ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ “ANCIENT WISDOM FOR MODERN CHALLENGES” ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΓΦΙ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ”

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ANCIENT WISDOM FOR MODERN CHALLENGES" ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΓΦΙ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ"

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το Workshop on Ancient Wisdom for Modern Challenges πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Ιουλίου 2022, στην Αθήνα. Διεθνείς επιστήμονες της φιλοσοφίας, της πολιτικής επιστήμης, της επιστήμης της συμπεριφοράς και άλλων διεπιστημονικών πεδίων συναντήθηκαν στη διάσημη Ακαδημία Αθηνών για να εξερευνήσουν πώς η αρχαία φιλοσοφία μπορεί να ενημερώσει τη σύγχρονη κατανόησή μας για την ηθική και την ευημερία, και ως εκ τούτου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μερικών από τις πιο πιεστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κλιματικής Αλλαγής, της μετατόπισης της γεωπολιτικής και των αυξανόμενων ανισοτήτων.

Ως εκδήλωση πριν από το COP27 ( Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ) το SDSN Global Climate Hub εγκαινιάστηκε από τον καθηγητή Jeffrey Sachs , Πρόεδρο του Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN) και τη Maria Cortes-Puch, Αντιπρόεδρο του SDSN. Πρόεδρος του SDSN Global Climate Hub θα είναι η Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, καθώς και Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης στο ATHENA Information Technologies RC και Συμπρόεδρος του SDSN Europe. Οι καθηγητές Γιάννης Ιωαννίδης,  Χρήστος Σ. Ζερεφός και  Ανδρέας Παπανδρέου, θα υποστηρίξουν το Hub ως Συνιδρυτές.

Αυτό το Εργαστήριο διοργανώθηκε από το Sustainable Development Solutions Network , SDSN Europe , SDSN Greece , Alliance of Excellence for Research and Innovation on Αephoria (AE4RIA), Center for Sustainable Development at Columbia University, Sustainable Development Unit (SDU) at Athena Research Center Αικατερίνη Λασκαρίδη Ίδρυμα και Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικο-Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Αειφορίας (ReSEES) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), που φιλοξενείται από την Ακαδημία Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων που ήταν μεγάλος υποστηρικτής του Εργαστηρίου.

Το εργαστήριο υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ένα Κοινωφελές Πολιτιστικό Ίδρυμα που προωθεί – σε Ελλάδα και εξωτερικό – τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα τα ελληνικά γράμματα και την ιστορική και ναυτική έρευνα, τον Όμιλο Sani/Ikos, κορυφαίο στη βιώσιμη φιλοξενία σε όλη τη Μεσόγειο και μέλος του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, την Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aephoria (AE4RIA), μια πρωτοβουλία για συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων, επιταχυντών καινοτομίας και δικτύων διεπαφής επιστήμης-τεχνολογίας-πολιτικής, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη ως Χρυσοί Χορηγοί και από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα που ξεκίνησε την περιβαλλοντική εκπαίδευση στη χώρα και τον Δήμο Αθηναίων ως Αργυροί Χορηγοί.

Το Εργαστήριο αυτό αποτελεί συνέχεια των δραστηριοτήτων του Συμποσίου με τίτλο «Νεοκλασικά οικονομικά αναθεωρημένα μέσα στο γνωσιολογικό και ηθικό πλαίσιο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» που διοργανώθηκε από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2019 από το SDSN Greece και φιλοξενήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη της Αικατερίνης. Ίδρυμα Λασκαρίδη .

Το επόμενο έτος, στις 3-7 Ιουλίου 2023, η τρέχουσα ομάδα συμμετεχόντων θα ενώσει τις δυνάμεις της με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και την πόλη του Πεκίνου, ενώ το θέμα του εργαστηρίου θα είναι η Αριστοτελική Φιλοσοφία και ο Κομφουκιανισμός ανοίγοντας μονοπάτια λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις . Στην Ακαδημία Αθηνών θα διεξαχθεί το «Συμπόσιο Αριστοτέλη-Κομφούκιου» .

Όλες οι ομιλίες του Συμποσίου εδώ: 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν το ΜΓΦΙ και ξεναγήθηκαν στην πρώτη Διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα με τίτλο «Η Κλιματική Αλλαγή και Εμείς». Η Πρόεδρος του Μουσείου κυρία Φαλή Βογιατζάκη απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη και ο Καθηγητής Jeffrey Sachs, Πρόεδρος του UN SDSN, καλωσόρισαν το Μουσείο ως νέο μέλος του SDSN Ελλάδος. Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, υπό την ιδιότητά της ως Συμπροέδρου του UN SDSN Ελλάδος και του SDSN Europe, ήταν επικεφαλής της Εξωτερικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της Έκθεσης αυτής. Στην Επιτροπή συμμετείχαν επίσης οι Καθηγήτριες Στέλλα Αποστολάκη και Χρυσή Λασπίδου.

Μετά την ξενάγηση και τους σύντομους χαιρετισμούς, ακολούθησε δείπνο στον κήπο του Μουσείου.

Διαβάστε τον λόγο που απηύθηνε στην εκδήλωση η Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κυρία Φαλή Βογιατζάκη εδώ: 


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.