ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ZΩΝΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ZΩΝΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Παράκτιοι οργανισμοί αναπτύσσονται στα πλωτά πλαστικά απορρίματα στον “Μεγάλο σκουπιδότοπο του Ειρηνικού”. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά τα παράκτια φυτά και ζώα έχουν βρει έναν νέο τρόπο να επιβιώνουν στον ανοιχτό ωκεανό –αποικίζοντας την πλαστική ρύπανση.

Ειδικότερα, δημοσίευμα στο Eπιστημονικό Περιοδικό Nature Communications κάνει λόγο για παράκτια είδη που αναπτύσσονται σε σκουπίδια εκατοντάδες μίλια έξω από τη θάλασσα στο υποτροπικό κύμα του Βόρειου Ειρηνικού, ευρύτερα γνωστό ως “Great Pacific Garbage Patch” (Μεγάλος σκουπιδότοπος του Ειρηνικού).

Αν και ο όρος “σκουπιδότοπος” είναι λανθασμένος – μεγάλο μέρος της ρύπανσης αποτελείται από μικροπλαστικά, πολύ μικρά για να τα δει το γυμνό μάτι – τα πλωτά απορρίμματα, όπως δίχτυα, σημαδούρες και μπουκάλια, που παρασύρονται μεταφέροντας μαζί τους οργανισμούς από τις παράκτιες εστίες τους.

Οι συγγραφείς αποκαλούν αυτές τις κοινότητες Νεοπελαγικές. Οι επιστήμονες άρχισαν για πρώτη φορά να υποψιάζονται ότι τα παράκτια είδη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το πλαστικό για να επιβιώνουν στον ανοιχτό ωκεανό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, όταν ανακάλυψαν ότι σχεδόν 300 είδη είχαν διασχίσει όλο τον Ειρηνικό με τα συντρίμμια του τσουνάμι σε διάστημα αρκετών ετών. Αλλά μέχρι τώρα, οι επιβεβαιωμένες παρατηρήσεις παράκτιων ειδών σε πλαστικό απευθείας στον ανοιχτό ωκεανό ήταν σπάνιες.

Για τους θαλάσσιους επιστήμονες, η ίδια η ύπαρξη αυτής της “νέας κοινότητας του ανοιχτού ωκεανού” αποτελεί ένα καινούργιο κεφάλαιο, ενώ καλούνται να παλέψουν με μια ακόμα αλλαγή: Πώς αυτοί οι παράκτιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν το οικοσύστημα και να μεταμορφώσουν τη ζωή στη στεριά και στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Μεγάλη φωτό: Η θαλάσσια βιολόγος Linsey Haram εργάζεται στο εργαστήριο στο Smithsonian Environmental Research Center κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναλύοντας σφουγγάρια, υδροειδή και βρυόζωα σε πλαστικά απορρίμματα. Credit: Luz Quiñones/SERC Marine Invasions Lab

Μικρή φωτό: Ένα συνονθύλευμα πλαστικών απορριμμάτων από τον ανοικτό ωκεανό. Credit: SERC Marine Invasions Lab


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.