ΤΟ ΜΓΦΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ 10ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – EUROMAL

ΤΟ ΜΓΦΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ 10ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ – EUROMAL

Το 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Μαλακολογικών Εταιριών (Euromal) με γενικό τίτλο «The slow side of life on a rapidly changing planet», πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Στόχος του μεταξύ άλλων, ήταν να τονιστεί η σημασία του ρόλου των μαλακίων στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαλακολογική Εταιρία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ενώ διεξήχθη στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Συμμετείχαν 120 σύνεδροι από 24 χώρες παγκοσμίως, συνεισφέροντας στο πεδίο της έρευνας με 74 παρουσιάσεις και 35 ανακοινώσεις. Το Μουσείο μας, έδωσε το παρών με τους επιστήμονές του.

Συγκεκριμένα η Δρ. Χριστίνα Γιαμαλή σε συνεργασία με την Δρ. Εύη Βαρδαλά – Θεοδώρου, παρουσίασαν τμήμα της Υδροβιολογικής Συλλογής του Πολυχρόνη Γ. Μοάτσου. Η Συλλογή αυτή περιλαμβάνει περίπου 80.000 δείγματα μαλακίων (δίθυρα, γαστερόποδα, κεφαλόποδα κ.ά.) από όλο τον κόσμο.
Η ανακοίνωσή τους αφορούσε τμήμα αυτής της συλλογής και συγκεκριμένα τα Δίθυρα, Μαλάκια που έως τώρα έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων του Μουσείου. Πρόκειται για 2.610 δείγματα που ανήκουν σε 66 οικογένειες (534 είδη), από 510 διαφορετικές περιοχές του κόσμου. H Συλλογή αποτελεί σημαντικό συγκριτικό υλικό λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης των δειγμάτων, αλλά και της καλής διατήρησής τους.

Μπορείτε να βρείτε την ανακοίνωση εδώ:

……………………………………………………………………………….

Ο Πολυχρόνης Γεώργιος Μοάτσος

Ο Πολυχρόνης Γεώργιος Μοάτσος γεννήθηκε στις 19 Απριλίου το 1893 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς της τότε τοπικής ελληνικής κοινωνίας. Σε ηλικία 19 χρόνων, έφυγε για την Αθήνα, όπου κατετάγη στον στρατό ως εθελοντής για τα επόμενα 8 χρόνια. Το 1920 εγκαταστάθηκε στην Γαλλία όπου και ξεκίνησε να σπουδάζει στην Institut Agronomique στο Παρίσι, από την οποία και αποφοίτησε ως μηχανικός περιβάλλοντος. Πολύ σύντομα όμως το ενδιαφέρον του τράβηξε η ζωολογία και ξεκίνησε την φοίτησή του στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Παρίσι. Ασχολήθηκε με τη μελέτη της Πορφύρας που ως αποτέλεσμα είχε το βιβλίο «Η Πορφύρα» που δημοσιεύθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 1932. Συμμετείχε σε εξερευνητικές αποστολές και συνεργαζόταν με πολλούς καθηγητές.
Είναι επίσης γνωστός για την έρευνά του στα μαλάκια του Σουέζ (Moazzo, 1939). Διατηρούσε μεγάλη συλλογή μαλακίων από πολλά μέρη του κόσμου (Σουέζ, Γαλλία, Τυνησία, Ελλάδα, Νέα Καληδονία…).
Μετά τον θάνατό του, το 1975, η οικογένειά του δώρισε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας τη συλλογή του και τη μονογραφία του για την Πορφύρα. Μέρος της συλλογής αυτής, εκτίθεται στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου μας.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.