ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEIOSIS
Οι Συλλογές Μουσείων ρίχνουν φως στο φαινόμενο της συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας
Για την αντιμετώπιση της κρίσης της βιοποικιλότητας, οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει δεσμεύσεις και έχουν εγκρίνει στόχους, για την επίτευξη της μείωσης της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με παραδοσιακές προσεγγίσεις, που σχετίζονται με τον αριθμό των ειδών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικολογικά χαρακτηριστικά του κάθε είδους. Ωστόσο, η απώλεια της βιοποικιλότητας δεν συμβαίνει τυχαία και υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εξαφάνισης και των οικολογικών χαρακτηριστικών του κάθε είδους και του περιβάλλοντος.
Σε αυτό το πλαίσιο τo Μουσείο μας θα συμμετέχει στο Πρόγραμμα MEIOSIS (Museum spEcImens shed light in biOdiverSIty Shrinkage). Το πρόγραμμα MEIOSIS θα εφαρμόσει μια νέα ιδέα που περιλαμβάνει τη μελέτη του μεγέθους του σώματος των πεταλούδων, ως πρωταρχικό χαρακτηριστικό των ειδών και με τη χρήση δειγμάτων από συλλογές μουσείων, προερχόμενα από διαφορετικά οικοσυστήματα, θα πραγματοποιήσει προσομοίωση για ένα διάστημα που διαρκεί περισσότερο από ενάμιση αιώνα (1850-2014).
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ειδών που προβλέπουν καλύτερα την ικανότητα ενός οργανισμού να συρρικνώνεται ή/και να προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με το περιβάλλον του. Υπό αυτήν την έννοια, θα παρέχει μια ολοκληρωμένη οικολογική προσέγγιση που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του κάθε είδους σε μια ποικιλία διαφορετικών συστημάτων και υπογραμμίζει τη σημασία του μεγέθους του σώματος ως χαρακτηριστικό του οργανισμών κατά την ανάλυση των συνεπειών της απώλειας βιοποικιλότητας.
Η δυνατότητα πρόβλεψης αλλαγών που υπαγορεύουν τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα του οικοσυστήματός μας και τη δημιουργία στρατηγικών που μειώνουν τις αρνητικές επιδράσεις σε αυτό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η απώλεια της βιοποικιλότητας, η κλιματική κρίση και τα κρούσματα ασθενειών συνδέονται στενά.
Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί ψηφιοποίηση των δειγμάτων των πεταλούδων της Εντομολογικής συλλογής μας. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης Ερευνητικών ΄Εργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών.
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Δρ Κωνσταντίνα Ζωγράφου και από το Μουσείο μας θα συμμετέχει η Δρ Μαρία Δημάκη. Ανάδοχος είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Κική Κατή) και συνεργαζόμενοι φορείς το Swiss Federal Institute of Technology (ETH), Ζυρίχη και το Centre for Environmental Research (UFZ), Γερμανία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Μεγάλη φωτό: Δρ Κωνσταντίνα Ζωγράφου, Yπεύθυνη του Προγράμματος.
Mικρή φωτό: Entomological Collection, Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich, Institut für Agrarwissenschaften, Biocommunication & Entomology, Zürich, Switzerland
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.