ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μία διεθνής ομάδα υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου GEOMAR Helmholtz-Centre for Ocean Research της Γερμανίας και τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντόπισε τα ίχνη 20 ηφαιστειακών εκρήξεων στο Αιγαίο Πέλαγος και εξιστόρησε σχεδόν πλήρως τις εκρήξεις των τελευταίων 200.000 ετών στο περιοδικό G-Cubed.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Αιγαίο έχει ένα πολύ ενεργό ηφαιστειακό παρελθόν, αλλά η καταγραφή των συχνοτήτων και των μεγεθών των εκρήξεων παρέμενε ελλιπής λόγω απουσίας δεδομένων από τον πυθμένα της θάλασσας.

Στη μελέτη ανακαλύφθηκαν εκρήξεις που δεν ήταν προηγουμένως γνωστές. Η ήδη γνωστή έκρηξη της Μήλου αποδείχτηκε ότι συνέβη νωρίτερα από ό,τι αρχικά γνωρίζαμε, πριν από 37.000 χρόνια. Οι δύο νέες εκρήξεις που εντοπίστηκαν στη Νίσυρο έγιναν ενδιαμέσως δύο γνωστών εκρήξεων μεταξύ 57.000 και 76.000 χρόνων πριν.

Η έρευνα συμπληρώνει το αρχείο μεγάλων ηφαιστειακών γεγονότων, στα οποία βασίζεται η αξιολόγηση κινδύνου για πιθανά μελλοντικά γεγονότα στο Αιγαίο.
«Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή της μεθόδου για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των ηφαιστείων», δήλωσε στην «Κ» η αναπλ. καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν. Αθηνών, Παρασκευή Νομικού.

Πηγή: Άρθρο της Καθημερινής της Άννας Κατσίγερα της 29 /12/2021 με τίτλο “Τα αποτυπώματα των ηφαιστειακών εκρήξεων στο Αιγαίο”
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Μεγάλη φωτό: Shutterostock
Μικρή φωτό: Nίσυρος /cycladesmap. gr


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.