ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου οργανώθηκε το 1973 από τον Dr. Werner Greuter, διευθυντή τότε του Μουσείου Γουλανδρή, καθηγητή και διευθυντή στη συνέχεια του Botanisches Museum und Botanischer Garten στο Βερολίνο.  Την ίδια χρονιά εκδόθηκε το επιστημονικό περιοδικό «Επετηρίς Μουσείου Γουλανδρή – Annales Musei Goulandris», του οποίου ο Werner Greuter, υπήρξε εκδότης για τους δύο πρώτους τόμους. Από το 1976 έως και το 1999 (τ. 3-10) εκδότης ήταν ο καθηγητής William T. Stearn C.B.E., μια προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς.  Η έκδοση αυτή έγινε παγκοσμίως αποδεκτή για το επίπεδο των εργασιών της και έκτοτε επί σειρά ετών ανταλλασσόταν με περισσότερους από 1280 τίτλους περιοδικών, εκδόσεων απ’όλο τον κόσμο, που αφορούσαν τις φυσιογνωστικές επιστήμες.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί με βάση το διεθνές σύστημα Dewey και διαθέτει περίπου 50.000  τόμους επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων. Περιλαμβάνει, επίσης, 10.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων και σπάνιες ιστορικές εκδόσεις, που αφορούν τη φιλοσοφία και την ιστορική εξέλιξη των επιστημών αυτών, καθώς και 5.500 ανάτυπα. Υπάρχουν ακόμα οι περισσότερες ελληνικές εκδόσεις -παλαιότερες και νεότερες- για ερπετά, πουλιά και θηλαστικά.

Στα γραφεία των ιδρυτών του Μουσείου, Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή, φυλάσσονται πολλά σημαντικά βιβλία που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό και αφορούν τόσο γενικά, όσο και εξειδικευμένα θέματα βοτανικής, ζωολογίας, γεωλογίας- παλαιοντολογίας, καθώς και σπάνιες εκδόσεις, που χρονολογούνται ακόμη και από το 1552. Η Βιβλιοθήκη έχει δεχθεί αξιόλογες δωρεές βιβλίων, όπως των ιδρυτών του Μουσείου Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή, του Κωνστ. Γουλιμή, του φυσιοδίφη-κογχυλιολόγου Γ. Π. Μοάτσου, των γεωλόγων Στ. Κατράκη και Μιχ. Νικολάου, του Fr. Sellman, καθώς και άλλες μικρότερες. Η επιστημονική έκδοση «Επετηρίς Μουσείου Γουλανδρή – Annales Musei Goulandris», της οποίας ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1973, ανταλασσόταν επί σειρά ετών με περίπου 1300 τίτλους επιστημονικών εκδόσεων, σε συνεργασία με 650 Ερευνητικά Κέντρα, ειδικές Βιβλιοθήκες και Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Η Βιβλιοθήκη στηρίζει κατά κύριο λόγο τα επιστημονικά τμήματα και ερευνητικά εργαστήρια του Μουσείου -Βοτανικό, Γεωλογικό- Παλαιοντολογικό, Ερπετολογικό, Ορνιθολογικό, Εντομολογικό, Υδροβιολογικό, Βιοαναλυτικό Εργαστήριο και Εργαστήριο Εδαφικής Οικολογίας & Βιοτεχνολογίας. Εξυπηρετεί επίσης και έναν σοβαρό αριθμό μελετητών, ερευνητών κ.α., που προέρχονται κυρίως από τον πανεπιστημιακό χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στo πλαίσιo του προγράμματος «Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας» («Κοινωνία της Πληροφορίας») που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., η Βιβλιοθήκη του Μουσείου έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ψηφιοποίησης 20.000 σελίδων σπάνιων και ιστορικών βιβλίων, της «Επετηρίδος Μουσείου Γουλανδρή», 200 χαρτών και εισαγωγής δεδομένων 65.000 λημμάτων.

Ο χώρος της Βιβλιοθήκης εκτείνεται σε δύο επίπεδα και κοσμείται με έργα του Άγγελου Γουλανδρή, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Μπορείτε να διαβάσετε τον Κανονισμό της Βιβλιοθήκης εδώ:

Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ανοιχτή στο κοινό
από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00- 13.00.

Υπεύθυνη τμήματος: Ζωή Νάστα
Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Τηλ.: 210 8015870 εσωτ. 508
e-mail: library@gnhm.gr


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.