ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, με τις δύο διακλαδώσεις του στον Ατλαντικό, τη μία προς την Ευρώπη και την άλλη προς τη Βόρεια Αφρική, είναι μία από τις σημαντικότερες κλιματικές μηχανές των τριών ηπείρων.

Καθώς η θερμοκρασία του νερού στον Κόλπο του Μεξικού είναι κατά 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από εκείνη του Ατλαντικού Ωκεανού, δημιουργείται ένα ταχύ και θερμό θαλάσσιο ρεύμα που μεταφέρει περισσότερο νερό από ό,τι όλα τα ποτάμια που χύνονται στον Ατλαντικό μαζί. Μεταξύ άλλων, ανεβάζει τη θερμοκρασία σε περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής που διαφορετικά θα ξεπάγιαζαν τον χειμώνα, προσφέρει σημαντικές για τις καλλιέργειες βροχοπτώσεις –αν και φέρνει αρκετές φορές τυφώνες στην Αμερική–, ενώ αποτελεί και μια τεράστια, δυνητική πηγή ανανεώσιμης θερμικής ενέργειας από τον ωκεανό.

Δυστυχώς, αυτή η τεράστιας σημασίας φυσική κλιματική μηχανή απειλείται άμεσα με απορρύθμιση. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας ομάδας επιστημόνων υπό τον Καθηγητή Κλιματολογίας Νίκλας Μπόερς από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Climate Change

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Καθημερινής της 7/8/2021 εδώ:

Mεγάλη φωτό: NASA/JPL
Mικρή φωτό:
SHUTTERSTOCK


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.