ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚYKΛΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΓΦΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟΠ
Δίπτυχα: 2 Μουσεία, 2 Λίμνες, 2+2 Διαλέξεις
B’ Συνάντηση – Λίμνη Στυμφαλία
Tρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων)
(18:00 – 20:00)
Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Οι Υγρότοποι είναι αναπόσπαστο τμήμα του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, πηγές, διάσπαρτα, με την ομορφιά, την ιστορία και τη σημασία τους, ομορφαίνουν τον Ελληνικό χώρο.
Τιμώντας την Ημέρα αυτή το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνουν τη Β’ Διαδικτυακή τους Συνάντηση, με γενικό τίτλο “2 Μουσεία, 2 Λίμνες, 2+2 διαλέξεις”,. με θέμα την Λίμνη Στυμφαλία
Διαβάστε το Πρόγραμμα Ομιλιών ΕΔΩ:
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΓΦΙ
Την ημέρα της εκδήλωσης, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, η Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κυρία Φαλή Βογιατζάκη απήυθηνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας,
Εκ μέρους του ΜΓΦΙ, σας καλωσορίζω στη 2η Διαδικτυακή Συνάντηση του Κύκλου Ομιλιών «2 λίμνες, 2 Μουσεία, 2+2 διαλέξεις» που οργανώνουμε σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. (ΠΙΟΠ) για να προβάλλουμε την άρρηκτη σχέση του πολιτισμού με το περιβάλλον.
Η 2η αυτή συνάντηση με θέμα τη λίμνη Στυμφαλία γίνεται σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων.
Το ΜΓΦΙ, έχοντας διαγνώσει έγκαιρα τη μεγάλη αξία των υγροτόπων, ίδρυσε το 1991 το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έκτοτε λειτουργεί ως παράρτημα του ΜΓΦΙ, στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται σταθερά για τη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης για τους υγροτόπους της χώρας, την οριοθέτηση και την προστασία τους.
Με την απογραφή και χαρτογράφηση 400 περίπου υγροτόπων το 1994, το ΕΚΒΥ έθεσε τις βάσεις για την προστασία των ελληνικών υγροτόπων. Το 2014 εκπόνησε στρατηγική και σχέδιο δράσης για την προσαρμογή των υγροτόπων της Αττικής στην κλιματική αλλαγή. Το 2020 απέγραψε περίπου 1400 υγροτόπους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία γεωπαρατήρησης, στο πλαίσιο του έργου εδαφικής συνεργασίας WetMainAreas. Επίσης, από το 2012 το ΕΚΒΥ παρακολουθεί συστηματικά, επί μηνιαίας βάσης, 50 ελληνικές λίμνες.
Ως θέμα της σημερινής συνάντησης επιλέξαμε τη λίμνη Στυμφαλία, τη μεγαλύτερη ορεινή λίμνη της Πελοποννήσου, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, τόσο από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος, όσο και διαχρονικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.
Τα θέματα θα αναδείξουν ειδικευμένοι ομιλητές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.
Ακόμη, ευχαριστούμε το ΠΙΟΠ για την αποτελεσματική συνεργασία μας, καθώς και όλους εσάς αγαπητοί φίλοι, που μας παρακολουθείτε”.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΗΜΕΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΕΔΩ:
Την ημέρα της εκδήλωσης όσοι συμμετείχαν σε αυτή παρακολούθησαν ζωντανά τη συνάντηση στο επίσημο Kανάλι του ΠΙΟΠ στο YouTube
Επίσης, πρίν ή κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχαν τη δυνατότητα να αποστείλουν ερωτήσεις
στο e-mail riggasch@piraeusbank.gr
Σχετικά με τον Κύκλο Διαδικτυακών Συναντήσεων
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνουν Κύκλο Διαδικτυακών Συναντήσεων με θέμα την άρρηκτη σχέση του πολιτισμού με το περιβάλλον. Με τον Κύκλο αυτόν φωτίζουν πτυχές της φύσης και του πολιτισμού στις Λίμνες Παμβώτιδα και Στυμφαλία.
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του ΜΓΦΙ,
κυρία Φαλή Βογιατζάκη,
“Βασική επιδίωξη υπήρξε η αξιοποίηση της γνώσης και της πείρας των δύο ιδρυμάτων, η ένωση των δυνάμεών μας, ώστε να επικοινωνήσουμε από κοινού θέματα που αναδεικνύουν το αλληλένδετο του πολιτισμού με τη φύση.
Η ελληνική φύση υπήρξε η «τροφός» του Έλληνα. Τον έθρεψε και τον παιδαγώγησε, τον προκάλεσε να μετρήσει τις αντοχές του, να έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του. Όξυνε τη σκέψη του, υπαγόρευσε τις λατρείες του, προώθησε τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις, τον ώθησε να γεννήσει τέχνη και πολιτισμό. Σε κάθε τόπο και γωνιά της χώρας, κάθε έκφραση του πολιτισμού αντανακλά το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο
δημιουργείται και αναπτύσσεται”.
Α’ Συνάντηση – Λίμνη Παμβώτιδα
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 (18.00 – 20.00)
Για περισσότερες πληροφορίες και για τη συμμετοχή σας πατήσετε ΕΔΩ:
Μεγάλη κεντρική φωτό: H Λίμνη Στυμφαλία. Λήψη του Γιώργου Μεταξά
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.