ΠΛΩΤΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;

ΠΛΩΤΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;

Δέκα μίλια από τις ακτές του Aberdeen στη Σκωτία, πέντε ανεμογεννήτριες δεσπόζουν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα. Καθεμία από αυτές είναι τόσο ψηλή όσο οι γιγάντιοι πύργοι του Canary Wharf στο λιμάνι του Λονδίνου. Το Kincardine είναι το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο και οι σχεδιαστές του πιστεύουν πως η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να γίνει μια παγκόσμια πηγή ενέργειας.
Οι συμβατικές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες χτίζονται μπορούν να κατασκευαστούν μόνο σε σχετικά ρηχά νερά, μέχρι περίπου 60 μέτρα. Σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC, η προφανής λύση θα ήταν η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε πλωτές πλατφόρμες, αλλά οι προκλήσεις είναι πολλές. Οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου Kincardine πρέπει να στέκονται όρθιες στα πιο δυνατά κύματα και στις πιο άγριες καταιγίδες της Βόρειας Θάλασσας. Η επιτυχία τους στηρίζεται στην τεχνογνωσία της Βρετανίας στην υπεράκτια μηχανική, ένας κλάδος που τελειοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.
H Principle Power, η βρετανική εταιρεία που ανέπτυξε την τεχνολογία της πλατφόρμας ισχυρίζεται ότι το αιολικό πάρκο Kincardine αποδεικνύει τις δυνατότητες της πλωτής αιολικής ενέργειας και υποστηρίζει ότι παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια κάθε χρόνο για να τροφοδοτήσει 35.000 σπίτια. Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής (CCC) της Βρετανίας αναφέρει ότι περίπου τα μισά από τα 100GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που αναμένει να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 2050, θα είναι σε πλωτές πλατφόρμες.
Μάλιστα, οι παγκόσμιες προοπτικές είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρες. Η πλωτή αιολική ενέργεια θα αποτελέσει μια παγκόσμια αγορά 400-500 δισ. λιρών μέχρι το 2050, σύμφωνα με το Offshore Renewable Energy Catapult, ένα βρετανικό ερευνητικό κέντρο. Η μεγάλη πρόκληση είναι το κόστος. Η τεχνολογία είναι ακριβή, αφού έχει την ίδια τιμή με τη νέα πυρηνική ενέργεια. Βέβαια, η προσδοκία είναι ότι το κόστος θα μειωθεί καθώς η αγορά θα αναπτύσσεται.  Οι τιμές των ηλιακών συλλεκτών έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2010 και η συμβατική υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει επίσης δει σημαντικές μειώσεις κόστους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν επενδύσεις για να υλοποιηθεί η υπόσχεση που δίνει αυτή η νέα τεχνολογία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: 

Φωτό: Kevin Church


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.