ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΝΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΝΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

New York Times
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020
του William J. Broad

Η μελέτη και η κατανόηση της ιδιόμορφης ζωής των θαλασσών αποτελούσε
ανέκαθεν μια μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες! Τα παράξενα όντα αυτού του Βασιλείου ζουν μέσα σε βαθύ σκότος και κάτω από συνθήκες ισχυρότατης πίεσης και εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Καθώς το περιβάλλον αυτό δεν υπόκειται στους νόμους της βαρύτητας, ευνοείται η ανάπτυξη αυτών των οργανισμών, που για τα ανθρώπινα δεδομένα είναι εξωγήινοι!

Σήμερα, ένα νέο είδος laser ρίχνει φως σε μερικές από τις πιο απόκοσμες μορφές ζωής. Τα μαλακά σώματα των οργανισμών της αβύσσου συνίστανται από βλεννώδη, ζελατινοειδή ύλη, όπως είναι αυτή της μέδουσας! Τα σώματά τους μοιάζουν με διαφανείς λαβυρίνθους με μακριά πλοκάμια, βλεννοειδή περιβλήματα και λεπτά φίλτρα, απαραίτητα για να συλλέγουν την τροφή τους. Πρόσφατα, μάλιστα, οι επιστήμονες εντόπισαν και βιντεοσκόπησαν στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού, στα ανοικτά της Δυτικής Αυστραλίας, έναν ζελατινοειδή οργανισμό της τάξης Siphonophorae, του οποίου το μήκος εκτιμάται γύρω στα 50 μέτρα! Αυτό συνιστά ίσως και το μακρύτερο είδος ωκεάνιας ζωής στον πλανήτη!

Στις 3 Iουνίου στο Περιοδικό Nature, μια ομάδα 7 επιστημόνων από το Monterey Bay Aquarium Research Institute της Καλιφόρνιας και το Pontifical Catholic University of Chile στο Santiago, παρουσίασαν μια απεικονιστική συσκευή για τη μελέτη αυτών των διαφανών πλασμάτων. H καινοτομική συσκευή εκπέμπει μια λεπτή δέσμη ακτίνων laser, που σαρώνει (σκανάρει) το σώμα των ζώων αυτών και συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες για τους ιστούς και την κυκλοφορία των ρευστών στον οργανισμό τους, τις οποίες στη συνέχεια μεταφέρει σε υπολογιστή. Εκεί πραγματοποιείται η εικονική αναπαραγωγή του ζώου με εξαιρετική λεπτομέρεια και ευκρίνεια. H συσκευή ονομάζεται DEEPPIV και αποκαλύπτει τα μυστικά των θαλάσσιων οργανισμών, όπως κάνει η αξονική τομογραφία στο ανθρώπινο σώμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Φωτό: Ένα γιγαντιαίο Larvacean (αριστερά) και το laser και η κάμερα της απεικονιστικής συσκευής the DeepPIV / Monterey Bay Aquarium Research Institute


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.