ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΓΦΙ ΦΑΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑgazino

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΓΦΙ ΦΑΛΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑgazino

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Συνέντευξη της Προέδρου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Φαλής Βογιατζάκη στην εφημερίδα BHMA (ΒΗΜΑgazino)
από τον Κοσμά Βιδο

“ΟΤΑΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΤΑ”

Η Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μιλάει για τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του κορωνοιού και μετά, για τις ποικίλες δράσεις του, για τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά και για το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του. Και καλεί το κοινό, τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους φίλους του, να επισκεφθούν τη μόνιμη έκθεσή του, να εκμεταλλευθούν τις πολλές δυνατότητες της νέας ψηφιακής εποχής του, να ανακαλύψουν τη «Γωνιά του Επισκέπτη» και να απολαύσουν το Πρόγραμμα Προβολών «Φύση και Άνθρωπος στον Πλανήτη Γη» στην αναβαθμισμένη (με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση) Σφαίρα-3D του Κέντρου ΓAIA.
Για όλα αυτά, αλλά και για το σημαντικό θέμα της kλιματικής Aλλαγής, μιλάει στο ΒΗΜΑgazino η Πρόεδρος του Μουσείου Φαλή Βογιατζάκη. Στέλνοντας έπειτα από αρκετές δεκαετίες ενασχόλησης με θέματα του Μουσείου και γενικότερα του περιβάλλοντος, μήνυμα ελπίδας, καθώς «οι δυσκολίες είναι ευκαιρίες για την εξέλιξή μας, γιατί μας αναγκάζουν να σκεφθούμε βαθύτερα», αλλά και προτρέποντάς μας με τις ενέργειές μας, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας προς τη φύση, «να δικαιώσουμε το όνομα του είδους μας, ως Homo sapiens (Άνθρωπος ο Σοφός)»!

Ποια είναι η επόμενη ημέρα του Μουσείου μετά την επαναλειτουργία του;

Η πανδημία του COVID-19 επέδρασε καταλυτικά στην πορεία του Μουσείου. Με το κλείσιμό του, χάθηκαν όλα τα ίδια έσοδα. Όμως η αναγκαστική καραντίνα και οι περιορισμοί αποδείχθηκαν ευκαιρία για συγκέντρωση, περισυλλογή και συστηματική εργασία».

Πώς αντιδράσατε λοιπόν σε αυτό που συνέβη/συμβαίνει; Και ποιες είναι τώρα οι νέες προκλήσεις που καλείται το Μουσείο να αντιμετωπίσει;

«Ο μεγαλύτερος φόβος μας ήταν η αβεβαιότητα που δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα. Παρ’όλα αυτά, γρήγορα προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα: τηλεργασία, διαδικτυακή επικοινωνία, αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας, με την τεχνολογία να έχει την τιμητική της… Μέσα σε αυτό το τρίμηνο ολοκληρώσαμε μία ποικιλία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και δράσεων βάσει της δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των καινοτόμων εφαρμογών Μουσείων, που είχαμε προγραμματίσει. Εικονική ξενάγηση (virtual tour) στα εκθέματα Φυσικής Ιστορίας, ελεύθερη περιήγηση με τη βοήθεια tablet μέσω των οποίων ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε πλούσιο πολυμεσικό υλικό, απευθείας σύνδεση με το Αττικό Πάρκο (live streaming) και σύνδεση των εκθεμάτων μας με τη ζωή στον φυσικό κόσμο, ακόμη ψηφιακά παιχνίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα για πολλές θεματικές ενότητες. Όλα αυτά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σταδιακά. Μπήκαμε σε μια νέα εποχή!».

Είστε πάντα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής…

«Φυσικά! Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα πολλές και σημαντικές πτυχές της ζωής στον πλανήτη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δεν θα μπορούσαμε παρά να την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αφού τα οικοσυστήματα (ωκεανοί, δάση, υγρότοποι) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος, απορροφώντας περίπου τις μισές ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και θεωρώντας πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτά τα οικοσυστήματα σε καλή κατάσταση, αν θέλουμε να πετύχουμε την ανάσχεσή της!».

Με ποιόν τρόπο επικοινωνείτε στους επισκέπτες σας το θέμα της κλιματικής αλλαγής;

«Προετοιμάζουμε μεγάλες αλλαγές στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου ΓΑΙΑ ήδη και προ του Κορωνοιού. Το 2019 το Μουσείο αποφάσισε την πραγματοποίηση μεγάλου Προγράμματος για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα βασίζεται στα πορίσματα της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος και για τον σκοπό αυτόν το Μουσείο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Τράπεζα για τρία χρόνια. Θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με έμφαση στα παιδιά ηλικίας 8-15 ετών και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις. Στόχος είναι να κατανοήσουν οι επισκέπτες μας, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος είναι μαθητές, τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή, ποιες είναι οι επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο σε επιμέρους τομείς, καθώς και τι σημαίνει προσαρμογή και λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της. Για τον σκοπό αυτόν αλλάζουμε όλη τη μόνιμη έκθεση του ΓΑΙΑ και ανανεώνουμε τεχνολογικά τη Σφαίρα στο Αίθριο. Επίσης δημιουργούμε ένα μικρό πλανητάριο (Dome) για προβολή περιβαλλοντικών ταινιών. Όλα αυτά χάρη στους γενναιόδωρους χορηγούς μας, που κατάλαβαν την άμεση ανάγκη αυτης της ανανέωσης».

Τελικά, ποιος είναι ο ρόλος ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σήμερα; Ποια μπορεί να είναι η προσφορά του σε θέματα π.χ. αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης;

Να προβάλει τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα για τη βιοποικιλότητα, τις θάλασσες, τα δάση, τους υγροτόπους, το έδαφος, την ποιότητα της ζωής. Να αλλάξει τον τρόπο σκέψης, να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες και τις αξίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ορατοί πλέον κίνδυνοι. Η ταύτιση της προόδου με την απόκτηση όλο και περισσότερων καταναλωτικών αγαθών και ανέσεων μας έχει αιχμαλωτίσει σε έναν τρόπο ζωής που ανατρέπει βασικές βιολογικές λειτουργίες, που με αυτές λειτούργησε η ζωή στον πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια. Σκοπός μας είναι να γίνουμε ένας σημαντικός παράγοντας, για να οδηγήσουμε τη νέα γενιά σε δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης, ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται μόνο στο κέρδος, αλλά και στον σεβασμό των φυσικών διαδικασιών. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για την πραγματική πρόοδο.

Ενίοτε ο άνθρωπος αντιδρά με αδιαφορία σε θέματα ου περιβάλλοντος. Πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει αυτό;

«Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή νοοτροπίας δεν θα γίνει εύκολα και γρήγορα. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης δεν είναι δυνατή παρά με συστηματική εκπαίδευση από την προσχολική ηλικία. Και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ήταν το πρώτο Μουσείο που εφάρμοσε την περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Τελικά, τα δύσκολα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους ή αυτό είναι ένας μύθος και μόλις περνούν ξαναβρίσκουμε τον παλιό εαυτό μας με όλα του τα ελαττώματα;

«Οι δυσκολίες είναι ευκαιρίες για την εξέλιξή μας γιατί μας αναγκάζουν να σκεφθούμε βαθύτερα. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι καλό θα προκύψει για τον άνθρωπο με όλα αυτά. Η αλλαγή τρόπου ζωής που έρχεται να μας επιβάλει η κλιματική αλλαγή, θα έπρεπε να γίνει και χωρίς αυτήν, για να καλυτερεύσει η ποιότητα της ζωής μας. Είναι κρίμα που μόνο υπό την πίεση των καταστροφών που προκαλούν τα ακραία φαινόμενα, προσπαθούμε το αυτονόητο».

Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείστε στον χώρο, έχετε δει αλλαγές στο κοινό επισκέπτεται το Μουσείο;

«Οι επισκέπτες μας είναι πιο συνειδητοποιημένοι και πιο ευαισθητοποιημένου από όσο παλαιότερα. Αυτό ισχύει και για τους μεγάλους και για τους μικρούς, που αναζητούν τη γνώση συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα».

Πώς είναι, αλήθεια, να προΐστασαι σε ένα Μουσείο στην Ελλάδα αυτή την περίοδο; Πόσο μόνοι νιώθετε (υπάρχουν τέτοιες στιγμές;) στις προσπάθειες που καταβάλλετε εσείς και οι συνεργάτες σας;

«Με ρωτάτε αν αισθάνομαι μόνη στις προσπάθειές μας… Τι να πω τότε για την εποχή που ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή δημιούργησαν το Μουσείο; Εκεί να δείτε μοναξιά! Είχα την τύχη να είμαι δίπλα τους από το 1971 στο ΔΣ, Γενική Γραμματέας και μετά Αντιπρόεδρος. Παρακολούθησα από κοντά όλη την εξέλιξη του Μουσείου, που δημιουργήθηκε σε ανύποπτο χρόνο, όταν οι λέξεις περιβάλλον, ρύπανση, προστασία δεν είχαν την έννοια τη σημερινή. Η πίστη στο όραμα του Προέδρου μας ήταν μεταδοτική. Και η αναγνώριση σήμερα του τι κατορθώθηκε, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο Κέντρο για περιβαλλοντικά θέματα την ώρα που το χρειαζόμαστε, μας δίνει ελπίδες πως όταν πιστέψουμε σε κάτι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Να δικαιώσουμε το όνομα του είδους μας ως Homo sapiens”.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.