ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ

Περισσότερες από το 50% των μεγαλύτερων λιμνών στον κόσμο χάνουν νερό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science».

Ερευνητές από το Ινστιτούτο CIRES του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας KAUST στη Σαουδική Αραβία δημιούργησαν μια τεχνική για τη μέτρηση των μεταβολών της στάθμης του νερού σε σχεδόν 2.000 από τις μεγαλύτερες λίμνες, φυσικές και τεχνητές, του κόσμου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 95% της συνολικής αποθήκευσης νερού στις λίμνες της Γης. Ανάμεσα σε αυτές, μελέτησαν και ελληνικές, στις οποίες εντοπίζουν τάση ξήρανσης: τις Πρέσπες, την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου και την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 53% των λιμνών παγκοσμίως, τόσο στις ξηρές όσο και στις υγρές περιοχές, παρουσίασε μείωση του όγκου τους. Οι ερευνητές παρομοιάζουν αυτή τη μείωση με το μέγεθος 17 λιμνών Μιντ, που είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι βασικοί ένοχοι γι’ αυτήν την εξέλιξη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, η μη βιώσιμη ανθρώπινη κατανάλωση και η καθίζηση.

Διαβάστε ολόκληρο άρθρο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα m. propaganda, εδώ:

Mεγάλη φωτό: Η τεχνητή λίμνη Mead, που σχηματίζεται από το φράγμα Hoover στον ποταμό Κολοράντο στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. (Roger Kisby/The Washington Post/Getty Images, 14 Ιουνίου 2022).
Mικρή φωτό: Ένας άνδρας στέκεται σε έναν λόφο με θέα ένα  βυθισμένο σκάφος με την πρύμνη του θαμμένη στη λάσπη κατά μήκος της ακτής της λίμνης Mead (Copyright  AP Photo/John Locher, File		

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.