NEA THΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Το «αρχαιότερο» πουλί με κοντή ουρά ανακαλύφθηκε στην Κίνα
Ένα νέο είδος πουλιού, το Baminornis zhenghensis, αναγνωρίσθηκε σε απολιθώματα που ανασκάφηκαν στην Κίνα και μαρτυρά ότι τα πρώιμα πτηνά είχαν αποκτήσει κάποια από τα σύγχρονα χαρακτηριστικά τους, πριν από 149 εκατομμύρια έτη.
Όπως είναι γνωστό, τα πουλιά εξελίχθηκαν από φτερωτά είδη δεινοσαύρων, όπως οι βελοσιράπτορες και οι δεινόνυχοι. Διατήρησαν κάποια από τα χαρακτηριστικά των προγόνων τους όπως τα φτερά, αλλά έχασαν ορισμένα, όπως η μακριά ουρά, καθώς προσαρμόστηκαν να ζουν κυρίως στους αιθέρες. Για παράδειγμα, ο διάσημος αρχαιοπτέρυξ, συγγενής των πουλιών από την Ιουρασική Περίοδο, είχε μακριά οστεώδη φτερωτή ουρά για να ισορροπεί στην ξηρά, που ήταν όμως βαριά και δυσκίνητη όταν πετούσε. Τα πουλιά, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, διαθέτουν κοντή ουρά, ώστε το σώμα τους να είναι ελαφρύτερο, το κέντρο βάρους τους να είναι μετατοπισμένο και να μπορούν να πετούν. Κάποια είδη, όπως τα παγώνια, διατηρούν μακριά ουρά, η οποία όμως αποτελείται από φτερά αντί για οστά.
Μέχρι πρόσφατα, αυτή η κρίσιμη αλλαγή ήταν γνωστή από απολιθώματα πρώιμων πτηνών της Κρητιδικής Περιόδου. Η ανακάλυψη του Baminornis zhenghensis επιβεβαιώνει ότι οι κοντές ουρές υπήρξε καινοτομία της Ιουρασικής Περιόδου, σχεδόν 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εκτίμηση ενός ακριβέστερου χρονικού πλαισίου εξέλιξης των πουλιών μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρυθμό των μεγάλων αλλαγών και τα περιβαλλοντικά τους ερείσματα.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, εδώ:
https://www.nature.com/articles/s41586-024-08410-z.
Από ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εδώ:
https://www.nhm.ac.uk/discover/news/2025/february/new-early-bird-species-revealed-fossils-unearthed-china.html
Φωτό: © ZHAO Chuang
………………………………………………………………………………………..
Ένας νέος δορυφόρος, ο Biomass, ξεκινά το ταξίδι του
O δορυφόρος Biomass της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς από την Τουλούζη στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας, απ’ όπου θα εκτοξευθεί για να μετρήσει τη δασική βιομάζα και να εκτιμήσει τα αποθέματα και τις ροές άνθρακα στην χερσαία επιφάνεια του Πλανήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος Earth Explorer. Το διαστημικό σκάφος, που θα βρεθεί προσεχώς 666 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, διαθέτει το πρώτο διαστημικό ραντάρ συνθετικού ανοίγματος μπάντας P (P-band synthetic aperture radar-SAR), παρέχοντας χάρτες ακριβείας της τροπικής, της εύκρατης και της βόρειας δασικής βιομάζας. Πρωτοποριακές τεχνολογίες θα επιτρέψουν στους ειδικούς να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποθέματα και τις ροές άνθρακα, αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο των δασών στη ρύθμιση του κλίματος. Η συμβολή του είναι καθοριστική, καθώς δεδομένα αλλαγών στη βιομάζα λόγω απώλειας δασών (π.χ. υλοτομία, πυρκαγιές) και αναγέννησης της δασικής βλάστησης, είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να συλλεχθούν με επίγειες τεχνικές μέτρησης.
Το πρόγραμμα Earth Explorers, μέσω δορυφόρων και ειδικών αποστολών, στοχεύει στην παρατήρηση και κατανόηση των πολύπλοκων διεργασιών και αλληλεπιδράσεων που συμβαίνουν στη γεώσφαιρα, μέσω της παρατήρησης των βασικών συστημάτων της Γης.
Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ:
https://earth.esa.int/eogateway/news/countdown-to-biomass-earth-observation-experts-await-game-changing-data
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.