ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΚΕΑΝΩΝ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΚΕΑΝΩΝ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΩΚΕΑΝΩΝ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΟΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τα δίχτυα φάντασμα σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο. Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, η πρωτοβουλία Healthy Seas μαζί με τους Δύτες του Κουστώ (Cousteau Divers), με την υποστήριξη της Ιταλικής εταιρίας υφασμάτων Carvico S.p.A, θα κάνουν ζωντανή μετάδοση από το νησί της Σαντορίνης για να παρουσιάσουν πώς οι δύτες απομακρύνουν αυτές τις θανάσιμες παγίδες.

Οι έμπειροι τεχνικοί δύτες του Ghost Fishing που υποστηρίζονται από το κέντρο καταδύσεων Atlantis (Atlantis Dive Center) θα αναλάβουν την απαιτητική καταδυτική αποστολή της ανάσυρσης των διχτυών. Η πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας Healthy Seas θα παραδώσει τα δίχτυα στην Aquafil, η οποία θα τα μετατρέψει σε νήμα ECONYL® που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί από την Carvico για την παραγωγή μαγιό.

Είστε όhλοι προσκεκλημένοι στις 8 Ιουνίου στις 11 π.μ. να συντονιστείτε στην καινοτόμο εκδήλωση πραγματικής ροής μέσω της ιστοσελίδας της πρωτοβουλίας Healthy Seas (ttp://healthyseas.org/save-your-breath-santorini/), καθώς ο Πιερ-Υβ Κουστώ (Pierre-Yves Cousteau) θα ταξιδέψει το κοινό πάνω και κάτω από τα κύματα. Το κοινό μπορεί επίσης να στείλει τις ερωτήσεις του μέσω του #SaveYourBreath στο Facebook, το Instagram και στο Twitter.

Κατά τη διάρκεια καταδυτικής έρευνας το 2016, το Ghost Fishing εντόπισε εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό σε διάφορα δημοφιλή σημεία καταδύσεων γύρω από τη Σαντορίνη. Στις 8 Ιουνίου, διεθνής ομάδα αποτελούμενη από 8 δύτες θα επιστρέψει για να τα ανασύρει και να βοηθήσει στην προστασία του εύθραυστου θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. Στην Ελλάδα, συναντώνται πολλά απειλούμενα είδη που συμβάλλουν σημαντικά στην οικολογική σπουδαιότητα των θαλασσών στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η μοναδική αυτή βιοποικιλότητα τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών διχτυών που χάνονται ή απορρίπτονται στις θάλασσες.

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρώσει 375 τόνους αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισούται με το βάρος 2 γαλάζιων φαλαινών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών δύο μεγάλοι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν μέχρι στιγμής εντάξει την πραγματική ροή της κατάδυσης στο πρόγραμμά τους: τo Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (προβολή στον Πύργο των Βιβλίων – ΕΒΕ) και το Ενυδρείο της Μάλτα. Οι διοργανωτές προσκαλούν και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετέχουν.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Carvico.

Το Healthy Seas και οι Δύτες του Κουστώ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το χορηγό και τους υποστηρικτές της δράσης της Σαντορίνης: Carvico SpA, Aquafil SpA, Seascape Subsea Technology BV, Oia Sunset Cruise, Σύλλογος Ψαράδων Θήρας, Σύλλογος Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης, Δημοτικό Σχολείο Οίας, Λιμεναρχείο Σαντορίνης, Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε το σχετικό video εδώ: 

Σχετικά με το Healthy Seas

Η πρωτοβουλία ‘Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear’ έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα θα μετατραπούν και θα αναγεννηθούν από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

Τα αλιευτικά δίχτυα που απορρίπτονται, χάνονται ή εγκαταλείπονται καλούνται μερικές φορές “δίχτυα φάντασμα”, καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Εκατομμύρια θαλάσσιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, των δελφινιών, της φώκιας και των χελωνών, υποφέρουν λόγω της εμπλοκής τους σε αυτά τα δίχτυα, τα οποία τους προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και τελικά το θάνατο. Κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς μας. Είναι πλαστικά απορρίμματα που παραμένουν στη θάλασσα για εκατοντάδες χρόνια και δεν βιοδιασπώνται.

Σχετικά με τους Cousteau Divers

Η Cousteau Divers είναι μια μη κερδοσκοπική παγκόσμια κοινότητα ενωμένων δυτών και καταδυτικών κέντρων για τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Ιδρύθηκε το 2009.

Σχετικά με την Carvico

Η Carvico SpA είναι μια ιταλική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας που ιδρύθηκε το 1962 και εξειδικεύεται στην παραγωγή εξαιρετικών υφασμάτων για μαγιό, αθλητικά ρούχα και ενδύματα. Η Carvico έχει ως αποστολή τη διάθεση στην αγορά μιας συλλογής από καινοτόμα προϊόντα υψηλής απόδοσης, τα οποία είναι επίσης φιλικά προς το περιβάλλον. Οι εφαρμοζόμενες περιβαλλοντικές πολιτικές επικεντρώνονται στην υγεία και την ευημερία του προσωπικού της εταιρείας, των τοπικών κοινωνιών και του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Ghost Fishing

Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.

Αtlantis Dive Center

To καταδυτικό κέντρο Atlantis στην Οία της Σαντορίνης είναι μέλος των PADI, SSIκαι ANDI, των πλέον έμπιστων καταδυτικών οργανώσεων σε διεθνές επίπεδο. Ο ιδρυτής του, ΑπόστολοςΣτυλιανόπουλος, είναι μέλος των δυτών του Κουστό (Cousteau Divers) και το Atlantis ένα από τα ελάχιστα καταδυτικά κέντρα Cousteau στον κόσμο. Απόδειξη της δέσμευσής τους στην προστασία του περιβάλλοντος είναι η αδιάκοπη υποστήριξη της δημιουργίας της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Σαντορίνης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

www.healthyseas.org/save-your-breath-santorini
www.cousteaudivers.org
www.ghostfishing.org
www.atlantisoia.com
www.carvico.com
www.econyl.com
www.aquafil.com


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.