ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ

Δείγματα πάγου από τον πυρήνα παγετώνων σπεύδουν να συλλέξουν επιστήμονες για μελλοντική μελέτη, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε εξαφάνιση παγετώνες και παγοκρηπίδες.

Τα δείγματα πυρήνων πάγου θα επιτρέψουν τη μελέτη του DNA αρχέγονων βακτηρίων και ιών, οι οποίοι απειλούν να κάνουν την επανεμφάνισή τους εξαιτίας της τήξης των πάγων. Παγωμένα έντομα και γύρη ανθέων μπορούν και αυτά να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία των δασών στη Γη.

Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής γεωτρήσεις στις Αλπεις, στις Ανδεις της Βολιβίας και στη Ρωσία, ενώ φιλοδοξεί να οργανώσει αποστολή στο όρος Κιλιμάντζαρο στη Τανζανία το υψηλότερο όρος στην Αφρική και τόπος του τελευταίου παγετώνα που απέμεινε στην αφρικανική ήπειρο.

Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η συρρίκνωση των παγετώνων σε όλο τον κόσμο οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι παγετώνες έχασαν όγκο 227 γιγατόνων τον χρόνο μεταξύ 2000 και 2004, με την ετήσια απώλεια να φθάνει τους 298 γιγατόνους το 2015!

Απόσπασμα από το άρθρο με τίτλο «Άγώνας Δρόμου με Δείγματα Πάγου», που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, στις 15/9/2021.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Μεγάλη φωτό: climate. nasa. gov


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.