ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ICOM

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ICOM

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, και ειδικότερα η Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις στα Μουσεία (CECA), διοργάνωσε Ημερίδα στις 4 Μαΐου 2018, με τίτλο «Εφήμεροι(;) σχεδιασμοί: εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων».

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της Μουσειακής Κοινότητας στην Ελλάδα σχετικά με τη φιλοσοφία, τον ρόλο και το περιεχόμενο των ερμηνευτικών – εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων από δημόσια και ιδιωτικά μουσεία, περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, συμμετείχε η κα Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά, υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Τμήματος, η οποία μίλησε για την Περιοδική Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2019.

Προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος αναφορικά με τη μέθοδο και τα εργαλεία ερμηνευτικής – εκπαιδευτικής προσέγγισης των περιοδικών εκθέσεων, οι παρουσιάσεις δομήθηκαν γύρω από ορισμένα ερωτήματα, που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς των θεωρητικών συζητήσεων της ημερίδας, όπως:

  • Είναι ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων σε περιοδικές εκθέσεις αναγκαιότητα ή πολυτέλεια;
  • Διαφοροποιείται ή όχι ο σχεδιασμός μιας εκπαιδευτικής δράσης, όταν προορίζεται για μια «εφήμερη» έκθεση;
  • Πώς συνδέονται νοηματικά οι περιοδικές εκθέσεις με τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις ανασκαφές;
  • Πώς αξιοποιούνται εκπαιδευτικά οι περιοδικές εκθέσεις για την ανάδειξη πτυχών της τοπικής ιστορίας;
  • Πώς ανταποκρίνεται η τοπική κοινωνία στα ερεθίσματα που προσφέρει μια περιοδική έκθεση;
  • Σε ποιες ομάδες κοινού απευθύνονται οι εκπαιδευτικές δράσεις με αφετηρία μια περιοδική έκθεση;
  • Τι πειραματισμούς με νέα εργαλεία επιτρέπουν οι περιοδικές εκθέσεις σε αφηγηματικό και παιδαγωγικό επίπεδο;
  • Τι ευκαιρίες για συνέργειες προσφέρονται στο πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων και πώς αποτυπώνονται αυτές οι συνεργασίες στο εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου;
  • Πόσο συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον τομέα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην ομάδα εργασίας για τον σχεδιασμό μιας περιοδικής έκθεσης;

Ζητούμενο της ημερίδας ήταν με αφορμή κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα και μέσα από το παράδειγμα μίας ή περισσότερων εφαρμογών, να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος πάνω στο ζήτημα της εκπαιδευτικής αξιοποίησης των περιοδικών εκθέσεων.

H Συμμετοχή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος του ΜΓΦΙ κα Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά μίλησε στην Ημερίδα του ICOM  , για την  Περιοδική Έκθεση του ΜΓΦΙ «Τα ορυκτά και ο Άνθρωπος», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2019.

 Παρουσίασε τις 2 πτυχές της έκθεσης, δηλαδή τη χρήση των ορυκτών στην καθημερινότητα και στην τέχνη, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
 Αναφέρθηκε στην οργάνωση δυο Ημερίδων:
α.   για τους εκπαιδευτικούς από νηπιαγωγούς, Α βάθμιας και Β βάθμιας με σύμπραξη άλλων 6 μουσείων και με βιωματικά εργαστήρια και
β.  για τους μαθητές περιοχών με εξορυκτική δραστηριότητα.
 Εξήγησε τον σχεδιασμό των 2 νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πλαισίωσαν την έκθεση καθώς και τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού διαγωνισμού για μαθητές Γυμνασίου, με έπαθλο μια διήμερη εκδρομή σε εξωρυκτικό χώρο.

«Οι περιοδικές εκθέσεις οδηγούν στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, καθώς εδραιώνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κοινό και τα Μουσεία. Όσον αφορά τους παλαιότερους επισκέπτες των Μουσείων, αποκτούν μια πιο στενή σχέση με τον φορέα που ήδη γνωρίζουν, και ο οποίος έχει να τους προσφέρει κάθε φορά, ανανεωμένη την εμπειρία της επίσκεψης. Οι επισκέπτες εισπράττουν την προσπάθεια που γίνεται για την παρουσίαση μιας έκθεσης με ποικιλία ερεθισμάτων και εκθεμάτων, περιμένοντας πάντα κάτι νέο και ανεβάζοντας τον πήχη σ΄ όσους τελικά εμπλέκονται στην προσπάθεια για ένα άρτιο αποτέλεσμα», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά.

Φωτό: Στιγμιότυπο από την περιήγηση εκπαιδευτικών στην Περιοδική Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» κατά τη διάρκεια της Ημερίδας για Εκπαιδευτικούς Προσχολικής ηλικίας, Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, με τον ομώνυμο τίτλο, που πραγματοποιήθηκε στο ΜΓΦΙ τον Σεπτέμβριο 2017.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.