ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος: Φαλή Βογιατζάκη
Αντιπρόεδρος: Νικόλ Κυριακοπούλου
Γενικός Γραμματέας: Νότης Μπερνίτσας
Μέλη: Κωνσταντίνος Μενουδάκος

To Μουσείο σήμερα περιλαμβάνει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Γαία, που είναι δύο διαφορετικά, αλλά επικοινωνούντα μεταξύ τους, κτίρια. Είναι και τα δύο πολιτιστικοί φορείς με κοινό στόχο την μελέτη, τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τόσο το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όσο και το Κέντρο Γαία περιλαμβάνουν τους εξής τομείς: Αίθουσες εκθέσεων, Εκπαίδευση και Έρευνα.

Φωτό: Γ. Σκουλάς / ΕΟΤ

Εκθέσεις

Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που ιδρύθηκε το 1965, φιλοξενούνται οι αίθουσες εκθεμάτων των τεσσάρων βασικών τομέων του (χερσαία ζωολογία, βοτανική, υδροβιολογία, ορυκτολογία-παλαιοντολογία).
Στο Κέντρο Γαία, που ιδρύθηκε το 2001, γίνεται με διαδραστικό τρόπο, μια πρώτη γνωριμία του πλανήτη, με την ποικιλία των τοπίων του, της βλάστησης και του ζωικού πλούτου του και την επιρροή του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Εκπαίδευση

Εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας εκπαιδεύονται καθημερινά με κύριο στόχο τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Τόσο στις εκθεσιακές αίθουσες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όσο και στο Κέντρο Γαία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου ξεναγεί τους επισκέπτες και τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τον πλανήτη Γη, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα!

Έρευνα

Σημαντική έρευνα για τη συγκέντρωση, καταγραφή και μελέτη του βοτανικού, ζωολογικού, γεωλογικού και παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας, συνεχίζεται στα αντίστοιχα εργαστήρια και εμπλουτίζονται συνεχώς οι συλλογές. Επιπλέον, με τη δημιουργία του Κέντρου Γαία προστέθηκαν δύο επιπλέον άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια της Οικολογίας Εδάφους και της Βιοτεχνολογίας και Βιοαναλυτικής Χημείας, για την έρευνα των φυσικών πόρων που στηρίζουν τη ζωή: έδαφος, νερό, ατμόσφαιρα, σε συσχετισμό με τη διατροφή και την υγεία.

Το Μουσείο επίσης διαθέτει:

– Πλούσια Βιβλιοθήκη με επιστημονικές εκδόσεις που αφορούν τις φυσιογνωστικές επιστήμες.
– Δύο cafe-bar για την εξυπηρέτηση των μικρών και μεγάλων επισκεπτών.
– Αίθουσες κατάλληλες για συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια και εταιρικές παρουσιάσεις.

Τον Ιούνιο 2017 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής ιστορίας έλαβε το
Πιστοποιητικό ISO9001 : 2015 για την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Φωτογράφος: Ηλίας Μπέρος


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.