ΤΡΟΦΗ

ΤΡΟΦΗ

Η διάβρωση του εδάφους, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, η απώλεια γενετικής ποικιλότητας, οι μονοκαλλιέργειες, η υπερ-αλιεία, ο χρόνιος υποσιτισμός 800 εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν σημερινά προβλήματα στον τομέα της τροφής.

Το έδαφος μετρά
Το έδαφος αποτελεί την αρχή της τροφής. Υγιές έδαφος, μπορεί να μας δώσει υγιεινή τροφή. Το έδαφος πρέπει να θεωρείται ως μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος, αφού μπορεί να χρειασθούν μέχρι και 10.000 χρόνια για να σχηματιστεί γόνιμο έδαφος.

Καλλιέργειες – τρόποι ελέγχου
Η τροφή μας προέρχεται από καλλιέργειες φυτών και εκτροφή ζώων. Οι γεωργοί, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, εφαρμόζουν 5 κύριους εναλλακτικούς τρόπους αντικατάστασης φυτοφαρμάκων – πρόκειται για τον περιβαλλοντικό και τον βιολογικό έλεγχο, τη χρήση της γενετικής μηχανικής, τον έλεγχο συμπεριφοράς και την παραγωγή ανθεκτικών φυτών. Σήμερα, λειτουργούν συστήματα ολοκληρωμένου ελέγχου παρασιτισμού, για να περιοριστεί η ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων νερών, με τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση των καλλιεργειών.
Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη της κλασσικής γενετικής, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι η γενετική μηχανική – η «κοπτική / ραπτική» ιδιαίτερων χαρακτηριστικών πάνω σε κομματάκια του γενετικού υλικού των οργανισμών, που ονομάζονται γονίδια.

Τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή της τροφής με χαμηλό κόστος. Όμως δεν έχουν ακόμα μελετηθεί οι αρνητικές επιπτώσεις της σύγχρονης αυτής τεχνολογίας στο περιβάλλον και στην υγεία του ανθρώπου. Υπάρχουν σήμερα ορισμένα υπέρ, όπως και αρκετά κατά. Ο κατάλογος όμως αυτός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Παν μέτρον άριστον. Η «ώρα ευθύνης» έρχεται να προβληματίσει τον επισκέπτη για τον τρόπο διατροφής του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιθυμεί να δει όλους τους ανθρώπους να τρέφονται με μια ισορροπημένη δίαιτα. Στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 3.340 θερμίδες την ημέρα. Αντίθετα, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν 2.060 θερμίδες την ημέρα. Εάν ο ανεπτυγμένος κόσμος μείωνε την κατανάλωση κρέατος και υιοθετούσε μια δίαιτα σε λαχανικά και φρούτα, θα υπήρχε τροφή για όλο τον κόσμο. Σήμερα όμως, με τη χρήση χημικών ουσιών και αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, φτάσαμε στη νόσο των τρελών αγελάδων. Στον αντίποδά τους, τα βιολογικά προϊόντα – που παράγονται χωρίς την προσθήκη συνθετικών χημικών ουσιών – άρχισαν να κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο.

Συλλογή


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.