Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΛΗΡΗΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΟ MARY ANNING – ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΩΝ ΣΤΟ ΜΓΦΙ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΛΗΡΗΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΟ MARY ANNING - ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΩΝ ΣΤΟ ΜΓΦΙ

Η Mary Anning  έχει αναγνωριστεί στις μέρες μας ως η πρώτη γυναίκα παλαιοντολόγος, η οποία έζησε και ανέπτυξε δραστηριότητα στην Αγγλία κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Οι ανακαλύψεις της ήταν πολλές και καινοτόμες. Ιδιαίτερη αναφορά όμως αξίζει να κάνουμε στην πρώτη της παλαιοντολογική ανακάλυψη, έναν σκελετό μήκους άνω των 5 μέτρων, ο οποίος αναγνωρίστηκε μεταγενέστερα από το Βρετανικό Μουσείο, ως ο πρώτος πλήρης σκελετός Ιχθυόσαυρου.

Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μπορείτε να δείτε από κοντά απολιθώματα Ιχθυόσαυρων, που βρέθηκαν στη Γερμανία (Holzmaden), καθώς και άλλα σπάνια απολιθώματα από τη ζωή στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος.

Ποιά ήταν η Μary Anning

Η Μary Anning (1799-1847) γεννήθηκε στο Lyme Regis, Επαρχία Dorset στη Νοτιοδυτική Αγγλία. Από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε τον πατέρα της στην παραλία της πόλης αυτής, όπου υπήρχαν σε αφθονία απολιθώματα. Εκείνος, ως περιστασιακός συλλέκτης και πωλητής απολιθωμάτων, την έμαθε να τα εντοπίζει, να σκάβει με προσοχή και να τα βγάζει από τους βράχους. Μετά τον πρόωρο θάνατό του, η Anning, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά της, συνέχισε να ασχολείται με το κυνήγι απολιθωμάτων με μεγάλη επιτυχία.

Οι ανακαλύψεις της ήταν πολλές και καινοτόμες. Όμως, μόνο τα τελευταία χρόνια της ζωής της αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην επιστήμη της Παλαιοντολογίας. Σήμερα θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρουμε ορισμένες από τις σημαντικές ανακαλύψεις της: το πρώτο ολοκληρωμένο απολίθωμα Πλησιόσαυρου (1823) και το πρώτο, εκτός Γερμανίας, απολίθωμα Πτερόσαυρου (1828).

Ώστόσο, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στην πρώτη της παλαιοντολογική ανακάλυψη. Το 1811, σε ηλικία μόλις 12 ετών, κατάφερε να ανακαλύψει και να ανασύρει – μαζί με τον αδελφό της – έναν σκελετό μήκους άνω των πέντε μέτρων. Ο σκελετός αυτός αναγνωρίστηκε μεταγενέστερα από το Βρετανικό Μουσείο ως ο πρώτος πλήρης σκελετός Ιχθυόσαυρου.

Ο Ιχθυόσαυρος ήταν θαλάσσιο ερπετό που ζούσε στους ωκεανούς κατά την Τριαδική έως την αρχή της Κρητιδικής περιόδου (250 έως 90 εκατομμύρια χρόνια πριν). Το μέγεθός του, ανάλογα με το είδος του, κυμαινόταν από 1 έως 20 μέτρα. Το κρανίο του ήταν επίμηκες. Είχε μεγάλα μάτια και μυτερά δόντια. Στα πτερύγιά του είχε πολυάριθμες φάλαγγες.

Mεγάλη φωτό: amightygirl. com
Μικρή φωτό: Ένα από τα απολιθώματα ιχθυοσαύρων ηλικίας 195 εκατομμυρίων ετών, που ανακάλυψε το 1836 η Βρετανίδα παλαιοντολόγος Mary Anning! Το απολίθωμα είναι τόσο καλά διατηρημένο που διακρίνονται ακόμη και τα οστά ψαριών και τα λέπια από το τελευταίο γεύμα του! Είναι ένας από τους πρώτους ιχθυόσαυρους που ανακαλύφθηκαν ποτέ με διατηρημένο περιεχόμενο στομάχου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο δείγμα πρόσφατα αναγνωρίστηκε εκ νέου ως νεαρό άτομο του είδους Ichthyosaurus anningae, που πήρε το όνομά του από τη Mary Anning (Πηγή: oumnh.ox.ac. uk).


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.