ΜEΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ: ΠΡΟΓΟΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ NEANDERTHAL ΕΠΕΦΤΕ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

ΜEΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ: ΠΡΟΓΟΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ NEANDERTHAL ΕΠΕΦΤΕ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

Ο Ομότιμος Καθηγητής Παλαιοανθρωπολογίας Αντώνης Μπαρτσιώκας ανακάλυψε ότι ένα προγονικό είδος των Neanderthal που ζούσε στην Ισπανία πριν 500.000 χρόνια έπεφτε σε χειμερία νάρκη!
Για το θέμα αυτό, ο καθηγητής έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Αίθουσες Χερσαίας Ζωολογίας και Παλαιοντολογίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.  Η αναφορά του στην ανακάλυψή του αυτή παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι σε χειμερία νάρκη έπεφταν μόνο ορισμένα είδη ζώων.

Στη συνέχεια, διαβάστε μια συνοπτική περιγραφή του θέματος από τον ίδιο τον κ. Αντώνη Μπαρτσιώκα και παρακολουθήστε τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

«Ένα προγονικό είδος των Neanderthal (Homo heidelbergensis) που ζούσε στα σπήλαια της Atapuerca της Ισπανίας πριν μισό εκ. χρόνια έπεφτε σε χειμερία νάρκη.
Σε περιόδους παγετώνων και πείνας οι ανθρωπίνες αυτοί κατέφευγαν σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα μέσα σε σπηλιές όπου κατανάλωναν το λίπος που είχαν αποθηκεύσει στο σώμα τους το καλοκαίρι.

Η χειμερία νάρκη είναι μια προσαρμογή στη φυσιολογία ενός είδους για επερχόμενο λιμό και περιλαμβάνει μείωση του μεταβολισμού και της θερμοκρασίας του σώματος σε μέρος με συνεχές σκοτάδι όπως τα σπήλαια. Αυτό το εξαφανισμένο είδος ανθρώπου υπέφερε ετησίως από ραχίτιδα, υπερπαραθυρεοειδισμό και νεφρική οστεοδυστροφία που σχετίζεται με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (CKD) λόγω της χειμερίας νάρκης στην οποία έπεφταν μέσα στην σπηλιά. Αυτό τεκμαίρεται από τη στρωματογραφία της ιστολογίας στην περιοχή της ραχιτικής υπερόστωσης με τα κενά λόγω της χειμερίας νάρκης και έλλειψης βιταμίνης D λόγω σκότους.

Μέχρι σήμερα η χειμερία νάρκη περιορίζεται σε ορισμένα είδη ζώων, όχι στον άνθρωπο. Με αυτή την ανακάλυψη διαπιστώνεται και στον άνθρωπο. Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε στην αρχαιότητα και ο Ηρόδοτος για ανθρώπους που ζούσαν βόρεια της Σκυθίας «που κοιμούνται για μισό χρόνο». Εξάλλου, ο Επιμενίδειος ύπνος των Αρχαίων μπορεί και αυτός να αναφέρεται σε χειμερία νάρκη».


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.