ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΗΜΕΙΑΚΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ “ΚΑΛΛΙΣΤΗ”

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΗΜΕΙΑΚΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ “ΚΑΛΛΙΣΤΗ”

Η νέα ιστοσελίδα του έργου είναι διαθέσιμη στο https://kallisti-og.gr/

Διαβάστε εδώ την πρόσφατη Συνέντευξη (3/11/2023) του Δρ. Σταμάτη Σταματιάδη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Εδαφικής Οικολογίας του ΜΓΦΙ, στην δημοσιογράφο Τάνια Γεωργιοπούλου της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας για την Αγροτική Ανάπτυξη “Υπαιθρος Χώρα”. Τίτλος του άρθρου «Η καλύτερη παραγωγή µε το λιγότερο κόστος για τον αγρότη και το περιβάλλον».

Δείτε τη συνέντευξη:

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στο Έργο ΚΑΛΛΙΣΤΗ (Σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου σε υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα), που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το Tμήμα Οικολογίας Εδάφους του Μουσείου έχει τον συντονιστικό ρόλο του έργου με συμμετέχοντες φορείς εταιρείες γεωργικής τεχνολογίας (PRO DEPOT, GAIA Επιχειρείν), ένα ακόμα Eρευνητικό Kέντρο (ΕΛΓΟ Δήμητρα) και ένα Γεωργικό Συνεταιρισμό (Θεσσαλική Γη).

Οι στόχοι του έργου είναι α) η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της νέας τεχνολογίας έναντι των συμβατικών εφαρμογών υπό όρους περιβάλλοντος και οικονομίας, β) η επίδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος σε μία δυναμική καλλιέργεια σε επίπεδο συνεταιρισμού, και γ) η διάδοση της νέας καλλιεργητικής πρακτικής στον αγροτικό κόσμο.

Το καινοτόμο σύστημα λίπανσης των καλλιεργειών αποτελείται από ενεργούς πολυφασματικούς αισθητήρες, controllers, δέκτη διαφορικού GPS, αντλία μεταβλητής παροχής, μετρητές ροής, σωληνώσεις και εξαρτήματα ψεκασμού. Συνδεόμενο στο τρακτέρ του παραγωγού, οι αισθητήρες καταγράφουν τα φάσματα φωτός του φυλλώματος, αλγόριθμοι επεξεργάζονται τα δεδομένα για την έλλειψη αζώτου και οι εντολές μεταβαλλόμενων δόσεων λιπάσματος μεταφέρονται στον λιπασματο-διανομέα. Όλα αυτά γίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου καθώς το τρακτέρ κινείται εντός του αγρού έτσι ώστε η ροή λιπάσματος να μεταβάλλεται σε κάθε μέτρο της διαδρομής ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των φυτών. Με αυτή τη στρατηγική, οι μέγιστες δόσεις λιπάσματος εφαρμόζονται μόνο στα μη-γόνιμα μέρη του αγρού μειώνοντας σημαντικά την συνολική χρήση των λιπασμάτων με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος έγινε στο Μουσείο Γουλανδρή τον Δεκέμβριο με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Εν’ όψει της επίδειξης τον ερχόμενο Μάιο στο καλαμπόκι, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η συναρμολόγηση και δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος σε σιτηρά του Θεσσαλικού κάμπου.
Οι συνοδευτικές φωτογραφίες δείχνουν του λόγου το αληθές.

Μεγάλη φωτό: Έναρξη των δοκιμών στον αγρό
Mικρή φωτό: Συναρμολόγηση των εξαρτημάτων στο μηχανουργείο

Λεζάντες από αριστερά:
1.
Ο Kαθ. James Schepers με φόντο το σύστημα μεταβλητής παροχής σε ένα διάλλειμα των δοκιμών
2. Μέλη της ερευνητικής ομάδας στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Λάρισα
3. Kickoff meeting στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

 

 


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.