομάντηλα φιλικά προς το περιβάλλον, μπορούμε να αγοράσουμε αυτά που είναι κατασκευασμένα από φυσικά, βιοδιασπώμενα υλικά, όπως το μπαμπού.

Μια άλλη φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση είναι τα επαναχρησιμοποιούμενα υφασμάτινα μαντηλάκια. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με νερό ή ειδικά σπρέι και στη συνέχεια να πλυθούν σε πλυντήριο ρούχων μαζί με τις υφασμάτινες πάνες.

Επίσης τα προϊόντα σώματος που χρησιμοποιούμε για τη φροντίδα των βρεφών, μπορούν να είναι σε βιοδιασπώμενες συσκευασίες, από υλικά οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον.

· Φιλικά προς το περιβάλλον βρεφικά ρούχα

Όταν πρόκειται για ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πριν κάνουμε την αγορά είναι από τι ύφασμα και υλικά είναι κατασκευασμένο.

Σήμερα, πολλά ρούχα κατασκευάζονται με συνθετικά υλικά, όπως πολυεστέρα, ακρυλικό και νάιλον, επειδή είναι φθηνά και εξαιρετικά ανθεκτικά. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά τα υλικά είναι μορφές πλαστικού.

Αντίθετα, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε οικολογικά βρεφικά ρούχα, επιλέγοντας επωνυμίες που χρησιμοποιούν βιώσιμα υφάσματα για τα ρούχα τους – μερικές εξαιρετικές φυσικές και vegan επιλογές περιλαμβάνουν βιολογικό μπαμπού, κάνναβη, λινό και βαμβάκι. Πολλές μάρκες χρησιμοποιούν πλέον επίσης ανακυκλωμένο βαμβάκι και πολυεστέρα που συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, που καταλήγουν στις χωματερές. Το βασικότερο όμως, που ευτυχώς ακόμα εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα είναι η χρήση ρούχων από άλλα παιδιά ώστε να αποκτούν δεύτερη και τρίτη ζωή.

· Μίνιμαλ βρεφικό δωμάτιο

Μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα μινιμαλιστικό και χωρίς ακαταστασία δωμάτιο επιλέγοντας βασικά αντικείμενα που εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. Επιλέγουμε βιώσιμα και μη τοξικά έπιπλα κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως μπαμπού ή ξύλο πιστοποιημένο με FSC® *. Κι εδώ μπορούμε να δανειστούμε ή να αγοράσουμε μεταχειρισμένα αντικείμενα αντί για καινούργια.

· Παιχνίδια και βιβλία φιλικά προς το περιβάλλον

Κανείς δεν θέλει τα παιδιά του να μένουν χωρίς τα παιχνίδια που λαχταράνε. Όμως, ενώ αναμφισβήτητα προσφέρουν ώρες διασκέδασης, τα πλαστικά παιχνίδια είναι επιζήμια για το περιβάλλον – και λέγεται ότι το 80% όλων των παιχνιδιών καταλήγουν σε χωματερές.

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά; Υπάρχουν αρκετές μάρκες που πωλούν φιλικά προς το περιβάλλον παιδικά παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από ξύλο και καουτσούκ, αντί από πλαστικό, οργανικό βαμβάκι ή μαλλί.

Ωστόσο, όταν αγοράζουμε ξύλινα παιχνίδια, θα πρέπει να ελέγχουμε ότι είναι πιστοποιημένα FSC® *. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε παιχνίδια με υπερβολική συσκευασία και gadget που λειτουργούν με μπαταρίες που συμβάλλουν στην παραγωγή ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Το ελεύθερο παιχνίδι και η δημιουργικότητα με απλά, φυσικά παιχνίδια που διεγείρουν τη φαντασία και την εξερεύνηση είναι μια επιλογή που μπορύμε να κάνουμε καθημερινά.

· Οικολογικά δώρα μωρών

Ενημερώνουμε όλους όσοι θα ήθελαν να αγοράσουν κάτι για το νέο μέλος της οικογένειας μας, ότι θα θέλαμε να κάνουμε πιο ηθικές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για το μωρό. Μια άλλη εναλλακτική είναι να ζητήσουμε, αντί για δώρο, χρήματα που μπορούν να επενδυθούν στο μέλλον του μικρού.

Και τι γίνεται όταν τα παιδιά δεν είναι πια μωρά;

· Εξερεύνηση σε εξωτερικούς χώρους και σύνδεση με τη φύση

Περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με τα παιδιά καλλιεργείται η αγάπη και η εκτίμηση για τη φύση. Μπορούμε να επιλέξουμε για τις διακοπές μας εθνικά πάρκα, καταφύγια και μονοπάτια πεζοπορίας. Η σημασία της βιοποικιλότητας, της διατήρησης και της προστασίας των φυσικών οικοτόπων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα συζήτησης για την κάθε οικογένεια.

· Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση

Οι αρχές της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης μπορούν να περάσουν στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Ρουτίνες οικιακής ανακύκλωσης και η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων για έργα τέχνης και χειροτεχνίες είναι κάτι που μπορεί γίνει συνήθεια σε κάθε σπιτικό. Δίνουμε το παράδειγμα ασκώντας συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων και η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

· Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Διαχείριση

Μιλάμε στα παιδιά για περιβαλλοντικά ζητήματα και έτσι τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν πολίτες με οικολογική συνείδηση. Διαβάζουμε βιβλία και παρακολουθούμε μαζί ντοκιμαντέρ σχετικά με την προστασία της άγριας ζωής, την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.

Μπορούμε επίσης να παίρνουμε μέρος σε τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες καθαρισμού της κοινότητας ως οικογένεια. Ενθαρρύνουμε έτσι τα παιδιά μας να μιλήσουν για περιβαλλοντικά θέματα και να υποστηρίξουν τη θετική αλλαγή στα σχολεία και τις κοινότητές τους.

Όσον αφορά τα Χριστούγεννα και τα γενέθλια, μια προσέγγιση θα ήταν να μην συνηθίζουμε τα παιδιά να περιμένουν ένα βουνό από παιχνίδια ως δώρα. Αντ ‘αυτού, προτιμάμε τις εμπειρίες που θα θυμούνται για πολλά χρόνια στο μέλλον, όπως μια επίσκεψη στο θέατρο ή στο λούνα παρκ.

Επειδή δυστυχώς τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν τον πλανήτη που τους αφήνουμε, είναι πολύ σημαντικό να τους δώσουμε από νωρίς τα εργαλεία που θα χρειαστούν για ένα πιο “πράσινο” μέλλον.

*Το Forest Stewardship Council (FSC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και η σφραγίδα έγκρισής του σημαίνει ότι η διαχείριση των δασών στην αλυσίδα παραγωγής μιας επιχείρησης έχει γίνει με βιώσιμο τρόπο.

Πηγές: https://www.lunduniversity.lu.se/article/four-lifestyle-choices-most-reduce-your-carbon-footprint

https://www.independent.co.uk/climate-change/news/british-carbon-footprint-africa-emissions-oxfam-climate-change-a9271861.html

https://www.statista.com/statistics/1336513/global-generation-of-municipal-solid-waste-per-capita-by-country/

……………………………………………………………………………..

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024
ZERO WASTE – μύθος ή εφικτή καθημερινότητα;



Η υιοθέτηση μιας ζωής Zero Waste (μηδενικών απορριμμάτων) σημαίνει ελαχιστοποίηση του ποσοστού απορριμμάτων που παράγουμε στην καθημερινή ζωή μας, με στόχο να φτάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα στη χωματερή ή στην ανακύκλωση.

Zero Waste σημαίνει σχεδιασμός και διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για:

· τη συστηματική μείωση και την εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων,

· τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών.

Μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για να βοηθήσουν στη μετάβαση σε μια Zero Waste ζωή:

1. Άρνηση: Το πρώτο βήμα για τη μείωση των απορριμμάτων είναι να αρνηθούμε προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε ή που έχουν υπερβολική συσκευασία. Λέμε όχι σε μιας χρήσης πλαστικά όπως καλαμάκια, πλαστικές σακούλες και μίας χρήσης μαχαιροπήρουνα.

2. Μείωση: Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε επιλέγοντας προϊόντα με ελάχιστη συσκευασία ή χωρίς συσκευασία. Αγοράζουμε χονδρικής για να μειώσουμε τα απορρίμματα και σκεφτόμαστε την αγορά ανθεκτικών, μακροχρόνιων αντικειμένων αντί για αναλώσιμα.

3. Επαναχρησιμοποίηση: Αγκαλιάζουμε επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα μιας χρήσης. Μπορούμε να επενδύσουμε σε επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού, κούπες καφέ, τσάντες αγορών και δοχεία τροφίμων. Επισκευάζουμε και επαναχρησιμοποιούμε αντικείμενα και συσκευές, αντί να τα πετάμε, όπως άλλωστε έχουμε προτείνει σε αρκετά από τα προηγούμενα άρθρα των eco tips.

4. Ανακύκλωση: Αν και η ανακύκλωση δεν πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μιας ζωής zero waste (καθώς οι διαδικασίες ανακύκλωσης εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια και πόρους), είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε υλικά που δεν μπορούν να αποφευχθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τα τοπικά προγράμματα και τις οδηγίες ανακύκλωσης για να βεβαιωθούμε ότι ανακυκλώνουμε σωστά.

5. Κομπόστ: Η κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων όπως τα τρόφιμα και τα κλαδιά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή. Η αρχή ίσως είναι δύσκολη αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

6. Ευσυνείδητος καταναλωτισμός: Επιλέγουμε προϊόντα από βιώσιμα υλικά, υποστηρίζουμε εταιρείες με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα αντί για την ποσότητα. Οι εταιρείες που επιλέγουμε να υποστηρίξουμε και τα προϊόντα που αγοράζουμε ενημερώνουν τους κατασκευαστές για το τι είδους πράγματα να φτιάξουν. Αν δεν αγοράζουμε φθηνά, αναλώσιμα είδη, θα σταματήσουν να τα φτιάχνουν.

7. Προγραμματισμός γευμάτων: Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας για να μειώσουμε τα τρόφιμα που πετάμε. Φτιάχνουμε μια λίστα αγορών με βάση αυτά που έχουμε ήδη στο σπίτι και αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Χρησιμοποιούμε τα υπόλοιπα φαγητά δημιουργικά και βάζουμε στην κατάψυξη ό,τι μπορεί να χαλάσει.

8. Φτιάχνουμε τα Δικά μας Προϊόντα: Φτιάχνουμε τα δικά μας καθαριστικά για το σπίτι, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και σνακ όποτε είναι δυνατόν για να μειώσουμε τα απορρίμματα συσκευασίας και να αποφύγουμε τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Υπάρχουν πολλές συνταγές και οδηγοί διαθέσιμοι στο διαδίκτυο για την παρασκευή σπιτικών εναλλακτικών προϊόντων.

9. Εκπαιδευόμαστε: Μένουμε ενημερωμένοι για περιβαλλοντικά θέματα και πρακτικές βιώσιμης ζωής. Υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες, βιβλία, άρθρα και ντοκιμαντέρ για να εμβαθύνουμε στις αρχές και τις τεχνικές των μηδενικών απορριμμάτων.

10. Δίνουμε το Παράδειγμα: Αν μοιραζόμαστε το ταξίδι μας προς τη zero waste ζωή με άλλους τότε θα τους εμπνεύσουμε να κάνουν θετικές αλλαγές και στη δική τους καθημερινότητα. Καλέστε φίλους, οικογένεια και συναδέλφους να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά φιλικές συνήθειες και να προωθήσουν τη μείωση των απορριμμάτων στην κοινότητά σας.

Ας θυμόμαστε ότι η μετάβαση σε μια ζωή μηδενικών απορριμμάτων είναι ένα ταξίδι, και είναι εντάξει να ξεκινήσουμε δειλά και να ενσωματώσουμε σταδιακά περισσότερες βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή μας ρουτίνα. Κάθε μικρή αλλαγή κάνει τη διαφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και στην προσπάθειά μας να κινηθούμε προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο δάσος, λέει το αφρικάνικο παραμύθι, όλα τα ζώα τρέχουν να ξεφύγουν από τη φωτιά εκτός από ένα κολιμπρί, το οποίο παίρνει μια σταγόνα νερό στο ράμφος του και τη ρίχνει στη φωτιά.

– Είσαι τρελό, δεν θα σταματήσεις την πυρκαγιά, του λέει ένα ζώο.

– Το ξέρω, απαντά το κολιμπρί, όμως κάνω αυτό που μου αναλογεί…

Εικόνα: freepik
https://ecoliving.gr/zerowaste/
https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/562408525/to-zero-waste-se-arithmoys/

………………………………………………………………………………………….

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
Ταξίδια πιο… πράσινα

Πλησιάζει ο καιρός που όλοι μας θα προγραμματίσουμε τις πασχαλινές και καλοκαιρινές μας διακοπές. Το ταξίδι είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς, να γνωρίσουμε διαφορετικές κουλτούρες και να δημιουργήσουμε αξέχαστες εμπειρίες. Ωστόσο, το ταξίδι επίσης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αν δεν λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για να ταξιδεύουμε με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για οικολογικά ταξίδια που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε την εξερεύνηση του κόσμου με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, o τουρισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οικονομικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Εκτιμάται ότι απασχολεί συνολικά 17 εκατομμύρια ανθρώπους και η συνολική συνεισφορά του στην οικονομία πλησιάζει το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ , λαμβάνοντας υπόψη τι φέρνει ο τουρισμός σε άλλους συναφείς τομείς, όπως π.χ πολιτισμού, μεταφοράς και τροφίμων, με εκτίμηση να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αυτή η αύξηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς ο τουρισμός συνδέεται με μια ποικιλία περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από όλα τα στοιχεία του: διαμονή, δραστηριότητες, μεταφορά από και προς τον προορισμό και εντός και γύρω από τον προορισμό. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης μπορούν να υπαχθούν σε τρεις κύριους τομείς: πίεση στους φυσικούς πόρους, ρύπανση και φυσικές επιπτώσεις.

Ειδικά στην Ελλάδα, η τουριστική βιομηχανία είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, αλλά η αυξημένη επισκεψιμότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αναφέρεται ότι οι παραλίες και οι θαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ρύπανση και την υπερβολική ανάπτυξη του τουρισμού.

Οι παραπάνω προβληματισμοί υπογραμμίζουν την ανάγκη για οικολογικά βιώσιμες πρακτικές ταξιδιού. Με την εφαρμογή οικολογικής ηθικής στα ταξίδια, μπορούμε να απολαύσουμε τις εξερευνήσεις μας ενώ συνεισφέρουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

1. Επιλέγουμε Περιβαλλοντικά Φιλικά Μέσα Μεταφοράς: Προτιμάμε πάντα περιβαλλοντικά φιλικά μέσα μεταφοράς όπως τρένα ή λεωφορεία αντί για αεροπλάνα για μικρές αποστάσεις. Αν είναι δυνατόν, μοιραζόμαστε το αυτοκίνητο ή χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ή το περπάτημα για τις τοπικές μετακινήσεις.

2. Αντιστεκόμαστε στη Συσκευασία Μιας Χρήσης: Φροντίζουμε να μειώσουμε τη χρήση μιας χρήσης πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών. Φέρνουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού, τσάντες αγορών και μαχαίρια και πιρούνια από ανακυκλώσιμα υλικά.

3. Επιλέγουμε Οικολογικά Καταλύματα: Ψάχνουμε για ξενοδοχεία και καταλύματα που εφαρμόζουν περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές, όπως ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση βιώσιμων υλικών.

4. Σεβόμαστε τη Φύση και τα Ζώα: Προσέχουμε τη φύση και τα ζώα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον και τη ζωή των ζώων.

5. Υποστηρίζουμε την Τοπική Οικονομία: Προτιμάμε να αγοράζουμε τοπικά προϊόντα και να υποστηρίζουμε την τοπική οικονομία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας.

6. Συμμετέχουμε σε Οικολογικές Δραστηριότητες: Μπορούμε να εξερευνήσουμε τον τόπο που επισκεπτόμαστε μέσα από οικολογικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία ή παρατήρηση της φύσης.

7. Ταξιδεύουμε στη low-season: Έτσι ενισχύουμε την τοπική οικονομία και τους δύσκολους μήνες αλλά δεν συμβάλλουμε στο πρόβλημα του υπερτουρισμού.

Με την εφαρμογή αυτών των συμβουλών για οικολογικά ταξίδια, μπορούμε να απολαύσουμε τις εξερευνήσεις μας ενώ συνεισφέρουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Εικόνα: freepik
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261517722001431 https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2017/599327/EPRS_BRI(2017)599327_EN.pdf
https://purebreaks.com/leisure-travels-environmental-impact/ https://www.nytimes.com/2021/04/22/travel/sustainable-travel.html https://www.treehugger.com/sustainable-travel-tips-5114584

…………………………………………………………………………………………….

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024
Το βαρύ αποτύπωμα του χαρτιού στο περιβάλλον

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η χρήση χαρτιού; Το χαρτί είναι αρκετά φθηνό και ανανεώσιμο, σωστά; Δυστυχώς, το χαρτί απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από ό,τι φαντάζεστε. Να γιατί και πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ένα σωρό χαρτί (και χρήματα) στο σπίτι, στο σχολείο και στη δουλειά.

Το αποτύπωμα του χαρτιού

Σε όλο τον κύκλο ζωής ενός χάρτινου προϊόντος, η χαρτοποιία χρησιμοποιεί τεράστια ποσότητα ενέργειας και φυσικών πόρων. Αρχικά, κόβονται τα δέντρα και μετά το ξύλο κόβεται σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, νερό και θερμότητα και μερικές φορές χημικά, προστίθενται για να διαχωριστεί το ξύλο σε μεμονωμένες ίνες. Η ίνα αναμειγνύεται με πολύ νερό (και συχνά ανακυκλωμένες ίνες) και στη συνέχεια αυτός ο πολτός ψεκάζεται σε σίτες όπου στραγγίζεται το νερό και περνάει μέσα από μηχανές χαρτιού.

Μια νέα έρευνα από ένα συνασπισμό ΜΚΟ αποτελούμενο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος , το Zero Waste Europe, τη Fern, το Environmental Paper Network και τη Rethink Plastic, κατέδειξε τα εξής:

Οι συσκευασίες με βάση το χαρτί είναι η μεγαλύτερη πηγή απορριμμάτων στην ΕΕ. Με 32,7 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων να παράγονται το 2020, το χαρτί μόνο, αντιπροσωπεύει περισσότερα σκουπίδια από τα δύο επόμενα μεγαλύτερα ρεύματα απορριμμάτων, πλαστικό και γυαλί, μαζί. Επίσης οι συσκευασίες με βάση το χαρτί είναι ο βασικός λόγο αποψίλωσης των δασών στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου το 90% του χαρτοπολτού είναι κατασκευασμένο από ξύλο και η παραγωγή χαρτιού είναι υπεύθυνη για περίπου το 35% όλων των δέντρων. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαρτοπολτού και χαρτιού στην Ευρώπη, παρέχοντας περισσότερο χαρτί στην Ευρώπη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής – τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η Βραζιλία τριπλασίασε την παραγωγή χαρτοπολτού τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τώρα καλύπτει μια έκταση 7,2 εκατομμυρίων εκταρίων – διπλάσια από την επιφάνεια του Βελγίου. Οι φυτείες ευκαλύπτου και πεύκου στη Βραζιλία επιδεινώνουν τη λειψυδρία, τις δασικές πυρκαγιές και την απώλεια βιοποικιλότητας. Εντός της Ευρώπης, τα φινλανδικά δάση έχουν καταστεί καθαρός εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα λόγω της αύξησης της υλοτομίας των δασών και το 76% των φινλανδικών δασικών ενδιαιτημάτων ταξινομούνται ως απειλούμενα.

Οι φυτείες δένδρων για την παραγωγή χαρτιού γενικά είναι καλύτερες από την πλήρη αποψίλωση των δασών, αλλά επειδή τα δέντρα φυτειών φυτεύονται σε τέλειες σειρές, ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα και στη συνέχεια συγκομίζονται πριν από την ωρίμανση, αυτά τα δέντρα δεν προσφέρουν ενδιαίτημα για την άγρια ζωή και κανένα όφελος για το περιβάλλον.

Συνολικά, λοιπόν το χαρτί έχει πολύ βαρύ αποτύπωμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη βιομηχανία χαρτιού προς μια πιο βιώσιμη φάση.

Εμείς, ως καταναλωτές, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

1. Υφασμάτινες πετσέτες αντί για χάρτινες

Οι χαρτοπετσέτες έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους. Κάθε μέρα, πάνω από 50.000 δέντρα κόβονται για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για χαρτοπετσέτες. Τεράστιες ποσότητες ενέργειας απαιτούνται για την κατασκευή και παράδοσή τους από το εργοστάσιο στο κατάστημα, προκαλώντας την έκλυση άφθονου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μετά από μία μόνο χρήση, καταλήγουν στη χωματερή, αφού δεν ανακυκλώνονται.

2. Ηλεκτρονικά Έγγραφα

Μην το γράψετε αν μπορείτε να το αποφύγετε. Χρησιμοποιήστε email αντί για κανονική αλληλογραφία. Στείλτε ένα PDF αντί για ένα έντυπο έγγραφο. Γράψτε μια σημείωση ή μια λίστα αγορών στο τηλέφωνό σας αντί σε ένα κομμάτι χαρτί. Επιλέξτε να λαμβάνετε όλους τους λογαριασμούς σας με email.

Εάν πρέπει να εκτυπώσετε, επιλέξτε πάντα διπλής όψης εκτύπωση και χρησιμοποιήστε το Garamond αντί για το Times New Roman. Όσο μικρότερη είναι η γραμματοσειρά ενός εγγράφου, τόσο λιγότερο μελάνι, ηλεκτρική ενέργεια και χαρτί χρειάζεται για την εκτύπωση. Το Garamond είναι η πιο οικονομική από τις βασικές επιλογές γραμματοσειράς επειδή έχει το ισοδύναμο μιας γραμματοσειράς. Επιλέξτε επίσης γραμματοσειρές που είναι sans serif ή ανοιχτόχρωμες, καθώς αυτές οι μικρές ακμές μπορούν να προσθέσουν πολύ επιπλέον χρήση μελανιού.

3. Πολλαπλών χρήσεων επιλογές

Αντί για χαρτί κουζίνας μπορούμε να χρησιμοποιούμε απορροφητικά πανιά που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. Αντίστοιχα, αντί για αντικολλητικό χαρτί μπορούμε να επιλέξουμε φύλλα σιλικόνης για το μαγείρεμα.

4. Μεταχειρισμένα ή “εναλλακτικά” βιβλία

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ανταλλάξετε βιβλία με φίλους και την οικογένειά σας, να υποστηρίζετε βιβλιοθήκες δανειζόμενοι ή να αγοράζετε μεταχειρισμένα βιβλία αντί να αγοράζετε καινούργια. Η μετάβαση σε ηλεκτρονικά βιβλία μπορεί επίσης να σώσει τα δέντρα! Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες και τα tablet είναι ένας αρκετά φθηνός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε λιγότερο χαρτί, αλλά μην σταματήσετε με τα βιβλία. Πολλά περιοδικά και εφημερίδες διατίθενται ως ηλεκτρονικές εκδόσεις, μερικές φορές με έκπτωση σε σχέση με τις έντυπες εκδόσεις.

5. Μην τα σκίζετε

Το τεμαχισμένο χαρτί είναι ένα πρόβλημα. Τα περισσότερα προγράμματα δεν επιτρέπουν το τεμαχισμένο χαρτί στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού επειδή είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. Ελαχιστοποιήστε αυτό που δημιουργείτε τεμαχίζοντας μόνο ό,τι χρειάζεστε. Αφαιρέστε προσωπικά στοιχεία όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή το όνομα και τη διεύθυνσή σας και βάλτε τα υπόλοιπα σε κάδους ανακύκλωσης χαρτιού. Το τεμαχισμένο χαρτί είναι εξαιρετικό για κομπόστ ή υλικό συσκευασίας.

6. Δώρα χωρίς χαρτί περιτυλίγματος

Τις γιορτές όλοι αγοράζουμε χαρτί περιτυλίγματος για να αμπαλάρουμε τα δώρα. Η συσκευασία δώρου συνήθως απορρίπτεται, αλλά μπορούμε να περιορίσουμε αυτή τη σπατάλη χαρτιού χρησιμοποιώντας υφασμάτινες και επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες δώρων.

7. Χαρτί χωρίς λεύκανση

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χαρτί μια χρήσης, όπως χαρτί κουζίνας, χαρτί τουαλέτας και αντικολλητικό κλπ, τότε ας κάνουμε καλύτερη επιλογή. Ίσως θέλει λίγο χρόνο για να το συνηθίσουμε αλλά τα προϊόντα χαρτιού που δεν έχουν υποστεί λεύκανση είναι πιο οικολογικά και κάποια μπορούν να κομποστοποιηθούν. H χρήση τοξικών χημικών ουσιών για την πολτοποίηση και τη λεύκανση χαρτιού και τα επικίνδυνα χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα σε φυτείες ινών οδηγούν σε ρύπανση που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων σε εταιρείες χαρτιού και των κοινοτήτων που ζουν πέριξ των εργοστασίων.

8. Προσοχή στη σήμανση

Δυστυχώς πολλές συσκευασίες που μοιάζουν χάρτινες και πιστεύουμε ότι μπορεί να ανακυκλώνονται, περιέχουν προσμίξεις πλαστικού, με τρανότερο παράδειγμα τα νέα κύπελα μιας χρήσης για τον καφέ. Καλύτερα να τα αποφεύγουμε τελείως χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη.

Δείτε εδώ ποια χάρτινα προϊόντα ανακυκλώνονται και πού.

Πηγές:

https://www.unicef.org/armenia/en/stories/4-ways-use-less-paper-home https://www.statista.com/statistics/1256011/cepi-paper-consumption-by-grade-europe/ https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/raw-materials/related-industries/forest-based-industries/pulp-and-paper-industry_en?prefLang=el https://eeb.org/paper-based-food-packaging-at-the-centre-of-europes-waste-crisis-new-report-reveals/

https://sustainability.yale.edu/take-action/reducing-paper-use https://www.glasgow.gov.uk/index.aspx?articleid=27549 https://environmentalpaper.org/why-is-papers-carbon-footprint-so-large/ https://www.afandpa.org/news/2023/reducing-greenhouse-gas-emissions-paper-manufacturing

…………………………………………………………………………………..

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024
Οικολογικοί στόχοι 2024

Νέα χρονιά, νέες αποφάσεις και ευκαιρίες για ανανέωση, δημιουργικότητα και αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματά μας μεγάλα και μικρά — και επίσης να αναλογιστούμε την ενέργεια και τις προθέσεις με τις οποίες θα θέλαμε να ξεκινήσουμε το 2024.

Στις 12:01 π.μ. την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, εμείς εξακολουθούμε να είμαστε ακριβώς το ίδιο άτομο που ήμασταν πριν, η μετάβαση όμως από τη μια χρονιά στην άλλη είναι εμποτισμένη με μια ιδιαίτερη μεταμορφωτική ενέργεια! Γι’αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των καθημερινών μας συνηθειών και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ζούμε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα.

Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Ας μην περιμένουμε μια πλήρη μεταμόρφωση από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλοί από εμάς θα χρειαστεί να εγκαταλείψουμε παλιές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει από την παιδική ηλικία. Αυτό απαιτεί χρόνο. Ακριβώς όπως ένα προσεκτικά φυτεμένο δέντρο, οι λίγοι σπόροι που σπέρνουμε σήμερα, με υπομονή και συνέπεια, θα εξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό από αυτό που φανταζόμασταν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν διαλέγοντας έστω και μια από τις 10 παρακάτω απλές προτάσεις για ένα πιο βιώσιμο 2024, που μπορούν εύκολα να τηρηθούν.

1. ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Τι πιο απλό να έχουμε πάντα μαζί μας ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι (όπως ένα από γυαλί, αλουμίνιο ή ανακυκλωμένο πλαστικό); Μπόνους: Καθώς το πλαστικό μπουκαλάκι δεν είναι πλέον στη λίστα αγορών μας, θα δούμε και διαφορά στο πορτοφόλι μας.

2. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΑ

Από την ασφάλεια των τροφίμων μέχρι τα συσκευασμένα προϊόντα, το πλαστικό είναι παντού. Και το καταλαβαίνουμε: μερικές φορές είναι αναπόφευκτο. Αλλά η μείωση του πλαστικού αποτυπώματος είναι μια αξιόλογη λύση και οι φαινομενικά μικρές ενέργειες μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου. Μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για τα ψώνια, ένα βιώσιμο καλαμάκι και τα δικά μας δοχεία για φαγητό θα κάνουν διαφορά.

3. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ

Η βιομηχανική γεωργία είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το τεράστιο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η αποψίλωση των δασών μας φέρνει βαθιά σε άγρια μέρη που προηγουμένως ήταν απρόσιτα. Αυτό αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο να έρθουμε σε επαφή με νέες ασθένειες. Ας δώσουμε λοιπόν μια ευκαιρία στα λαχανικά και όσα ζωικά προϊόντα χρειαζόμαστε ας είναι τουλάχιστον ντόπια.

4. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Φέτος, ας προσπαθήσουμε να περπατάμε περισσότερο και να οδηγούμε λιγότερο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ελαφριά άσκηση και για μια διαφορετική οπτική στην καθημερινή μας διαδρομή. Εννοείται πως έτσι εξοικονομούμε και πόρους εκτός από το καλό που κάνουμε στην υγεία μας.

5. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι μικρές επιχειρήσεις βοηθούν στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και, κατ’ επέκταση, των τοπικών κοινωνιών. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχουμε να κάνουμε μια αγορά, ας προτιμήσουμε τοπικά καταστήματα. Έτσι θα ενισχύσουμε οικογένειες συντοπιτών μας και θα μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα επειδή δεν θα μας αποστέλλονται αντικείμενα από χιλιάδες μίλια μακριά.

6. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα «φορτία-φάντασμα» ή η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρονικά όταν είναι απενεργοποιημένα ή σε κατάσταση αναμονής αποτελούν σημαντική πηγή σπατάλης ενέργειας, μπορεί να προσθέσει περίπου 10% στον μηνιαίο λογαριασμό ηλεκτρικού και να αυξήσει δραματικά το αποτύπωμα ρεύματος με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των οικιακών ηλεκτρονικών ειδών καταναλώνεται όταν είναι απενεργοποιημένα, κάτι που μπορεί να μας κοστίσει έως και 200 ευρώ ετησίως. Η απλή λύση είναι να επενδύσουμε σε έξυπνα πολύμπριζα που απενεργοποιούνται με χρονοδιακόπτη είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό κι έτσι θα μειώσουμε κατά πολύ το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

7. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων πρέπει να τηρούν αυστηρά πρότυπα για τον έλεγχο των παρασίτων. Επίσης, γενικά χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους, έχουν πρακτικές καλλιέργειας λιγότερο εντατικών πόρων, προστατεύουν τις μέλισσες, δεν μολύνουν τον αέρα + τα υπόγεια ύδατα και προωθούν την τοπική βιοποικιλότητα. Και η επιλογή μη επεξεργασμένων τροφίμων χωρίς χημικές ουσίες είναι μόνο ένας τρόπος, με τον οποίο μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας.

8. ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Εάν η μηδενική σπατάλη είναι απλησίαστο project, ας εστιάσουμε σε ένα μέρος του σπιτιού για αρχή, όπως η κουζίνα ή το μπάνιο. Αν παρατηρήσουμε για μια εβδομάδα τα σκουπίδια που προκύπτουν από αυτό το μέρος του σπιτιού μπορούμε να κάνουμε και τις απαραίτητες αλλαγές. Όπως να μειώσουμε τη χρήση χαρτιού κουζίνας και χαρτοπετσετών, να χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού που έχουν τη δυνατότητα ξαναγεμίσματος, να επιλέγουμε τρόφιμα με το λιγότερο περιτύλιγμα και γιατί όχι να φτιάξουμε δικά μας οικολογικά καθαριστικά.

9. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ… ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Εάν το διάβασμα βιβλίων είναι από τις αγαπημένες σας ασχολίες τότε η ενημέρωση και η εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα θα είναι εύκολη υπόθεση. Η λίστα με τα σχετικά αναγνώσματα είναι τεράστια, πολυποίκιλη και περιλαμβάνει προτάσεις για όλα τα γούστα.

10. ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ

Χρειάζεται μόνο 10 λεπτά κάθε μέρα για να επανασυνδεθούμε με τη φύση. Η ανακάλυψη μιας νέας διαδρομής, η μυρωδιά του χώματος και ο χειμερινός ουρανός θα βοηθήσει στην καθαρότητα του μυαλού, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητας ζωής μας και θα συμβάλλει στην απόφαση να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

Πηγές:

https://www.woodlandtrust.org.uk/blog/2021/12/10-eco-friendly-new-years-resolutions/
https://onetreeplanted.org/blogs/stories/sustainable-new-years-resolutions https://www.treehugger.com/easy-green-new-years-resolutions-for-the-eco-slacker-4861726 https://wwf.org.au/blogs/easy-eco-friendly-new-year-resolutions/ https://sustainablecampus.fsu.edu/blog/new-year-new-sustainable-you-guide-making-green-new-years-resolutions

………………………………………………………………..

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023
Βιώσιμες και οικολογικές γιορτές

Μύρισε Χριστούγεννα επιτέλους και έφτασε η ώρα να απολαύσουμε το γιορτινό κλίμα όπως επιθυμεί ο καθένας. Το κλίμα του πλανήτη μας όμως δεν σηκώνει πια την επιβάρυνση των Χριστουγέννων. Η πιο εορταστική περίοδος του χρόνου είναι και η πιο σπάταλη, λένε οι ειδικοί.

Σίγουρα μέρος όλου αυτού είναι τα δώρα, το φαγητό, τα κεράσματα, η διακόσμηση και τόσα άλλα που ίσως ήρθε η ώρα να δούμε λίγο διαφορετικά ώστε να κάνουμε τις γιορτές μας πιο… βιώσιμες.

Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι να γιορτάσουμε χωρίς “οικολογικές” τύψεις:

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

1.Κλείνουμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Εάν δεν είμαστε στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια της νύχτας καλό είναι να σβήνουμε τα φώτα γενικώς. Αυτό θα εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα, οπότε είναι πραγματικά μια κερδοφόρα επιλογή! Για τα λαμπάκια στο μπαλκόνι, για να μην τα ξεχνάμε ή για να μην αναγκαζόμαστε να βγούμε στο μπαλκόνι με τις πιτζάμες, μπορούμε να προμηθευτούμε ασύρματους διακόπτες για τις πρίζες που ανοιγοκλείνουν με πρόγραμμα. Αυτό θα μας βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και εκτός εορτών. Και εννοείται πώς χρησιμοποιούμε LED φώτα όπου είναι δυνατόν.

2. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια απόφαση

Η συζήτηση γύρω από το δέντρο είναι μεγάλη και όλες οι επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. – Μπορούμε να επιλέξουμε ένα “εναλλακτικό” δέντρο. Ξύλινες κατασκευές χωρίς φύλλα, μεγάλα φυσικά κλαδιά που μπορούμε να βρούμε πεσμένα στο δάσος, το παραδοσιακό καράβι είναι πιο βιώσιμες επιλογές.

– Για τους λάτρεις όμως του παραδοσιακού δέντρου οι προτάσεις είναι οι εξής: ή αγοράζουμε ένα πλαστικό δέντρο, καλής ποιότητας που δεν μαδάει εύκολα (μικροπλαστικά), από ανακυκλωμένο πλαστικό που θα το έχουμε για πάρα πολλά χρόνια είτε μπορούμε να αγοράσουμε φυσικό δέντρο σε γλάστρα, από πιστοποιημένο φορέα όταν έχουμε χώρο βιώσιμο για το δέντρο να το μεταφυτεύσουμε. Αν επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για καυσόξυλα ή έχει ο Δήμος μας κάποιο τέτοιο πρόγραμμα είναι μια καλύτερη επιλογή από το να αγοράζουμε κάθε χρόνο και να το πετάμε στο τέλος, χωρίς να έχουμε φροντίσει για την τύχη του.

3. Μικροπλαστικά παντού

Αποφεύγουμε διακοσμητικά με γκλίτερ, στρας, πούλιες, αφρολέξ κλπ καθότι είναι ή παράγουν μικροπλαστικά με τη χρήση τους, δεν ανακυκλώνονται, μολύνουν το περιβάλλον και κυρίως το νερό και τελικά καταλήγουν στον οργανισμό μας βλ. eco tips Μαρτίου 2023.

ΔΩΡΑ

Όταν αγοράζουμε δώρα με καλή οργάνωση και προετοιμασία μπορούμε να επιλέξουμε ένα πιο ποιοτικό προϊόν που θα διαρκέσει περισσότερο. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να πάνε χαμένα και σίγουρα είναι καλύτερο για το πορτοφόλι μας! Η “εύκολη” επιλογή της αλλαγής των δώρων έχει επίσης τεράστιο αποτύπωμα. Η διαδικασία αποστολής για επιστροφές εκπέμπει περίπου 16 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και οι επιστροφές ηλεκτρονικού εμπορίου παράγουν 14% περισσότερα απόβλητα από εκείνα στα καταστήματα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2020 από την Environmental Capital Group. Περίπου 2,6 εκατομμύρια τόνους επιστρεφόμενου αποθέματος καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση.

1. Επενδύουμε στην εμπειρία: Το να χαρίσουμε μια εμπειρία στα αγαπημένα μας πρόσωπα θα μειώσει τη ζήτηση για φυσικούς πόρους. Φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά χαρίζοντας το χρόνο μας ή μια προαγορασμένη εμπειρία. Εισιτήρια για παραστάσεις, συναυλίες ή εκδηλώσεις, κράτηση σε εστιατόριο ή μια δωροκάρτα, μια επίσκεψη σε μουσείο ή σε κάποιο καταφύγιο ζώων ή ακόμα και να φτιάξουμε ένα σπιτικό γεύμα. Σημαίνει επίσης ότι τα Χριστούγεννα έρχονται δύο φορές για τον δέκτη, όταν μπορούν να συνεχίσουν την εμπειρία!

2. Προσοχή στα υλικά: κοιτάμε τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα δώρα και λαμβάνουμε υπόψη τη βιωσιμότητα. Καλό είναι ότι τα δώρα από ξύλο και χαρτί να είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά ή υλικά πιστοποιημένα από το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (FSC). Αποφεύγουμε πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και αναζητούμε πράγματα όπως fairtrade ή βιολογικά πιστοποιημένα τρόφιμα και ρούχα. Η αγορά μεταχειρισμένων αντικειμένων εξοικονομεί πόρους που απαιτούνται για την κατασκευή νέων προϊόντων. Vintage ρούχα και έπιπλα σπιτιού, καθώς και η ανακαινισμένη τεχνολογία μπορούν να κάνουν εξαιρετικά βιώσιμα δώρα.

3. Προσοχή στις συσκευασίες: Μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τα απόβλητα αγοράζοντας δώρα με μικρή ή καθόλου συσκευασία. Μερικές φορές οι τοπικές αγορές μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συσκευασία, τότε προσέχουμε να είναι από ανακυκλωμένα, ή ανακυκλώσιμα υλικά. Αποφεύγουμε τα πλαστικά όπου είναι δυνατόν και δεν ξεχνάμε τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες μας για να μεταφέρουμε όλα τα ψώνια μας στο σπίτι!

4. “Πρασινίζουμε” το χαρτί περιτυλίγματος

Περίπου 8.000 τόνοι χαρτιού περιτυλίγματος, που ισοδυναμεί με περίπου 50.000 δέντρα, χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα δώρων κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Clean Air Partnership, μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση.
Μπορούμε να προκαλέσουμε τους εαυτούς μας να μην αγοράσουμε κανένα νέο χαρτί περιτυλίγματος φέτος;

Είναι προτιμότερες οι κάρτες και το χαρτί περιτυλίγματος κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο ή πιστοποιημένο από FSC χαρτί. Αποφεύγουμε την πλαστική κορδέλα και ταινία ή το χαρτί περιτυλίγματος με φύλλο αλουμινίου ή το γυαλιστερό. Επιλέγουμε κάρτες που ανακυκλώνονται (αυτό σημαίνει χωρίς αλουμινόχαρτο ή γκλίτερ!).

Ας ανακαλύψουμε τα παλιά ρολά που έχουν ξεμείνει στο πατάρι ή ακόμα ας επαναχρησιμοποίησουμε κομμάτια από δώρα που έχουμε λάβει.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιά κόμικς, εφημερίδες ή παρτιτούρες για το τύλιγμα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παλιά υφάσματα για να τυλίξουμε τα πακέτα και κυρίως τα μπουκάλια. Η τεχνική furoshiki είναι ένα πρωτότυπος και εναλλακτικός τρόπος τυλίγματος. Σε κάθε περίπτωση επιλέγουμε χαρτοταινία και όχι σελοτέιπ που δεν είναι ούτε ανακυκλώσιμο ούτε βιοδιασπώμενο.

5. Αγοράζουμε τοπικά

Αν επιλέγουμε την τοπική αγορά μας για τα δώρα μας ενισχύουμε την περιοχή μας αλλά και μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακά των αγορών μας.

6. Ενισχύουμε κοινωφελείς οργανώσεις

Αντί να επιλέγουμε μεγάλες αλυσίδες και αναλώσιμα δώρα μπορούμε να επιλέξουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από μη κερδοσκοπικές οικολογικές ή φιλανθρωπικές ή

φιλοζωικές οργανώσεις. Μπορούμε επίσης να υιοθετήσουμε “εικονικά” κάποιο ζωάκι από καταφύγιο ζώων στο όνομα του προσώπου που θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο. Έτσι θα λαμβάνει όλο το χρόνο ενημερώσεις για την πρόοδό του και θα σας σκέφτεται κάθε φορά με αγάπη.

Οι βιώσιμες αλλαγές μπορεί να είναι απαιτητικές και τα Χριστούγεννα είναι ακόμα πιο δύσκολες, επειδή πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευρύτερη οικογένεια, καθώς και τόσες πολλές κοινωνικές πιέσεις σχετικά με το τι είθισται να γίνεται αυτήν την περίοδο και σίγουρα θέλουμε τα παιδιά να περάσουν μαγικά. Αν αποδεχτούμε ότι η πρόοδος θα είναι αργή αλλά θα υπάρξει, κάνοντας μικρά αλλά σταθερά βήματα τότε θα απολαύσουμε τις γιορτές πιο ευχάριστα και όμως πιο οικολογικά!

Πηγές:
https://www.asustainablelife.co.uk/10-last-minute-tips-for-an-eco-friendly-christmas/ https://www.wwf.org.uk/top-tips-sustainable-christmas https://cleanair-stlouis.com/the-environmental-impact-of-the-holiday-season/#:~:text=Household%20waste%20increases%20by%20more,miles%20from%20farm%20to%20plate. https://abcnews.go.com/Technology/hidden-ways-holidays-harm-environment-reduce-waste/story?id=93487258 https://www.euronews.com/green/2021/12/23/food-waste-at-christmas-how-bad-is-it-and-what-can-you-do-about-it https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/oct/22/glitter-environ

………………………………………………………………………………………

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023
Το “αθώο” χαρτί

Ίσως το χαρτί είναι από τα τελευταία πράγματα που σκεφτόμαστε όταν ασχολούμαστε με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία. Έχουμε ακόμα την αίσθηση ότι “χαρτί είναι θα λιώσει” που ακούγεται ως δικαιολογία για την απόρριψη του στα σκουπίδια. Η αλόγιστη χρήση του όμως φαίνεται καλύτερα στα παρακάτω δεδομένα.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην Ελλάδα, πετιούνται στα σκουπίδια, ανά έτος, τουλάχιστον 600.000 τόνοι χαρτιού που για την παραγωγή τους χρειάστηκαν:

· 24 εκατομμύρια στρέμματα δάσους (όση και η έκταση της Κρήτης)

· 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 200 μέρες).

· 3 – 3,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (όση είναι περίπου η ενέργεια που καταναλώνεται σε 4 μήνες στην Αθήνα).

Επειδή ο κύριος όγκος του χαρτιού προέρχεται από επεξεργασία ξυλείας, το χαρτί επιβάλλεται να υφίσταται ακόμα και ολοκληρωτική ανακύκλωση προκειμένου να μην απειλούνται με αφανισμό δέντρα και δασικές εκτάσεις. Όμως δεν γίνεται να υποστεί άπειρους κύκλους ανακύκλωσης, λόγω υποβάθμισης της ποιότητας του.

Το χαρτί κατασκευάζεται από υψηλά συμπυκνωμένες ίνες κυτταρίνης. Τα είδη του χαρτιού που συνήθως ανακυκλώνονται είναι εφημερίδες, χαρτοσακούλες, κουτιά από χαρτόνι και χαρτί γραφείου. Επίσης για να μπουν στον μπλε κάδο δεν πρέπει να έχουν διαστάσεις μικρότερες από Α4.

Στο προκείμενο λοιπόν. Τι μπορούμε πρακτικά να κάνουμε:

Να μειώσουμε τη γραφειοκρατική “χαρτούρα” λαμβάνοντας διαδικτυακά τους λογαριασμούς μας. Πλέον όλες οι ΔΕΚΚΟ προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα όπως και ο ΕΟΠΠΥ για τις συνταγογραφήσεις και τα αποτελέσματα εξετάσεων.

– Το ίδιο μπορούμε να εφαρμόσουμε για τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Μπορούμε να κάνουμε διαδικτυακές εγγραφές στα αγαπημένα μας μέσα.

Να μειώσουμε τη χρήση των χαρτικών μια χρήσης όπως το χαρτί κουζίνας, οι χαρτοπετσέτες και τα χαρτομάντηλα αντικαθιστώντας τα με υφασμάτινα προϊόντα πολλαπλών χρήσεων.

Να επιλέγουμε ψηφιακά βιβλία ή από δεύτερο χέρι.

Να αντικαταστήσουμε το αντικολλητικό χαρτί με σιλικόνη για ψήσιμο. Άλλωστε νέες έρευνες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις χημικές ενώσεις (PFOs, PFAs) τέτοιων χαρτιών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.

Να αποφεύγουμε τη χρήση χάρτινων καλαμακίων για διάφορους λόγους. Αν και προτάθηκαν ως αντικατάσταση των πλαστικών και ορθώς έγινε, έχουν όμως και αυτά σημαντικό αποτύπωμα για την παραγωγή τους και τελικά είναι τοξικά όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες. Δεν είναι και τόσο απαραίτητο πια ένα καλαμάκι, μπορούμε να κάνουμε και χωρίς…

Να στέλνουμε ηλεκτρονικές προσκλήσεις στις οικογενειακές εκδηλώσεις αντί να τυπώνουμε κάτι που θα πεταχτεί άμεσα.

Να κρατάμε ψηφιακές σημειώσεις στη δουλειά, στη σχολή και να ενημερώνουμε για τα θέματα συζήτησης μιας συνάντησης από πριν, δηλώνοντας ότι δεν θα δοθούν εκτυπωμένα έγγραφα.

Αν χρειάζεται να τυπώσουμε, να επιλέγουμε ανακυκλωμένο χαρτί ή να τυπώνουμε στην δεύτερη όψη των ήδη χρησιμοποιημένων χαρτιών. Ακόμα και η γραμματοσειρά παίζει ρόλο, με την Garamond να είναι η προτιμότερη.

Να είμαστε προσεκτικοί με τα χάρτινα είδη πάρτι μιας χρήσης, που τελικά περιέχουν ποσότητα πλαστικού και δεν ανακυκλώνονται. Ή να αγοράζουμε διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τις οδηγίες ή να προτιμάμε πολλαπλών χρήσεων προϊόντα κι ας χρειάζονται παραπάνω χρόνο για καθαριότητα.

Υπάρχουν άπειρες επιλογές για να μειώσει κανείς το οικολογικό του αποτύπωμα. Μπορούμε να δούμε τα πράγματα πιο απλά. Αν επιλέξουμε λίγο να “ξεβολευτούμε” στην καθημερινότητά μας θα “πρασινίσουμε” τη ζωή μας και τον πλανήτη μας!

Πηγές
https://apovlita.ypen.gov.gr/ https://apovlita.ypen.gov.gr/ https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2023.139734 https://doi.org/10.1016/j.talanta.2023.124999 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2023.2240908 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2023.2240908 https://pubs.aip.org/avs/bip/article/18/3/030501/2894789/Evidence-of-compost-contamination-with-per-and https://cibum.gr/epistimi/oi-pfas-sti-syskeyasia-sta-trofima-kai-oi-pithanes-epiptoseis-stin-ygeia/ https://sustainability.yale.edu/take-action/reducing-paper-use

……………………………………………………………………………………………………………….

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023
Ολική επαναφορά


Φθινόπωρο σημαίνει αναδιοργάνωση, τακτοποίηση και προετοιμασία. Για τη νέα σχολική χρονιά, τη δουλειά, τον χειμώνα. Πώς μπορούμε να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία πιο οικολογικά;

Για το σχολείο

Επιλέγουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τσάντες, κασετίνες κλπ και αποφεύγουμε να αγοράζουμε κάθε χρόνο καινούρια. Μειώνουμε έτσι το αποτύπωμά μας και τα έξοδα του σπιτιού. Αν πάλι κάτι είναι σε καλή κατάσταση και τελικά δεν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να το δωρίσουμε σε συλλογικότητες που τα αναδιανέμουν σε όσους τα χρειάζονται.

Ντύνουμε τα βιβλία με επαναχρησιμοποιούμενες θήκες και όχι με πλαστικό μιας χρήσης.

Επιλέγουμε παγούρι, lunchbox, καλαμάκια και μαχαιροπήρουνα πολλαπλών χρήσεων και έτσι γλιτώνουμε μεγάλες ποσότητες πλαστικών. Συγκεκριμένα σε 1 παγούρι αντιστοιχούν 835 πλαστικά μπουκαλάκια, σε ένα ταπεράκι αντιστοιχούν 540 σακουλάκια μιας χρήσης σύμφωνα με την isea. Αυτό το eco tip εφαρμόζεται και στους ενήλικες… Ας αφήσουμε την εύκολη λύση της παραγγελίας από το γραφείο και ας κατευθύνουμε την καθημερινότητα μας με zero waste (μηδενική σπατάλη) λογική.

Στις κατασκευές αποφεύγουμε τη χρήση χρυσόσκονης, μπαλονιών, μαρκαδόρων και προτιμάμε πιο φυσικά υλικά όπως κηρομπογιές και ξυλομπογιές.

 Για το σπίτι

Πλησιάζει η ώρα να “κατεβάσουμε” τα χειμωνιάτικα ρούχα που σημαίνει να προμηθευτούμε και κάποια καινούρια για τη σεζόν. Αρχικά όσα δεν θέλουμε πια και είναι σε καλή κατάσταση, μπορούν να δοθούν σε οργανώσεις και φορείς ώστε να ενισχύονται ευπαθείς κατηγορίες πολιτών αντί να πετιούνται, επιβαρύνοντας το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Για την αγορά νέων ρούχων μπορούμε να επιλέξουμε την αγορά από καταστήματα second-hand ή από brands που έχουν ως πρώτη ύλη τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποφεύγοντας τη “γρήγορη μόδα”. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να δείτε στα eco tips του Μαΐου 2023.

Ίδια λογική μπορούμε να εφαρμόσουμε και για τα έπιπλα. Σε οποιαδήποτε φάση που αλλάζουμε κάποιο δωμάτιο και θέλουμε να αντικαταστήσουμε κάποιο έπιπλο μπορούμε να επιλέξουμε να το δωρίσουμε σε κάποια οργάνωση που θα το διανείμει εκεί που το χρειάζονται ή να επιλέξουμε να το μεταποιήσουμε και να τους αλλάξουμε χρήση.

Για την ποιότητα του αέρα και την ανανέωση του σπιτιού μπορούμε να προτιμήσουμε φυτά εσωτερικού χώρου όπως γιούκα και σπαθίφυλλα. Τα φυτά είναι ένας τρόπος να ομορφύνουμε την καθημερινότητα μας αλλά και να “πρασινίσουμε” το χώρο μας.

Μιας και τώρα διαμορφώνεται το πρόγραμμα της χρονιάς είναι ευκαιρία να βάλουμε στη ζωή μας την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, αν δεν το κάνουμε ήδη. Σκεφτείτε πού και πώς είναι για εσάς πιο βολικό να αποθηκεύετε τα όσα μέχρι τώρα πετούσατε και ποιος και πώς θα κάνει τη διαχείριση τους. Περισσότερες λεπτομέρειες στα eco tips Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2023.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για το αποτύπωμα ενός νοικοκυριού είναι το πόσο χαρτί σπαταλάμε κάθε μέρα. Στην Ελλάδα, πετιούνται στα σκουπίδια, ανά έτος, τουλάχιστον 600.000 τόνοι χαρτιού. Για αυτό μπορούμε να επιλέξουμε να αντικαταστήσουμε διάφορα χάρτινα προϊόντα με άλλα πολλαπλών χρήσεων, όπως υφασμάτινες πετσέτες φαγητού αλλά και χεριών (αντί για χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας), το αντικολλητικό χαρτί με φύλλα ψησίματος από σιλικόνη και τα είδη προσωπικής υγιεινής με τα αντίστοιχα υφασμάτινα.

Λύσεις υπάρχουν πολλές αρκεί να έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε λίγο κι εμείς…

 Για εμάς

Πάντα μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα πράγματα στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Η επιλογή για φέτος μπορεί να είναι η “μηδενική σπατάλη”. Υπάρχουν βιβλία, άρθρα, εργαστήρια γεμάτα με χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους αλλά και προχωρημένους.

Αν βάλουμε στο πρόγραμμα έναν περίπατο στη φύση, έστω και για 10’ δυο φορές την εβδομάδα, η διαφορά στην ψυχολογία αλλά και στον τρόπο ζωής μας θα είναι μεγάλη. Όσο πιο κοντά στη φύση επιλέγουμε να ζούμε τόσο γρηγορότερα θα μάθουμε να τη σεβόμαστε!

……………………………………………………………………………………………

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Επιλέξτε τους φυσικούς θησαυρούς, αντί των χημικών προιόντων, για τις εργασίες καθαρισμού και την αφαίρεση λεκέδων

Τα κοινά καθαριστικά του εμπορίου είναι γεμάτα με τοξικές και ρυπογόνες ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την οικιακή ζωή. Το κόστος αυτών των προϊόντων με βάση τα χημικά όμως μπορεί να είναι υψηλό: υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες για την υγεία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την παρασκευή και την απόρριψή τους.

Η Environmental Working Group (EWG) εξέτασε τα δεδομένα ασφάλειας για περισσότερα από 1000 συστατικά που χρησιμοποιούνται σε εμπορικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι περισσότερα από τα μισά από αυτά τα προϊόντα περιείχαν συστατικά επιβλαβή για τους πνεύμονες. Ένα στους πέντε είχε συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, ακόμη και σε υγιή άτομα.

Η συντριπτική πλειονότητα των λεκέδων και γενικότερα των εργασιών καθαρισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με φυσικά προϊόντα και αν δεν πετύχει η προσπάθεια τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε χημικά καθαριστικά. Έχετε υπόψη σας ότι τα φυσικά καθαριστικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν και καλό είναι να τα δοκιμάζουμε πρώτα σε μικρή επιφάνεια (όπως και τα χημικά άλλωστε) πριν αρχίσουμε τον καθαρισμό.

Μερικοί φυσικοί θησαυροί!

· Μαγειρική σόδα

Έχοντας περγαμηνές ως καθαριστικό για πάνω από έναν αιώνα, η μαγειρική σόδα καθαρίζει, αποσμεί, μαλακώνει το νερό και γυαλίζει.

· Η σόδα πλύσης

Η σόδα πλύσης είναι μια εξαιρετικά αλκαλική ουσία που η χημική της σύνθεση την καθιστά ένα ισχυρό φυσικό καθαριστικό δύσκολων λεκέδων και λειαντικό. Η σόδα είναι δεκαϋδρικό ανθρακικό νάτριο, ένα ορυκτό. Διαλύει τα λίπη, αφαιρεί τους λεκέδες, μαλακώνει το νερό και καθαρίζει τοίχους, πλακάκια, νεροχύτες και μπανιέρες. Χρησιμοποιήστε το με προσοχή, καθώς η σόδα πλυσίματος μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους. Να μην χρησιμοποιείται σε αλουμίνιο.

· Λευκό ξύδι

Το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι ένα από τα πιο ευέλικτα, οικονομικά και προσβάσιμα προϊόντα καθαρισμού που μπορείτε να βρείτε. Οι δυνατότητες καθαρισμού του περιλαμβάνουν γυαλί, δάπεδα, μπάνια, πιάτα, υφάσματα, λεκέδες και άλλα. «Αν και το ξύδι με περιεκτικότητα 5% σε οξικό οξύ είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει ορισμένα οικιακά παθογόνα, δεν τα σκοτώνει όλα. Ωστόσο, το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι ένα φθηνό, μη τοξικό προϊόν, χρήσιμο για ορισμένες δουλειές του σπιτιού», αναφέρει δημοσίευση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι στην καθαρή του μορφή ή αραιωμένο με νερό ή μαγειρική σόδα για πιο φυσικό καθαρισμό.

· Σαπούνι

Το σαπούνι χωρίς άρωμα σε υγρή μορφή (μαζί με νιφάδες σαπουνιού, σκόνες ή μπάρες) είναι βιοδιασπώμενο και καθαρίζει σχεδόν τα πάντα. Το σαπούνι Καστίλλης είναι ένα παράδειγμα ενός εξαιρετικού, ευέλικτου συστατικού καθαρισμού. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιών που περιέχουν αποστάγματα πετρελαίου.

Το υγρό σαπούνι Καστίλλης, πιο συγκεκριμένα, είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά πράσινα προϊόντα καθαρισμού και αρχικά παρασκευάζεται από ελαιόλαδο. Συνήθως δεν περιέχει άρωμα, επομένως είναι μια καλή λύση για το ευαίσθητο δέρμα.

Αυτό το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευάσουμε:

Σπιτικό σαπούνι πιάτων, απορρυπαντικό πλυντηρίου, απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, οικιακό καθαριστικό, Σαπούνι προσώπου, οδοντόκρεμα

· Βόρακας

Ο βόρακας είναι ίσως ένα από τα πιο σπάνια συστατικά αυτής της λίστας, αλλά μπορεί να βρεθεί σε πολλά καταστήματα φυσικού καθαρισμού ή και στα φαρμακεία. Αν και φυσικό, συνιστάται να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια και την αδιάλυτη επαφή με το δέρμα, καθώς και την κατάποσή του.

Ο βόρακας που θα βρούμε στο εμπόριο με τη μορφή λευκής σκόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί – μαζί με τριμμένο σαπούνι και σόδα πλύσης – για την παρασκευή του δικού μας σπιτικού απορρυπαντικού ρούχων, καθώς και σαν καθαριστικό γενικής χρήσης – σε συνδυασμό με λευκό ξύδι, λεμόνι ή νερό, για την αφαίρεση της μούχλας, της σκουριάς και πάσης φύσεως λεκέδων από τοίχους, πλακάκια και αρμούς.

· Αλάτι

Το κοινό αλάτι μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλές δουλειές του σπιτιού. Ρίξτε αλάτι πάνω στα μαγειρικά σκεύη και με μία λεμονόκουπα τρίψτε καλά την επιφάνεια. Μετά το ξέπλυμα, το σκεύος μας θα λάμπει!

Επίσης αφαιρεί λεκέδες σκουριάς από τα υφάσματα. Απλά αναμίξτε αλάτι με χυμό λεμονιού, τρίψτε το ρούχο, αφήστε το λίγη ώρα στον ήλιο και μετά πλένεται κανονικά στο πλυντήριο.

Ακόμα αφαιρεί λεκέδες κόκκινου κρασιού από το χαλί. Ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στο σημείο ώστε να απορροφήσει το υγρό μαζί με το χρώμα.

· Κέτσαπ

Η διάσημη σάλτσα δεν συνοδεύει απλά τηγανητές πατάτες αλλά γίνεται και τέλειο καθαριστικό για μαγειρικά σκεύη. Συγκεκριμένα, μπορείτε να ρίξετε κέτσαπ σε χάλκινα σκεύη, κατσαρόλες και τηγάνια, να τα τρίψετε απαλά και μετά να τα ξεπλύνετε. Θα φύγει η θαμπάδα και θα μοιάζουν σαν καινούργια.

· Ζάχαρη

Η αγαπημένη μας ζάχαρη δεν μπαίνει μόνο στον καφέ και τα γλυκίσματα, αλλά γίνεται και σύμμαχος μας στην καθαριότητα. Συγκεκριμένα, με ζάχαρη μπορείς να αφαιρέσεις λεκέδες από γρασίδι από τα λευκά υφάσματα. Βάλτε λίγη ζάχαρη και λίγο νερό πάνω στον λεκέ, αφήστε να δράσει για περίπου μισή ώρα και έπειτα ξεπλύνετε.

· Χυμός λεμονιού

Ένα από τα ισχυρότερα οξέα των τροφίμων, ο χυμός λεμονιού είναι αποτελεσματικός ενάντια στα περισσότερα οικιακά βακτήρια. Το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα λεμόνια βοηθάει στην απομάκρυνση λεκέδων, όπως τα υπολείμματα σαπουνιού και αλάτων που βρίσκονται στα μπάνια και τις κουζίνες. Τα λεμόνια μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση επιφανειών οι οποίες δεν είναι πορώδεις. Αν και ο χυμός τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο το ξύδι, σίγουρα έχει πιο ευχάριστο άρωμα.

· Κορνφλάουρ

Ιδανικό για να δέσει σάλτσες αλλά και για καθαρίσει το χαλί από λιπαρούς λεκέδες. Απλά πασπαλίζετε τον λεκέ με κορνφλάουρ, αφήνετε να δράσει για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

· Τσάι

Και όμως, το τσάι πέρα από τέλειο ρόφημα μπορεί να σε βοηθήσει και στην καθαριότητα του σπιτιού και συγκεκριμένα, στο σφουγγάρισμα του παρκέ. Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 5-6 φακελάκια τσαγιού, αφήστε το διάλυμα για 10 λεπτά να εκχειλιστεί και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το στα ξύλινα πατώματα, χαρίζοντας τους τέλεια λάμψη.

DIY (Do It Yourself) καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Αναμίξτε ½ φλιτζάνι ξύδι, ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 4-8 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο (προαιρετικά) ανακινήστε και έτοιμο!

Βερνίκι για τα έπιπλα

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ελαιόλαδο και μηλόξυδο. Σ’ ένα μπολ, ανακατέψτε το ¼ φλ. ελαιόλαδο με μερικές σταγόνες ξίδι μήλου. Στη συνέχεια, βουτήξτε ένα πανί στο μίγμα και καθαρίστε τα έπιπλά σας. Το ξίδι αφαιρεί τον ρύπο, ενώ το λάδι θρέφει το ξύλο, καθώς δεν το ξηραίνει.

Καθαριστικό για τα τζάμια

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ξίδι, χυμός λεμονιού και νερό. Προσθέστε 1 κ.σ. ξίδι σε 1 λίτρο νερό, καθώς και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για να έχετε το άρωμα εσπεριδοειδών. Με το μίγμα αυτό ψεκάστε και σκουπίστε!

Καθαριστικό για το πάτωμα

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι υγρό σαπούνι, λευκό ξίδι και αιθέρια έλαια. Ανακατέψτε ¼ φλ. υγρό σαπούνι με ½ φλ. λευκό ξίδι και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο τις προτίμησής σας. Σε αυτό το μείγμα προσθέστε 2 λίτρα ζεστό νερό και ξεκινήστε το σφουγγάρισμα.

Μαλακτικό Πλυντηρίου

Ανακατέψτε 250 ml μηλόξυδο ή λευκό ξύδι με 750 ml νερό και προσθέστε 15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας. Χρησιμοποιείστε περίπου 40 ml σε κάθε πλύση. Μην ξεχάσετε να το ανακινήσετε πριν από κάθε χρήση.

Σαπούνι για πλύσιμο πιάτων

Θα χρειαστείτε 85 γρ. τριμμένο σαπούνι, 40 ml φυσική γλυκερίνη, 400 ml νερό/ή αντί για νερό  βάζουμε τσάι από βότανα, για παράδειγμα τσάι λεβάντας, αιθέριο έλαιο (κατά προτίμηση μέντα/λεμόνι/πορτοκάλι/λεβάντα/τεϊόδεντρο, διότι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες). Σε καυτό νερό ρίξτε σιγά-σιγά τριμμένο σαπούνι και ανακατέψτε με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά, μέχρι αυτό να διαλυθεί. Ρίξτε τη γλυκερίνη και ανακατέψτε πάλι. Προαιρετικά, προσθέστε αιθέριο έλαιο. Καθαρίζει καλά σε χλιαρό νερό/δεν κάνει αφρό.

Καθαριστικό τζαμιών

Τα συστατικά είναι: 2 φλιτζάνια νερό, 1/2 φλιτζάνι ξίδι, 1/4 φλιτζάνι οινόπνευμα, 1 έως 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού για άρωμα (προαιρετικά).

Απλώς ανακατέψτε αυτά τα υλικά – που έχετε ήδη στο σπίτι σας – και μεταφέρετε το διάλυμα σε ένα βαποριζατέρ για να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό. Όχι μόνο κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού του δίνει ένα ευχάριστο φυσικό άρωμα εσπεριδοειδών, ενώ το οινόπνευμα το βοηθά να εξατμιστεί γρήγορα για να ελαχιστοποιηθούν οι κηλίδες και οι ραβδώσεις.

Οικολογικό σήμα της ΕΕ

Αν δεν υπάρχει χρόνος για χειροποίητα καθαριστικά τότε αναζητήστε τη σήμανση Eco-label της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα καθαριστικά που θα αγοράσετε. Το οικολογικό σήμα της ΕΕ βοηθά τους καταναλωτές, τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τις επιχειρήσεις να κάνουν πραγματικά βιώσιμες επιλογές.

…………………………………………………………………………………………………………..

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Κομποστοποίηση: Mια λύση από τα παλιά!

Αν βάλουμε τη λέξη “Κομποστοποίηση” στη μηχανή αναζήτησης προκύπτουν 33.800 αποτελέσματα και αν βάλουμε στα αγγλικά “compost”, βγαίνουν 288.000.000! Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα θέμα που είναι δημοφιλές παγκοσμίως.

Βέβαια εμείς εδώ στην Ελλάδα κάνουμε κομποστοποίηση πριν ακόμα βρεθεί λέξη για αυτή τη διαδικασία. Όμως η ζωή στην πόλη δεν ευνοεί τέτοιου είδους εργασίες. Για αυτό χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι είναι όμως η Κομποστοποίηση;

Σύμφωνα με τη wikipedia είναι η αερόβια βιολογική (οξειδωτική) διαδικασία αποικοδόμησης και σταθεροποίησης των οργανικών υλικών, που πραγματοποιείται υπό τις φυσικές και χημικές εκείνες συνθήκες που ευνοούν τη διαδοχή συγκεκριμένων θερμόφιλων, θερμοανθεκτικών και μεσόφιλων μικροβιακών πληθυσμών (Gray et al., 1971; Haug, 1996).

Γιατί να κάνουμε Κομποστοποίηση;

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης:

1. Το 60% των σκουπιδιών ενός νοικοκυριού είναι οργανικά, εκ των οποίων το 70% μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα.

2. Οι ανάγκες των ελληνικών εδαφών σε οργανική ουσία είναι τεράστιες, λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας (1%).

3. Το 35% των ελληνικών εδαφών κινδυνεύουν να ερημοποιηθούν (Πηγή: ΕΚΕΘΕ).

4. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των διαθέσιμων υδάτων και ιδιαίτερα εξοικονόμησης τους με την εφαρμογή της χρήσης του κομπόστ στη γεωργία.

Επίσης κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε αισθητά τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται από τη σήψη των τροφίμων στις χωματερές τα οποία είναι δυσθεώρητα όπως αναφέραμε και στα eco tips του Απριλίου. Σε κάποιες περιοχές έχει φροντίσει ο Δήμος και έχει σύστημα κομποστοποίησης με καφέ κάδους στους δρόμους. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να ενημερωθούμε από τα δημοτικά μέσα για το τι ακριβώς μπορούμε να ρίξουμε σε αυτούς τους κάδους και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας τους.

Πώς μπορούμε να κάνουμε Kομποστοποίηση στο σπίτι;

· Αρχικά χρειάζεται να διερευνήσουμε αν έχει κάποιο Πρόγραμμα Κομποστοποίησης στο σπίτι ο Δήμος μας. Κάποιοι Δήμοι παρέχουν ειδικούς κάδους στα σπίτια των δημοτών ή στις πολυκατοικίες. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα είναι ευκαιρία να το διεκδικήσουμε!

· Αν επιλέξουμε την do-it-yourself προσέγγιση, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστούμε είναι ένας ειδικός κάδος για το μπαλκόνι ή τον κήπο.

· Γεμίζουμε τον πάτο του κάδο με χώμα και ρίχνουμε τα οργανικά απορρίμματα. Για κάθε ένα μέρος των υπολειμμάτων χρειάζονται τρία μέρη χώμα και μία στρώση φύλλα ή κλαδιά. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι πάντα χώμα για να μην αφήνει τις άσχημες μυρωδιές να περνάνε.

· Ανακατεύουμε κάθε 2-3 εβδομάδες με μια τσάπα ή ένα φτυάρι.

· Μόλις γεμίσει ο κάδος, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα, καλύπτουμε την επιφάνεια με χώμα και κλείνουμε τον κάδο. Σε τρεις μήνες ανακατεύουμε το χώμα και αν είναι σκούρο και μυρίζει σαν φρέσκο χρώμα, τότε είναι έτοιμο. Αν έχει ακόμα κομμάτια φρούτων και λαχανικών, το αφήνουμε κλειστό για έναν μήνα ακόμα.

Καλές πρακτικές

· Τα ογκώδη υπολείμματα πρέπει να τεμαχιστούν σε μικρότερα κομματάκια. Όσο μικρότερα είναι, τόσο πιο γρήγορα θα αποικοδομηθούν.

· Ελέγξτε ότι υπάρχει η απαραίτητη υγρασία, πιάνοντας μια χούφτα υλικών. Θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ενός βρεγμένου σφουγγαριού. Όχι πολύ υγρό αλλά ούτε και στεγνό. Για να ρυθμίσετε την υγρασία, σε περίπτωση που δεν είναι η επιθυμητή, προσθέστε νερό ή ξερά υλικά.

· Τα πράσινα υλικά είναι πλούσια σε άζωτο. Περιλαμβάνουν υπολείμματα από την κουζίνα, όπως το κατακάθι του καφέ, φλούδες, κουκούτσια φρούτων και τσόφλια αυγών. Οποιαδήποτε απορρίμματα κουζίνας δεν είναι λιπαρά ή κρέας, μπορούν να κομποστοποιηθούν. Τα χόρτα που προκύπτουν από τον κήπο, τα φύλλα και τα ζιζάνια θεωρούνται επίσης πράσινα υλικά, όπως και η κοπριά από τα ζώα της αυλής (αλλά όχι από γάτες ή σκύλους).

· Τα καφέ υλικά είναι πλούσια σε άνθρακα. Χαρτί, καλαμπόκι, πριονίδι, μικρά κλαδιά και άχυρα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Η αναλογία αζώτου προς άνθρακα θα πρέπει ιδανικά να είναι 50/50 στο σωρό κομπόστ σας, επομένως για κάθε κομμάτι καφέ υλικού που προσθέτετε, φροντίστε να το εξισορροπείτε με πράσινο υλικό.

· Ένας σωρός κομποστοποίησης μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αν και, το χειμώνα, η αποσύνθεση θα επιβραδυνθεί.

· Εάν ο σωρός κομποστοποίησης αρχίσει να μυρίζει, πιθανότατα περιέχει πάρα πολύ νερό. Αφήστε το να στεγνώσει γυρίζοντας και χωρίς να προσθέσετε επιπλέον νερό για μερικές μέρες.

· Άλλα ζητήματα που προκαλούν οσμή περιλαμβάνουν την προσθήκη πολλών χόρτων και όχι αρκετών καφέ ή την ύπαρξη κρεάτων ή ελαίων στο σωρό σας.

Τι να μην βάλουμε στον κάδο μας:

· Άρρωστα φυτά

· Πολυετή ζιζάνια

· Μαγειρεμένο φαγητό

· Εσπεριδοειδή (αργούν στη σήψη και είναι πολύ όξινα που μειώνουν τη δραστηριότητα των σκουληκιών)

· Ωμό κρέας

· Γαλακτοκομικά προϊόντα

· Χαρτί γυαλιστερό ή έγχρωμο

· Περιττώματα γάτας ή σκύλου

Στην πραγματικότητα είναι μια τελείως απλή και φυσική διαδικασία που μεταξύ άλλων θα σας προσφέρει έναν υγιή κήπο ή γλάστρες και θα σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης. Δοκιμάστε το!

Πηγές: https://www.gardenersworld.com/how-to/maintain-the-garden/how-to-make-compost/

https://www.ecorec.gr/ecorec/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7


ΜΑΙΟΣ 2023

Γρήγορη Μόδα: Ευκολία αλλά και πρόβλημα!

Η κατασκευή ενδυμάτων ευθύνεται για το 2-8% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο όλων των διεθνών πτήσεων και των θαλάσσιων μεταφορών μαζί. Παράλληλα, η βιομηχανία της μόδας κατηγορείται ως υπεύθυνη για το 20% όλων των βιομηχανικών λυμάτων.

Αγοράζουμε 60% περισσότερα ρούχα σε σχέση με το 2000 και τα κρατάμε 50% λιγότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το παρελθόν. Το 40% δεν τα φοράμε ποτέ! Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργεί 11 κιλά κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων τον χρόνο, αλλά λιγότερο από το 1% των ρούχων ανακυκλώνεται σε νέα ρούχα. Τα υπόλοιπα καταλήγουν να καίγονται ή να θάβονται με παγκόσμιο ρυθμό ενός απορριμματοφόρου ανά δευτερόλεπτο.

Επιπλέον, κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια δέντρα καταστρέφονται για την παραγωγή ρεγιόν ή βισκόζης. Και όλα για να καταλήξουν στο τέλος κάθε χρόνου σε χωματερές, οι οποίες γεμίζουν με 40 εκατομμύρια τόνους πεταμένων ρούχων!

Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των ενδυμάτων και υφασμάτων που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ εισάγονται. Το 2019, το μπλοκ των 27 εθνών εισήγαγε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρούχα, κυρίως από την Κίνα, το Μπαγκλαντές και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως καταλαβαίνετε, τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της μόδας έχει δημιουργήσει τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Τα ρούχα πλέον κοστίζουν όσο ένας καφές, ενώ τα στάδια που κρύβονται πίσω από την παραγωγή τους είναι πολυάριθμα (καλλιέργεια πρώτων υλών, γεωργία, δημιουργία νημάτων, βαφή υφασμάτων, ράψιμο, συσκευασία, προώθηση, χρήστης).

Πιο συγκεκριμένα:

· Τα ρούχα μας κατασκευάζονται από υλικά και διαδικασίες που απαιτούν την εξόρυξη φυσικών, μη ανανεώσιμων πόρων.

· Ο πολυεστέρας από τον οποίο φτιάχνονται τα περισσότερα ρούχα πλέον, είναι ένα κοινό πλαστικό που αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής ινών.

· Κάθε φορά που πλένουμε κάποιο ρούχο φτιαγμένο από πολυεστέρα παράγουμε μικροΐνες από πλαστικά που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και συντελούν στο πρόβλημα των μικροπλαστικών. Δείτε περισσότερα για τα μικροπλαστικά στο ecotip του Μαρτίου!

· Η βιομηχανία της μόδας είναι δεύτερη στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού. 75 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται άμεσα στον κλάδο, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια ως σύγχρονοι σκλάβοι, 1 στους 4 είναι παιδιά με μέση ηλικία τα 12 έτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

· Επιλέξτε ελληνικά

Ολοένα και περισσότερα brands αναπτύσσονται στην Ελλάδα, με ρούχα φτιαγμένα σε ελληνικά εργοστάσια και με ηθικές μεθόδους. Έτσι ενισχύουμε την οικονομία μας και μειώνουμε το αποτύπωμα των προϊόντων μας αφού τουλάχιστον γλιτώνουμε το ταξίδι τους από το εξωτερικό.

· Βιώσιμη μόδα

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και έρευνα, αλλά υπάρχουν πολλές βιώσιμες εταιρείες. Αν και οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες από αυτές που θα πληρώνατε συνήθως, είναι καλύτερα να επενδύσετε περισσότερα τώρα για να απολαύσετε ένα προϊόν που θα διαρκέσει για χρόνια.

· Φυσικά υλικά

Αποφύγετε τα φθηνά υλικά όπως πολυεστέρας, νάυλον κλπ. Επιλέξτε ρούχα από φυσικές ίνες όπως μαλλί, βαμβάκι, κάνναβη ή μετάξι. Εάν θέλετε να επιλέξετε ένα συνθετικό υλικό, αναζητήστε προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα αντικείμενα όπως μπουκάλια νερού.

· Φτιάξτε τα ρούχα σας

Όταν ψωνίζετε από ένα μεγάλο κατάστημα, μπορείτε μόνο να μαντέψετε πού παράγονται τα προϊόντα. Αντίθετα, μάθετε πώς να φτιάχνετε ρούχα και βάλτε ξανά τον έλεγχο της μόδας στα χέρια σας. Μπορείτε εύκολα να βρείτε δωρεάν μαθήματα στο διαδίκτυο ή να δοκιμάσετε μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκμάθησης.

· Κάντε λίστες και ξανασκεφτείτε το

Οι λίστες με ρούχα που μπορεί να είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας βοηθούν στο να καταπολεμήσουμε τη “δίψα” μας για αγορές. Το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε αν ξανασκεφτούμε δύο και τρεις φορές πριν πατήσουμε το ΟΚ στο ηλεκτρονικό μας καλάθι.

· Δεύτερο Χέρι

Θησαυροί κρύβονται στα καταστήματα με προϊόντα second hand. Μία δοκιμή θα σας πείσει. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε ρούχα που έχετε βαρεθεί με φίλους/ες κι έτσι να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας.

· Ανακύκλωση

Όταν αποφασίζετε να μην ξαναχρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ρούχα σας, αν δεν μπορείτε να το δωρίσετε επιλέξτε να το ανακυκλώσετε στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται πλέον στις πλατείες ή σε αλυσίδες καταστημάτων ρούχων.

Όπως όλα τα θέματα που άπτονται τους περιβάλλοντος χρειάζεται να ίσως να κάνουμε παραπάνω προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.

Πηγές: https://environment.ec.europa.eu/topics/circular-economy/reset-trend/how-eu-making-fashion-sustainable_en

https://zerowasteeurope.eu/press-release/eu-gets-tough-on-fast-fashion-new-laws-30-march-charge-brands-to-boost-sustainable-clothing-report/

Φωτό: Muntaka Chasant


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023


Επηρεάζουν τα τρόφιμα το κλίμα;


Η απάντηση είναι ναι!

Τα τρόφιμα συνδέονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και δυστυχώς με την κλιματική κρίση.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων που προκύπτουν, τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται είναι δυσθεώρητα.

Εκπομπές CO2 από τα τρόφιμα: 17,32 δισ. μετρικούς τόνους ετησίως, περίπου 1/3 τον συνολικών εκπομπών καυσαερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα, εκ των οποίων:

· 57% αντιστοιχεί στην παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης

· 29% παραγωγή τροφίμων από φυτά

Οι περιοχές με τις συνολικά μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, είναι η Νότια και ΝΑ Ασία, ενώ ακολουθεί η Νότια Αμερική (η οποία όμως έχει τα πρωτεία στις εκπομπές από τροφές ζωικής προέλευσης).

Από τη δεκαετία του 1960 η παραγωγή κόκκινου κρέατος έχει αυξηθεί 4,5 φορές (από 71 σε 318 εκ. τόνους) κι αναμένεται να φτάσει τους 455 εκ. τόνους έως το 2059. Η κτηνοτροφία επίσης καταλαμβάνει τεράστιες περιοχές κατοικήσιμης γης (που δεν είναι έρημος). Ενδεικτικά τα τελευταία χίλια χρόνια το 4% της γης που χρησιμοποιούταν για καλλιέργειες, έχει φτάσει σε ποσοστό 50%. Από αυτήν τα 3/4 είναι βοσκοτόπια και γη για καλλιέργεια τροφής των ζώων.

Κάθε χρόνο, την ώρα που 870 εκ. άνθρωποι υποσιτίζονται, το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων (931 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων) καταλήγει στα σκουπίδια. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες!

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

· Να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού. Κάθε φορά που πετάμε φαγητό συμβάλλουμε στην παραγωγή μεθανίου (που είναι αέριο του θερμοκηπίου) στις χωματερές από την αποσύνθεση των τροφίμων. Ό,τι είναι δυνατόν να το κομποστοποιούμε.

· Να αγοράζουμε με μέτρο όσα τρόφιμα είναι να καταναλώσουμε.

· Να επιστρέψουμε στη μεσογειακή διατροφή. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε 1-2 φορές την εβδομάδα και εμπλουτισμό της διατροφής μας με τρόφιμα με μικρότερο αποτύπωμα όπως όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

· Να προτιμάμε ντόπια προϊόντα και προϊόντα εποχής. Μειώνουμε έτσι το CO2 που παράγεται κατά τη μεταφορά των προϊόντων από την άλλη άκρη της Γης.

· Αν πρέπει να φάμε κρέας να προτιμάμε το άσπρο κρέας. Έχει σαφώς μικρότερο αποτύπωμα.

· Να διαλέγουμε ψάρια που προέρχονται από τη βιώσιμη αλιεία.

· Να προτιμάμε το σπιτικό φαγητό από τα τυποποιημένα προϊόντα ή τα είδη fast food.

· Να αγαπάμε ακόμα και τα “άσχημα” ζαρζαβατικά. Τα σούπερ μάρκετ έχουν δυστυχώς πολύ αυστηρά “εμφανισιακά” κριτήρια για τα λαχανικά και τα φρούτα και για αυτό το λόγο τελικά πετιέται το 30% των προϊόντων.

· Για τα ψώνια μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά και να αποφεύγουμε τα προϊόντα με υπερβολική πλαστική συσκευασία.

Image by macrovector on Freepik

Πηγές:
https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/food

https://www.worldbank.org/en/news/feature/2022/10/17/what-you-need-to-know-about-food-security-and-climate-change

https://www.ipcc.ch/srccl/chapter/chapter-5/

https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/how-reduce-my-carbon-footprint_el

https://www.sevt.gr/magazine/FOODPRINNATIONALSTRATEGY/files/assets/basic-html/index.html#8

https://www.wwf.gr/ti_mporeis_na_kaneis/ekstrateies/ashima_lahanika/


ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Μικροπλαστικά- Αυτός ο αόρατος εχθρός!

Η ζωή μας έχει κατακλυστεί από διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από πλαστικό που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, αλλά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ρύπανσης των υδάτων και όχι μόνο. Πλαστικά βρίσκουμε πλέον παντού γύρω μας ακόμα κι εκεί που δεν τα περιμένουμε όπως στα είδη ψαρέματος, στις μάσκες μιας χρήσης ακόμα και στα φίλτρα των τσιγάρων… Τα μικροπλαστικά είναι σωματίδια μικρότερα των 5 χιλιοστών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τελευταία 50 χρόνια, μικροπλαστικά που παράγονται εξαρχής σε αυτό το μέγεθος (πρωτογενή) έχουν αντικατασταστήσει πολλά από τα φυσικά συστατικά των καλλυντικών. Πηγές δευτερογενών μικροπλαστικών (προκύπτουν από τον κατακερματισμό μεγαλύτερων κομματιών) είναι τα ρούχα, τα λάστιχα των αυτοκινήτων, οι γεωργικές δραστηριότητες κ.α. Από τη μη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στη στεριά, μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν στη θάλασσα.

Μικρά τμήματα πλαστικού ή μικροσκοπικές ίνες έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εμπορικών ειδών (ψάρια, καβούρια, μύδια κλπ). Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο. Πλέον βρίσκουμε μικροπλαστικά στο αίμα, στο μητρικό γάλα ακόμα και στου πλακούντα γυναικών. Ο αριθμός των μικροπλαστικών που περιέχονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά δυστυχώς δεν είναι η λύση γιατί δεν διαλύονται ποτέ πλήρως αλλά παραμένουν ως μικροπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μπορούμε όμως:

Να περιορίσουμε τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης χρησιμοποιώντας αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων.

Να χρησιμοποιούμε υφάσματα οικολογικά απαλλαγμένα από προσμίξεις πλαστικών.

Να χρησιμοποιούμε ειδικές σακούλες για το πλύσιμο των ρούχων που περιορίζουν τη διαρροή ινών στο νερό.

Να προτιμάμε καλλυντικά που περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά.

Και φυσικά να ανακυκλώνουμε σωστά όσα αντικείμενα ανακυκλώνονται!

Πηγές: ΕΔΩ. ΕΔΩ και ΕΔΩ

………………………………………………………………………………………………………

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Το ξέρατε ότι στην Ελλάδα ανακυκλώνουμε μόνο το 20% των απορριμμάτων μας;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αυτό αντιστοιχεί σε 500.000 τόνους ετησίως. Τα υπόλοιπα δυστυχώς καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αντιθέτως στην Ε.Ε. ο μέσος όρος ανακύκλωσης είναι 55%.


1. Πολλοί μπερδεύουμε το παρακάτω κυκλικό σήμα με το Σήμα της Ανακύκλωσης. Όμως το σήμα αυτό που λέγεται Green Dot σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος.

 

 

 

 

 

2. Το παρακάτω σύμβολο αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Αν εσωτερικά αναγράφεται ποσοστό τότε μας δείχνει τι μέρος του προϊόντος είναι ανακυκλωμένο προϊόν.

Αν η συσκευασία δεν έχει τέτοιο σήμα, δεν ανακυκλώνεται ακόμα και αν θεωρείτε ότι θα έπρεπε. Δυστυχώς θα πρέπει να απορριφθεί στα σκουπίδια. Θα μπορούσε το αν ανακυκλώνεται μια συσκευασία να είναι κριτήριο για την αγορά του προϊόντος. Να κάτι να σκεφτούμε μέχρι τον επόμενο μήνα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:

https://www.eoan.gr/

https://ypen.gov.gr/


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.