ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 30% ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ!

ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 30% ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ!

“Το περίπου 30% της έκτασης της Ελλάδας μπορεί να απειληθεί από ερημοποίηση», σημειώνει ο Ακαδημαικός κ. Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζοντας ότι “Ερημοποίηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη συνθήκες αφρικανικής έρημου. Ερημοποίηση σημαίνει υποβάθμιση των εδαφών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνουν τη γονιμότητά τους και να «πεθαίνουν! Ο κίνδυνος ερημοποίησης μεγαλώνει σε περιοχές της χώρας όπου μειώνονται οι βροχοπτώσεις και όπου εναλλάσσονται ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες και ξηρασία, ενώ ρόλο στην Ελλάδα παίζουν και οι πολλοί μικροσεισμοί, καθώς και το πολύπλοκο ανάγλυφο! Ηδη τα τελευταία 100 χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση της βροχής κατά 20% στη Δυτική Ελλάδα, που είναι η περιοχή με τις μεγάλες βροχοπτώσεις και τα μεγαλύτερα αποθέματα ύδατος. Στα ανατολικά η μείωση είναι μικρότερη, αλλά τα χειρότερα έρχονται!».

Επίσης, ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τονίζει από τη μεριά του για το θέμα αυτό: «Το έδαφος γίνεται πολύ φτωχό και δεν μπορεί να στηρίξει καλλιέργειες και βλάστηση. Η διαδικασία αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε λάθος ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η υπερβόσκηση, η καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος!».

Πηγή: Άρθρο του Γιάννη Ελαφρού με τίτλο: “H ερημοποίηση της Ελλάδας” που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 19 Ιουνίου 2019.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: 


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.