ΜΕ 2 ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ IMPACT BITE AWARDS 2021 ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕ 2 ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ IMPACT BITE AWARDS 2021 ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δύο Χρυσά Βραβεία, IMPACT BITE Awards 2021, απέσπασε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με τη Mellon Technologies για την υλοποίηση του Έργου με τίτλο «ΚΕΜ: Καινοτόμες Εφαρμογές Μουσείων», το οποίο έχει ως αντικείμενο να αναβαθμίσει την εμπειρία του επισκέπτη και να μετασχηματίσει τις λειτουργίες του Μουσείου οδηγώντας το στη νέα ψηφιακή εποχή. Το ΄Εργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ) στη Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Συγκεκριμένα το Μουσείο μας κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στις κατηγορίες: Νέες Τεχνολογικές Τάσεις σε εφαρμογές και υπηρεσίες (Internet of Things) και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εμπειρίας Πελατών.

Βασικός στόχος του Έργου ήταν η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης εφαρμογής, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών (Mobile/Gaming/AR/IoT), παρουσίασης των Εκθεμάτων, των Συλλογών και της Βιβλιοθήκης του Μουσείου, καθώς και νέων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Η λύση/εφαρμογή ΚΕΜ αναπτύχθηκε για φορητές συσκευές iOS/Android και περιλαμβάνει:

1. Ολοκληρωμένο Mobile Site το οποίο περιέχει πληροφορίες για το Μουσείο (Ιστορικά Στοιχεία, Τοποθεσία/Οδηγίες Πρόσβασης, Πληροφορίες Εκδηλώσεων, Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, on-line αγορά εισιτηρίων και αντικειμένων από το Πωλητήριο, κ.ά).

2. Πλοήγηση 360°, η οποία παρέχει διαδραστική εικονική περιήγηση του ΜΓΦΙ και του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε ένθεση βίντεο σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του VT, με στόχο μια πλήρη εικονική ξενάγηση του επισκέπτη από το επιστημονικό προσωπικό του ΜΓΦΙ.

3. Εφαρμογή για φορητές συσκευές, η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες, σε πολλές προθήκες και εκθέματα, την πρόσβαση σε πλούσιο υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, ήχο και κείμενα). Η εφαρμογή ενεργοποιείται με τη χρήση Beacons / QR codes και εμφανίζει, με διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας, πολλαπλά επίπεδα τεκμηρίωσης, που αναβαθμίζουν το πληροφοριακό υλικό που παρέχεται στους επισκέπτες.

4. Ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με χρήση φορητών συσκευών. Αυτά μπορούν να αξιοποιούνται, είτε ως εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτών, είτε ανά εκπαιδευόμενο, είτε ακόμα ως υλικό e-learning. Ενδεικτικά καλύπτονται τα επιστημονικά πεδία: ορυκτολογίας, βοτανικής, υδροβιολογίας, ζωολογίας και παλαιοντολογίας για την ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών, ενώ για την ηλικιακή ομάδα παιδιών 4-8 ετών, με την υποστήριξη των συνοδών τους, παρέχεται εκπαιδευτική ξενάγηση.

5. Ανάπτυξη τριών (3) παιχνιδιών, για διαφορετικές ηλικίες, τα οποία δρουν σαν συμπληρωματικά εργαλεία στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και
ταυτόχρονα αποτελούν ένα επιπλέον μέσο για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών, όπως το κυνήγι θησαυρού.

6. Τρία (3) θέματα επαυξημένης πραγματικότητας, μέσω των οποίων παρέχονται νέες εμπειρίες στους επισκέπτες. Οι εφαρμογές Augmented Reality αιφνιδιάζουν τον επισκέπτη και τον προσκαλούν να ζωντανέψει, με τη χρήση tablet, τα εκθέματα, μεταφέροντας την περιήγηση σε ένα συναρπαστικό εικονικό κόσμο.

7. Σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τρεις (3) εξωτερικές τοποθεσίες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και μίας (1) στο εργαστήριο Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου, ώστε να είναι δυνατή η ζωντανή παρατήρηση σε πραγματικό χρόνο (live streaming) της συμπεριφοράς ειδών όπως τα Φοινικόπτερα, ο Ασπροπάρης, κ.ά.

Η εμπειρία που προσφέρεται από τις παραπάνω καινοτόμες εφαρμογές, παρέχεται στον επισκέπτη και με τη χρήση μη φορητών μέσων, στη Γωνία του Επισκέπτη στον Χώρο του Μουσείου.

Αποτέλεσμα του ΄Εργου είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της εμπειρίας για τους επισκέπτες και η εξασφάλιση στενότερης εμπλοκής τους με το Μουσείο.

Πληροφορίες για τα Βραβεία Impact BITE Awards 2021, διαβάστε εδώ: 

 


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.