ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στην παρόχθια βλάστηση του ρέματος Βουρκωτή στην Άνδρο λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Αποίκια όπου έζησε και μεγάλωσε η Ελλη Σταματιάδου, η βασική βοτανική συλλέκτρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,  ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Π. Τρίγκας ανακάλυψε ένα νέο είδος Allium στο οποίο δόθηκε το 2020 το όνομα Allium stamatiadae, εις μνήμην της.

Το δείγμα με βάση το οποίο έγινε η περιγραφή του νέου είδους προστέθηκε πρόσφατα στη Βοτανική Συλλογή του Μουσείου Γουλανδρή, δίπλα στα δύο άλλα είδη που φέρουν τιμητικά το όνομα της μεγάλης συλλέκτριας: τη Veronica stamatiadae από τη Βόρεια Ελλάδα και τον Dianthus stamatiadae από τον νησί της Ρω.

Η Έλλη Σταματιάδου (Άνδρος 1933 – Αθήνα 2015) υπήρξε η βασική βοτανική συλλέκτρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και από τους σημαντικότερούς συλλέκτες για την ελληνική χλωρίδα παγκοσμίως. Οι συλλογές της διακρίνονται όχι μόνο για την ποσότητα τους αλλά και για την υψηλή ποιότητά τους. Στη βοτανική συλλογή του Μουσείου Γουλανδρή που αριθμεί σχεδόν 100.000 δείγματα περιλαμβάνονται περίπου 24.000 δείγματά της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πάνω από 20 νέα είδη για την επιστήμη.

Μεγάλη φωτό: To νέο είδος Allium stamatiadae
Μικρή φωτό: Η Έλλη Σταματιάδου, η βασική βοτανική συλλέκτρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.