ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023
Στα τέλη Αυγούστου τα μικρά του Μαυρόγυπα και του Ασπροπάρη είναι έτοιμα να πετάξουν. Άλλα τα καταφέρνουν, άλλα χρειάζονται λίγο περισσότερη προσπάθεια. Αραγε αυτόν τον Αύγουστο τα κατάφεραν; Εφυγαν εγκαίρως από τις φωλιές τους; Αυτή η σκέψη βασανίζει τον τελευταίο καιρό τους ανθρώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον Εβρο και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς.
Τα πρώτα σημάδια είναι πάντως δυσοίωνα. Στη Δαδιά ζούσαν 35 ζευγάρια μαυρόγυπα –ο μεγαλύτερος γύπας στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών που φθάνει τα τρία μέτρα– στη μοναδική αναπαραγωγική αποικία του απειλούμενου είδους στα Βαλκάνια. Η πυρκαγιά έχει κάψει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, περνώντας με ένταση από την αποικία.
Η Δαδιά ήταν και μοναδικός στην Ελλάδα βιότοπος του ασπροπάρη, του βενιαμίν των τεσσάρων ειδών ευρωπαϊκών γυπών. Εκεί ζούσαν τέσσερα ζευγάρια ασπροπάρηδων τα οποία είχαν γεννήσει. «Η Δαδιά είναι μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς», λέει ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Μαρτίνος Γκαίτλιχ. “Δεν είναι δυνατόν η Δαδιά που κάηκε πέρυσι να καίγεται και φέτος και μάλιστα φέτος η καταστροφή να είναι σχεδόν ολοκληρωτική».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Καθημερινής εδώ:
Μεγάλη φωτό: Ο μαυρόγυπας είναι ο μεγαλύτερος γύπας στην Ευρώπη, με άνοιγμα φτερών που φθάνει τα τρία μέτρα. Στη Δαδιά ζούσαν 35 ζευγάρια. [ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ]
Mικρή φωτό: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης, περίθαλψης και φροντίδας δύο νεοσσών του σπάνιου είδους Ασπροπάρη στο δάσος της Δαδιάς Έβρου. Οι νεαροί γύπες ζουν, πλέον, με ασφάλεια στη φωλιά τους και σε λίγο καιρό θα πετούν ελεύθεροι. Ο Ασπροπάρης έχει χαρακτηριστεί ως κρισίμως κινδυνεύον είδος, καθώς στην Ελλάδα διαβιούν μόλις πέντε ζευγάρια πτηνών (dasarxeio. com)
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.