ΚΟΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Την ώρα που η Αίγυπτος φιλοξενούσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 για να συζητήσουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή, ένας σταθμός πετρελαίου απέρριπτε τοξικά λύματα στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας της χώρας, σύμφωνα έρευνα του BBC News Arabic. Μια σπάνια μορφή κοραλλιού, που προσφέρει ελπίδες για τη διατήρηση της ζωής των ωκεανών καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν από το BBC και τη μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα SourceMaterial αποκαλύπτουν ότι το “παραγόμενο νερό” από τον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Ras Shukeir της Αιγύπτου ρυπαίνει καθημερινά την Ερυθρά Θάλασσα. Τα ελάχιστα επεξεργασμένα λύματα – τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου – περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξινών, πετρελαίου και λιπαρών ουσιών.
Κάθε μέρα, 40.000 κυβικά μέτρα αυτού του τοξικού νερού – που ισοδυναμεί με 16 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – καταλήγουν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου γνώριζε για το πρόβλημα με τα λύματα τουλάχιστον από το 2019, αφού η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP πούλησε το μερίδιο του 50% του εργοστασίου στην εταιρεία Dragon Oil των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το άλλο 50% ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αιγύπτου.
Παρά το γεγονός ότι καλύπτουν μόνο το 0,1% των ωκεανών, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν το 30% της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν σανίδα σωτηρίας για απειλούμενα είδη, όπως οι χελώνες καρέτα-καρέτα, καθώς και για την υποστήριξη της αλιείας, της θαλάσσιας γεωργίας και του τουρισμού – που παρέχουν εισόδημα σε εκατομμύρια κατοίκους της Αιγύπτου.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.