Παλαιοντολογία
Τα απολιθώματα είναι λείψανα, ίχνη, αποτυπώματα φυτικών ή ζωικών οργανισμών,που έζησαν στη γη κατά το παρελθόν, κλείστηκαν στα ιζηματογενή πετρώματα πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι όστρακα, οστά, δόντια, έντομα μέσα σε ήλεκτρο, κατεψυγμένα μαμούθ, φύλλα, κορμοί δένδρων, κ.ά.
Η παλαιοντολογική έκθεση αρχίζει με ένα διάγραμμα της ιστορίας ζωής, την ηφαιστειότητα, τις ορογενέσεις και το κλίμα της γης στις διάφορες γεωλογικές περιόδους. Στη συνέχεια πλούσια συλλογή χαρακτηριστικών απολιθωμάτων, ταξινομημένα χρονολογικά, προβάλλει την εξέλιξη της ζωής πάνω στην Γη από το Προκάμβριο έως σήμερα. Το παλαιότερο δείγμα έχει ηλικία 2,7 δισεκατομμυρίων χρόνων. Κάθε περίοδος συνοδεύεται από ζωγραφική αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος και των οργανισμών που ζούσαν σε αυτό.
Σε ειδική προθήκη παρουσιάζονται χαρακτηριστικά δείγματα απολιθωμάτων που μαρτυρούν την διαδικασία και τις μορφές της απολίθωσης. Υπάρχουν επίσης απολιθώματα και αναπαραστάσεις ζώων από την Σάμο και το Πικέρμι. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η εξέλιξη του αλόγου και ο χάρτης με τα ζώα που ζούσαν στον ελληνικό χώρο κατά το Τεταρτογενές, (μαστόδοντον, δεινοθήριον, ρινόκερος, μαχαιρόδους κ.ά.) δηλαδή τη χρονική περίοδο από 1.8 εκατομμύρια έως 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των ειδών αυτών σε σχέση με το σήμερα.
Άλλη προθήκη παρουσιάζει δύο ιδιαίτερες ομάδες απολιθωμένων κεφαλόποδων, τους αμμωνίτες που είχαν τεράστια ανάπτυξη και εξάπλωση και τελικά εξαφανίστηκαν και τους ναυτίλους που ποτέ δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη ανάπτυξη και εξάπλωση, αλλά υπάρχουν έως τις μέρες μας. Στην αίθουσα της ζωολογίας υπάρχει ακριβές αντίγραφο σκελετού ενός δεινοσαύρου, του Τρικεράτοπα, μήκους 7,16 μ., του οποίου το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.
Ειδική προθήκη είναι αφιερωμένη στην εμφάνιση και εξέλιξη του ανθρώπου και περιλαμβάνει ομοιώματα των σημαντικότερων ανθρώπινων απολιθωμάτων, αναπαραστάσεις, γραφικές απεικονίσεις, λίθινα και οστέινα εργαλεία κ. ά»
Ιδιαίτερος χώρος, τέλος, είναι αφιερωμένος στις θάλασσες του απώτερου παρελθόντος, όπου παρουσιάζονται θαλάσσια ερπετά, ο Στενεόσαυρος, συγγενής των κροκόδειλων και ο Στενοπτερύγιος Ιχθυόσαυρος, καθώς και ένα κρινοειδές που ανήκει στα εχινοδέρματα. Τα απολιθώματα, ηλικίας 180 εκατ.χρόνων περίπου, προέρχονται από το Holzmaden της Γερμανίας και είναι δωρεά του Δρος Ehrhart και Σοφίας Ziegler.
Πάρτε μια μικρή γεύση απο την virtual περιήγηση που προσφέρει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Συλλογή
Δείτε ενδεικτικά μερικά από τα εκθέματα της συλλογής
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.