ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΓΥΝΑΙΚΑ!

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΓΥΝΑΙΚΑ!

Με θλίψη αποχαιρετήσαμε πριν από λίγες ημέρες τη Σάλι Ραζέλου, μία αξιόλογη γυναίκα, με αγάπη για τα φυτά και την Ελλάδα, η οποία τόσα χρόνια λειτούργησε ως θεματοφύλακας και επιμελήτρια του Κτήματος «Σπάροζα», στην Παιανία, που κληροδοτήθηκε το 1983 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας!

Η ιστορία του Κτήματος «Σπαρόζα» και η πολύτιμη συμβολή της Σάλι Ραζέλου στην ανάπτυξή του

To Κτήμα «Σπάροζα» στην Παιανία, κληροδοτήθηκε, το 1983, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από την Bρετανή Πολεοδόμο Jacqueline Tyrwhitt Καθηγήτρια Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Ως πολεοδόμος και ερασιτέχνης βοτανικός, επέλεξε το κτήμα αυτό, στην ανατολική πλευρά του Υμηττού όπου εκτείνονται τα 17,5 στρέμματα του κτήματος. ΄Ηθελε να φτιάξει ένα μέρος με ενδημικά φυτά και να δημιουργήσει ένα μεσογειακό κήπο όπου να μπορεί να νοιώθει ο επισκέπτης ότι βρίσκεται σε φυσικό περιβάλλον.

Έκτισε ένα μικρό σπίτι με πέτρα και τζαμαρίες, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον και εγκαταστάθηκε μόνιμα.

Μετά το θάνατό της το κτήμα περιήλθε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας λόγω της γνωριμίας και της εκτίμησης του έργου του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή.

Το 1991, ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή γνωρίζοντας τη Σάλι Ραζέλου, λάτρη της κηπουρικής, την επέλεξαν να εγκατασταθεί στο Κτήμα Σπάροζα, η οποία και έζησε εκεί μόνιμα, μέχρι τη στιγμή που έφυγε από κοντά μας.

Η Σάλι Ραζέλου μαζί με μερικούς ακόμα ενθουσιώδεις κηπουρούς, δημιούργησε τον Σύλλογο Μεσογειακής Κηπουρικής, “The Mediterranean Garden Society”. Σήμερα ο σύλλογος είναι πλέον Διεθνής, μετρώντας μέλη σε πολλά μέρη στον κόσμο, όπως στην Αυστραλία και στην Καλιφόρνια, με έδρα το Κτήμα Σπάροζα.

Πολλοί νέοι φοιτητές βοτανικοί πέρασαν από το Κτήμα διενεργώντας την πρακτική τους ή κάνοντας έρευνες για τα φυτά μεσογειακού κλίματος σε ένα χώρο υπόδειγμα οικολογικής κηπουρικής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για Σύλλογο Μεσογειακής Κηπουρικής, “The Mediterranean Garden Society”, στην ιστοσελίδα:
https://www.mediterraneangardensociety.org/

Φωτό: Davina Michaelides