ΝΕΡΟ

Η ξήρανση των ποταμών, οι πλημμύρες, οι ποικίλες ασθένειες που προκαλούνται από το νερό που δεν φτάνει στα σπίτια επαρκώς καθαρό… αποτελούν κάποια από τα παγκόσμια προβλήματα του νερού που υπάρχουν σήμερα.

Τα αποθέματα του γλυκού νερού είναι λιγοστά – ακόμα περισσότερο στις τροπικές χώρες -και γι’ αυτό, εξαιρετικά πολύτιμα. Οι γυναίκες και τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο μεταφέρουν καθημερινά το νερό στα σπίτια τους. Οι κουβάδες τους περιέχουν περίπου νερού που είναι η ποσότητα της κάθε διαδρομής. Ο επισκέπτης σηκώνοντας τα, ίσως συνειδητοποιήσει τι σημαίνει να έχει κανείς σε ημερήσια κατανάλωση , εύκολα, στο σπίτι του, με μοναδική κίνηση το άνοιγμα της βρύσης.

Ένα άλλο συγκλονιστικό στοιχείο για το νερό είναι τα εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από το μη επεξεργασμένο νερό, από ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα που αναπαράγονται μέσα στο νερό (όπως είναι η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός), και ασθένειες που ευνοούνται από την έλλειψη υγιεινών συνθηκών στη χρήση του νερού ( όπως είναι το τράχωμα, ο τύφος και η χολέρα).

Κοντά σ’ αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν κάποια θετικά παραδείγματα, όπως τα πηγάδια συλλογής στη νότια Ζιμπάμπουε που έχουν σχεδιαστεί για την άντληση του νερού από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, έχοντας εξοπλιστεί με συστήματα άρδευσης ήπιας τεχνολογίας.

Στην Αθήνα λειτουργούν 2 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, στον Ακροκέραμο και την Ψυτάλλεια. Το καθαρό νερό διοχετεύεται πίσω στη θάλασσα σε βάθος 65μ. Η βιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει με τη συνετή χρήση του νερού.

Στη καθημερινή ζωή του, ο καθένας μας μπορεί να εξοικονομήσει νερό. Ο επισκέπτης καλείται να περπατήσει μέσα και έξω από το σπίτι του και να βρει τι μπορεί να κάνει για έναν από τους πιο πολύτιμους φυσικούς πόρους της γης.

Συλλογή


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.