ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Καλώς ήλθατε στο Μουσείο

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ίδρυμα κοινωφελές, αφιερωμένο στη μελέτη, διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Από την ίδρυσή του, το 1964, χάραξε μια πρωτοπόρα πορεία, μια νέα προσέγγιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Ανέπτυξε ενεργό επιστημονική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση και ανάσχεση των περιβαλλοντικών απειλών, που πλήττουν τον πλανήτη και για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων που συντηρούν τη ζωή. Ταυτόχρονα διαμόρφωσε μια νέα παιδεία καθολικής αξίας για επανένταξη του ανθρώπου στις λειτουργίες και την οικονομία της Φύσης.

Με την ευθύνη του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, χώρου – παιδαγωγού του Έλληνα, το Ίδρυμα αναπτύσσει διεθνή δραστηριότητα, συνεχίζοντας την ιστορική και πολιτισμική μας παράδοση και οικουμενική θεώρηση του κόσμου.

Το Μουσείο εργάζεται για τη διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος:

– Εκπαιδεύοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας.
– Διαχέοντας γνώσεις στην κοινωνία μέσω ημερίδων, συνεδρίων, εκδόσεων και εκθέσεων.
– Αναπτύσσοντας εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, που εστιάζουν στην έρευνα των φυσικών πόρων, που στηρίζουν τη ζωή: έδαφος, νερό και ατμόσφαιρα, σε συσχετισμό με τη διατροφή και την υγεία.
– Συνεργάζεται με άλλα επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. στα πεδία της βιοτεχνολογίας, οικολογίας εδάφους και αναλυτικής χημείας.

Όραμά μας, να είμαστε ένα δυναμικό εργαστήρι με συνεχείς δράσεις και εναύσματα πολιτισμού.

Παραρτήματα

Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΚΒΥ: www.ekby.gr

Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) είναι παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1991 με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη.

Ο γενικός σκοπός του είναι να προωθήσει την αειφορική διαχείριση των ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Ο γενικός αυτός σκοπός επιμερίζεται σε ειδικούς σκοπούς για την εκπλήρωση των οποίων, δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς:
– Διαχείριση φυσικών περιοχών
– Δημιουργία αρχείων πληροφοριών και παρακολούθηση
– Εφαρμοσμένη έρευνα
– Κατάρτιση
– Ευαισθητοποίηση κοινού και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
– Παροχή πληροφόρησης και συμβουλών
– Εκτέλεση ειδικών έργων

Το επιστημονικό προσωπικό του καλύπτει πολλές ειδικότητες συναφείς με τους ανωτέρω τομείς. Παράλληλα με την εκτέλεση του προγράμματος των εργασιών του, παρακινεί, στηρίζει, ή διευκολύνει την ανάληψη θετικών ενεργειών από ποικίλες υπηρεσίες, οργανισμούς, φορείς και οργανώσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα που διοργανώνονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, μέσα από τη δική του σελίδα facebook, κάνοντας κλικ εδώ

Το Τέμενος Μασταμπά, με την ιδιάζουσα αρχιτεκτονική των 9 τρούλων, τα συνεχόμενα κελιά, το «Ηγουμενείο» και τον περιβάλλοντα χώρο του αποτελεί αυτό καθ’ αυτό μνημείο της πόλης του Ρεθύμνου. Έχει παραχωρηθεί στο Μ.Γ.Φ.Ι. με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης και την εκτέλεση της σχετικής μουσειολογικής μελέτης, λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου – Γουλανδρή Φ.Ι.

Η παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου, που έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο, αποτελεί τη βάση του υλικού. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης, των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σ’ ένα βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών. Πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και σε ανατομική διάταξη πλαισιώνουν την παρουσίαση. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ιδιαίτερα το ροπαλοφόρο ελάφι του Ρεθύμνου (Candiacervus ropalophorus), το οποίο και αποτελεί το λογότυπο του Μουσείου.

Στον κατάλληλα διαμορφωμένο κήπο 2,5 στρεμμάτων, έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα και φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη, όπως πλάτανοι, νεραντζιές, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κρητικοί φοίνικες, πικροδάφνες και δάφνες, καθώς και θάμνοι, όπως αγριοτριανταφυλλιές, λεβάντα, δίκταμο, λυγαριές και δεντρολίβανο

Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου υλοποιούνται σήμερα ποικίλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σε μαθητές, αλλά και ειδικές ξεναγήσεις σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 9:00-15:00
Είσοδος: 4€ ενήλικες, 3€ άνω των 65 ετών, 2€ μαθητές, φοιτητές.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28310-23083, 6974-777306


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.