ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΛΙΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990!

ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΛΙΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Περιβάλλον
Παρασκευή 17 Μαίου 2019

Άρθρο με τίτλο: “Λιώνουν οι πάγοι στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής”

Οι πάγοι χάνονται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα, ακόμα και στην ενδοχώρα της ηπείρου της Ανταρκτικής, όπως υποδεικνύουν τα νέα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους δορυφόρους. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων του Νότιου Ωκεανού προκαλεί την κατακρήμνιση των παγετώνων στα νερά του ωκεανού με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα, πενταπλάσια μάλιστα, από ό,τι τη δεκαετία του 1990 και εξαπλάσια σε σχέση με εκείνη του 1980. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στο δυτικό τμήμα της λευκής ηπείρου, ενώ τήξη των πάγων καταγράφεται πλέον και στην Ανατολική Ανταρκτική, εκεί που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι η κατάσταση ήταν σταθερή.

Αρκεί να αναφερθεί, ότι η πλήρης απώλεια του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, καθώς η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων μπορεί να αυξηθεί ακόμα και κατά 5 μέτρα, πνίγοντας τις παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ η τήξη του στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, αρκεί για να προκαλέσει αύξηση της στάθμης των υδάτων κατά 60 μέτρα!
Αν δεν ληφθεί άμεση δράση για την περικοπή των εκπομπών του άνθρακα, που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, η τήξη των πάγων και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα εξακολουθήσουν για χιλιάδες χρόνια.

Πηγή: Άρθρο της Καθημερινής της 17ης Μαίου 2019 με τίτλο «Λιώνουν οι πάγοι στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: 

Φωτό: Το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής παρέμενε σταθερό το 1992. Σήμερα, αντιθέτως, το ένα τέταρτο της έκτασής του παρουσιάζει λέπτυνση.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.