ΜΟSAIC: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!

ΜΟSAIC: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!

ΠΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ MOSAIC

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 το Γερμανικό Παγοθραυστικό Polarstern σάλπαρε από το Tromsø της Νορβηγίας, για να περάσει έναν ολόκληρο χρόνο περιπλανώμενο στον Αρκτικό Ωκεανό, παγιδευμένο μέσα στον πάγο.

Σκοπός της Αποστολής MOSAIC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) είναι να κάνει παρατηρήσεις από πάρα πολύ κοντά – τόσο κοντά, όσο δεν έχουν γίνει ποτέ μέχρι σήμερα – στην Αρκτική, που θεωρείται το επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να αποκομίσει θεμελιώδεις γνώσεις, που θα αποτελέσουν το μέσον για την καλύτερη κατανόηση της Κλιματικής Αλλαγής στον πλανήτη.

Εκατοντάδες ερευνητές από 19 χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτό το εξαιρετικό εγχείρημα. Ακολουθώντας τα βήματα της ρηξικέλευθης αποστολής του Fridjof Nansen και του ξύλινου σκάφους του, που διήρκεσε από το 1893 έως το 1896, η Αποστολή MOSAIC φέρνει ένα σύγχρονο Παγοθραυστικό κοντά στον Βόρειο Πόλο για έναν ολόκληρο χρόνο, συμπεριλαμβάνοντας έτσι για πρώτη φορά και τον πολικό χειμώνα.

Τα στοιχεία και οι μετρήσεις που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, για να αναβαθμίσουν θεαματικά την έρευνα για το Κλίμα. Πίσω από την Αποστολή MOSAIC, επικεφαλής της οποίας είναι ο επιστήμονας Markus Rex και οι συνεργάτες του Klaus Dethloff και Matthew Shupe, βρίσκονται τα Ερευνητικά Κέντρα Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar και Marine Research (AWI).

Διαβάστε όλες τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα:
https://www.mosaic-expedition.org/


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.